Zenés színház

Pályázat: Már megint itt van a szerelem

2014.12.18. 11:27
Ajánlom
A Királyi Lépcsőház cseppet sem lakatlan a bemutató novemberi hétvégéjén; Haydn az eszterházi tűztől varázslatosan megmenekült darabja sokakat vonzott az Operába, többeknek csak állóhely jutott.

Az Opera és a Fidelio.hu kritikapályázatának első írása Csete Borbála cikke.

A "barokk Kék lagúna"-ként ismert művel kapcsolatban a pénztárnál figyelmeztettek: a célzott korosztály a 8-14 éveseké. Ennek ellenére gyermekeket alig láttunk a közönség soraiban, mindössze néhány tizenéves képviselte a fiatalokat: a kedvező jegyár és időpont miatt sok időst és kevésbé idős külföldi turistát vonzott a lépcsőpárna és a frissnek ígért előadás.

Távirányított fénnyel megbolondított kockaelem díszletből építi, majd szedi szét a négy énekes történetük térbeli keretét, a szigetet. E kockák és a háttér nagy tükrére vetített mozgóképek az előadásra aggatott sallangok: a kocka-színpaddal való énekesi bíbelődés, s a legtöbb esetben a videó vetítés. A megcélzott fiatal közönség számára különösen kitüntetett szerepű mozgókép extrémebb, kidolgozottabb vagy pimaszul vázlatos képi világgal volna lenyűgöző, a néhol valóban informatív, vagy hangulatfestő elemek nem egyszer sutának hatottak. A legfeleslegesebb stroboszkóp-fény-nyitányt szinte megemlíteni is restellem.

235 éve mikuláskor, Esterházy "Fényes" Miklós névnapján csendült fel először az "azione teatrale", vagyis "színpadi cselekménynek" nevezett mű: beavató színháznak tökéletes, amint a tradicionálisan statikus áriák között a cselekmény a zenekar nagyon is aktív, beszédes, kifejező részvételével zajló ún. accompagnato recitativókban halad előre.  Pompás jelmezválasztás a zenekaré: lépcsőpárnánkról csupán a karmester látszott, akit Air France pilótának tippeltünk, míg meg nem láttuk a luxushajó legénységét idéző egyenruhájában a zenekart, az Emszt András vezényelte Musica Florens ensemble-t. Jelmezükhöz híven első osztályú utaskísérők, néha talán túl bátortalanul, ám a ragyogó énekesek méltón egyenrangú partnerei. A barokk színház kánonja, a hely-idő-cselekmény egysége szerinti történet a címbeli szigeten, tizenhárom év után két férfi partaszállásával indul, az itt élő két nővérrel való találkozás pedig két boldog szerelmes párt eredményez. Férje Contanzát (Balogh Eszter) anno e szigeten elhagyta, a nő férfigyűlölő eszméi sikeresen plántáltattak húgába, Silviába (Göncz Renáta): ennek köszönhetjük az előadás egyik legmókásabb jelenetét, miszerint a hajóról érkező alak semmiképp sem lehet férfi (azaz rossz), legfeljebb angyal. Természetesen a házaspár békülése csupán idő kérdése, a hű szerelmest, Gernandot (Csapó József) kalózok ragadták el, s szabadulván azonnal visszasietett hitveséhez. Főként a nők tündökölnek énekesként, ráadásul egyéniséget varázsolnak a képregény-figurákból. Az eredeti olasz librettót Ágoston László fordításában élvezhetjük, melyben néhol  megmosolyogtató a mívesen énekelt "bunkó", vagy a "kész van Constanza". Mindenképp említést érdemel egy beugrás: ugyancsak Ágoston László másfél nap alatt tanulta meg Enrico szerepét.

Az ötödéves színi egyetemista hallgató, Geréb Zsófi rendezése színészvezetésből jelesre vizsgázott, a Moltopera Társulat énekeseinek játéka tökéletesen természetes, vonzó  lehet az operaközönség frissítését célzó törekvésekben. A jelmezek esetében megfontolandó még a kreatív józanság a négy főszereplő esetében: a szigeten 13 éve senyvedő Constanza élethű Pocahontasnak hatott, aki egy futurisztikus-retro diszkó neonszínekben villogó kockáin küzd az önemésztő gondolataival, a férfiak öltözéke pedig épp a kimértség túlzásai, utcai viseletben.

A közönség korosztályos finomhangolása révén még inkább igazolást nyerhet  a feltételezésünk, miszerint a Királyi Lépcsőházban kellett egy remek Lakatlan sziget, ahol kellő humorral megfigyelhető a szerelmi vágy barokk melankóliája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

A Játékszín gondoskodik a siófoki nyaralók szórakoztatásáról

A Dog Story, A chicagói hercegnő, a Chess és Hernádi Judit önálló estje is látható lesz a siófoki Színparton. Idén a Játékszín állította össze a nagymúltú szabadtéri színpad műsorát.
Zenés színház

Ki volt az igazi Hans Sachs?

Több ezer mű szerzője, Luther támogatója, eszményített lírikus, egy koraújkori, egyszemélyes Monty Python, foltozóvarga, és nem utolsósorban Wagner egyetlen vígoperájának főszereplője.
Zenés színház Mörbisch

Bodor Johanna: „Minden társulatot meg kellett hódítani”

A Mörbisch-i Seefestspiele gigaméretű, 3600 négyzetméteres színpadának közepéig a kulisszából 35 lépést kell megtenni. Ez volt az első, amit rögtön kiszámolt a helyszínen Bodor Johanna, miután felkérték: idén nyáron ő legyen a koreográfusa a Marica grófnőnek a Fertő-tónál.
Zenés színház billy elliot

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Zenés színház magazin

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.