Zenés színház

Ott szeret énekelni, ahol szeretik hallgatni – Születésnapját ünnepli Miklósa Erika

2020.06.09. 09:30
Ajánlom
50 éves lett Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő, aki szinte minden műfajban és stílusban kipróbálta magát, leghíresebb szerepe az Éj királynője Mozart A varázsfuvola című operájában.

A kiskunhalasi lány kezdetben a sportban jeleskedett: versenyszerűen hétpróbázott, reményteljes magasugró volt, de egy sportbaleset véget vetett atlétikai karrierjének. Tizenévesként esküvőkön és családi eseményeken énekelt, ekkor figyelt fel hangjára első énektanára, Madai Lilla. Az ő biztatására gimnáziumi tanulmányaival párhuzamosan zene- és énekórákra járt, a zeneiskola hat osztályát két év alatt végezte el. A szegedi konzervatóriumban folytatott tanulmányai mellett bejárt az orvosi egyetem angol nyelvű előadásaira, a bölcsészkarra, az egyetem színjátszó körébe is.

Tizenkilenc évesen egy apróhirdetés nyomán jelent meg énektanárával, Berdál Valériával az operaházban (a Szegedi Nemzeti Színházban) egy próbaéneklésen.

Akkor még csak Mozart Varázsfuvolájából az Éj királynőjének áriáját tudta, ami az operairodalom egyik legnehezebb koloratúrszoprán áriája.

Legnagyobb meglepetésére szerződtették, s húszévesen ő lett az intézményben minden idők legfiatalabb magánénekese. 1991-ben A varázsfuvola Papagenájaként debütált, s Szegeden megnyert egy Mozart-énekversenyt a védjegyévé vált Éj királynője áriával. Tehetsége bizonyításához azonban sok nehézséggel kellett megküzdenie, mert nem a Zeneakadémián végezve került a pályára, operaénekesi diplomáját 2017-ben szerezte meg a pécsi egyetemen.

BTF_200417-18_Miklosa_Erika_c_Emmer_Laszlo-162836.jpg

Miklósa Erika (Fotó/Forrás: Emmer László / Budapesti Tavaszi Fesztivál)

Hamari Júlia énekesnő felfigyelt rá, s 1992-ben meghívta brüsszeli Mester és a jövő elnevezésű koncertjére. 1993 januárjában mester és tanítványa Stuttgartban is együtt lépett fel, s amikor egy erről készült amatőr felvétel eljutott egy külföldi impresszárióhoz, elindult nemzetközi pályafutása. A tanulást nem hagyta abba, előbb Philadelphiában, majd a milánói Scalában volt ösztöndíjas. 1999-ig volt tagja a Magyar Állami Operaháznak, azóta fellépett a világ legjelentősebb operaházaiban. A New York-i Met színpadán 2004 októberében debütált az Éj királynőjeként, e szerepben a világ egyik legkeresettebb énekese lett. A szerepet több mint ötszáz alkalommal énekelte, a többi közt részese volt az Operaház és a Vígszínház közös produkciójának. A budapesti Operaházban színpadra lépett a West Side Story Mariájaként is, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Traviata főszerepében debütált. 2016 januárjában különleges esttel ünnepelte pályafutása kezdetének 25. évfordulóját az Erkel Színházban, a jubileumi esttel búcsúzott az Éj királynőjétől.

Miklósa Erika énekesnőnek vallja magát, műfaji korlátok nélkül, leginkább ott szeret énekelni, ahol szeretik hallgatni.

Úgy véli, nem bekerülni nehéz a nívós helyekre, hanem megtartani azt a színvonalat, ami a bennmaradáshoz kell. Szívesen kirándul az operett, a musical világába is, s még lovas szereplést is vállalt a Carmen kedvéért. Lemezein a klasszikus áriák mellett rögzített karácsonyi dalokat, készített poplemezt, a 2011-ben kiadott Másképp című albumán a latinos dallamok és a dzsessz világába kirándult, kedvenc dalait a szokottól eltérő hangszerelésben énekelte, volt köztük portugál fado és argentin tangó is.

A zene mellett fontos számára a sport és az egészséges életmód (2013-ban teljesítette a New York-i maratont), a tehetséggondozás, a jótékonyság és a környezetvédelem ügye. Véleménye szerint az énekesi pályához ugyanúgy állóképesség, türelem, kitartás és szorgalom kell, ahogy a sporthoz. A világhírű szoprán, aki egy Fejér megyei kisközségben, Bakonykútiban él, 2011-ben az önkéntesség magyarországi nagykövete volt, a következő évben kiérdemelte a Nemzetközi Fair Play Bizottság díját, 2016-ban öt évre a Magyar Tehetség nagykövetének nevezték ki.

Művészete elismeréseként 1994-ben megkapta a Pro Opera Lirica-díjat, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét, 2006-ban Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, 2008-ban a Magyar Művészetért Díj birtokosa lett. 2010-ben átvehette a Kossuth-díjat "az operairodalom szoprán szerepeinek emlékezetes, magával ragadó megformálásáért, a világ legjelentősebb operaszínpadait is meghódító, közönségét itthon és külföldön egyaránt fantasztikus zenei élménnyel megajándékozó előadó-művészetéért". Ugyanabban az évben Budapest díszpolgára lett, 2012-ben Prima Primissima Díjat kapott. Az utóbbi években a Virtuózok című klasszikus zenei televíziós tehetségkutató egyik zsűritagja, s Batta Andrással egyik műsorvezetője a Partitúra című televíziós műsornak. Néhány hete beválasztották a Halhatatlanok Társulatának tagjai közé.

 

Fejlécfotó: Nánási Pál

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Kapcsolódó

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.