Zenés színház

Ott szeret énekelni, ahol szeretik hallgatni – Születésnapját ünnepli Miklósa Erika

2020.06.09. 09:30
Ajánlom
50 éves lett Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő, aki szinte minden műfajban és stílusban kipróbálta magát, leghíresebb szerepe az Éj királynője Mozart A varázsfuvola című operájában.

A kiskunhalasi lány kezdetben a sportban jeleskedett: versenyszerűen hétpróbázott, reményteljes magasugró volt, de egy sportbaleset véget vetett atlétikai karrierjének. Tizenévesként esküvőkön és családi eseményeken énekelt, ekkor figyelt fel hangjára első énektanára, Madai Lilla. Az ő biztatására gimnáziumi tanulmányaival párhuzamosan zene- és énekórákra járt, a zeneiskola hat osztályát két év alatt végezte el. A szegedi konzervatóriumban folytatott tanulmányai mellett bejárt az orvosi egyetem angol nyelvű előadásaira, a bölcsészkarra, az egyetem színjátszó körébe is.

Tizenkilenc évesen egy apróhirdetés nyomán jelent meg énektanárával, Berdál Valériával az operaházban (a Szegedi Nemzeti Színházban) egy próbaéneklésen.

Akkor még csak Mozart Varázsfuvolájából az Éj királynőjének áriáját tudta, ami az operairodalom egyik legnehezebb koloratúrszoprán áriája.

Legnagyobb meglepetésére szerződtették, s húszévesen ő lett az intézményben minden idők legfiatalabb magánénekese. 1991-ben A varázsfuvola Papagenájaként debütált, s Szegeden megnyert egy Mozart-énekversenyt a védjegyévé vált Éj királynője áriával. Tehetsége bizonyításához azonban sok nehézséggel kellett megküzdenie, mert nem a Zeneakadémián végezve került a pályára, operaénekesi diplomáját 2017-ben szerezte meg a pécsi egyetemen.

BTF_200417-18_Miklosa_Erika_c_Emmer_Laszlo-162836.jpg

Miklósa Erika (Fotó/Forrás: Emmer László / Budapesti Tavaszi Fesztivál)

Hamari Júlia énekesnő felfigyelt rá, s 1992-ben meghívta brüsszeli Mester és a jövő elnevezésű koncertjére. 1993 januárjában mester és tanítványa Stuttgartban is együtt lépett fel, s amikor egy erről készült amatőr felvétel eljutott egy külföldi impresszárióhoz, elindult nemzetközi pályafutása. A tanulást nem hagyta abba, előbb Philadelphiában, majd a milánói Scalában volt ösztöndíjas. 1999-ig volt tagja a Magyar Állami Operaháznak, azóta fellépett a világ legjelentősebb operaházaiban. A New York-i Met színpadán 2004 októberében debütált az Éj királynőjeként, e szerepben a világ egyik legkeresettebb énekese lett. A szerepet több mint ötszáz alkalommal énekelte, a többi közt részese volt az Operaház és a Vígszínház közös produkciójának. A budapesti Operaházban színpadra lépett a West Side Story Mariájaként is, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Traviata főszerepében debütált. 2016 januárjában különleges esttel ünnepelte pályafutása kezdetének 25. évfordulóját az Erkel Színházban, a jubileumi esttel búcsúzott az Éj királynőjétől.

Miklósa Erika énekesnőnek vallja magát, műfaji korlátok nélkül, leginkább ott szeret énekelni, ahol szeretik hallgatni.

Úgy véli, nem bekerülni nehéz a nívós helyekre, hanem megtartani azt a színvonalat, ami a bennmaradáshoz kell. Szívesen kirándul az operett, a musical világába is, s még lovas szereplést is vállalt a Carmen kedvéért. Lemezein a klasszikus áriák mellett rögzített karácsonyi dalokat, készített poplemezt, a 2011-ben kiadott Másképp című albumán a latinos dallamok és a dzsessz világába kirándult, kedvenc dalait a szokottól eltérő hangszerelésben énekelte, volt köztük portugál fado és argentin tangó is.

A zene mellett fontos számára a sport és az egészséges életmód (2013-ban teljesítette a New York-i maratont), a tehetséggondozás, a jótékonyság és a környezetvédelem ügye. Véleménye szerint az énekesi pályához ugyanúgy állóképesség, türelem, kitartás és szorgalom kell, ahogy a sporthoz. A világhírű szoprán, aki egy Fejér megyei kisközségben, Bakonykútiban él, 2011-ben az önkéntesség magyarországi nagykövete volt, a következő évben kiérdemelte a Nemzetközi Fair Play Bizottság díját, 2016-ban öt évre a Magyar Tehetség nagykövetének nevezték ki.

Művészete elismeréseként 1994-ben megkapta a Pro Opera Lirica-díjat, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét, 2006-ban Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, 2008-ban a Magyar Művészetért Díj birtokosa lett. 2010-ben átvehette a Kossuth-díjat "az operairodalom szoprán szerepeinek emlékezetes, magával ragadó megformálásáért, a világ legjelentősebb operaszínpadait is meghódító, közönségét itthon és külföldön egyaránt fantasztikus zenei élménnyel megajándékozó előadó-művészetéért". Ugyanabban az évben Budapest díszpolgára lett, 2012-ben Prima Primissima Díjat kapott. Az utóbbi években a Virtuózok című klasszikus zenei televíziós tehetségkutató egyik zsűritagja, s Batta Andrással egyik műsorvezetője a Partitúra című televíziós műsornak. Néhány hete beválasztották a Halhatatlanok Társulatának tagjai közé.

 

Fejlécfotó: Nánási Pál

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Kapcsolódó

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.
Zenés színház hír

A jövő héten nyit a milánói Scala

A koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a koncerten a közönség és az énekesek számát is csökkentette az operaház.
Zenés színház koktélparti

Brünnhilde és Wotan pszichológiája – 150 éve mutatták be A walkürt

A főisten leszállt a halandók közé, hogy fiút nemzzen. A fiú és ikerhúga között szerelem gyúlt, amely nyomán felsejlettek a múlt traumái. Brünnhilde pedig integritást nyert azáltal, hogy szembeszállt apjával. Wagner tetralógiája nem csak a zenetudomány, hanem a pszichológia számára is kutatási terület.
Zenés színház hír

Jövőre halasztják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

A koronavírus-járvány miatt 2021 őszére halasztja az idén minden eddiginél több jelentkezőt vonzó IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt a Zeneakadémia.