Zenés színház

Pályázat: Már megint itt van a szerelem

2014.12.18. 11:27
Ajánlom
A Királyi Lépcsőház cseppet sem lakatlan a bemutató novemberi hétvégéjén; Haydn az eszterházi tűztől varázslatosan megmenekült darabja sokakat vonzott az Operába, többeknek csak állóhely jutott.

Az Opera és a Fidelio.hu kritikapályázatának első írása Csete Borbála cikke.

A "barokk Kék lagúna"-ként ismert művel kapcsolatban a pénztárnál figyelmeztettek: a célzott korosztály a 8-14 éveseké. Ennek ellenére gyermekeket alig láttunk a közönség soraiban, mindössze néhány tizenéves képviselte a fiatalokat: a kedvező jegyár és időpont miatt sok időst és kevésbé idős külföldi turistát vonzott a lépcsőpárna és a frissnek ígért előadás.

Távirányított fénnyel megbolondított kockaelem díszletből építi, majd szedi szét a négy énekes történetük térbeli keretét, a szigetet. E kockák és a háttér nagy tükrére vetített mozgóképek az előadásra aggatott sallangok: a kocka-színpaddal való énekesi bíbelődés, s a legtöbb esetben a videó vetítés. A megcélzott fiatal közönség számára különösen kitüntetett szerepű mozgókép extrémebb, kidolgozottabb vagy pimaszul vázlatos képi világgal volna lenyűgöző, a néhol valóban informatív, vagy hangulatfestő elemek nem egyszer sutának hatottak. A legfeleslegesebb stroboszkóp-fény-nyitányt szinte megemlíteni is restellem.

235 éve mikuláskor, Esterházy "Fényes" Miklós névnapján csendült fel először az "azione teatrale", vagyis "színpadi cselekménynek" nevezett mű: beavató színháznak tökéletes, amint a tradicionálisan statikus áriák között a cselekmény a zenekar nagyon is aktív, beszédes, kifejező részvételével zajló ún. accompagnato recitativókban halad előre.  Pompás jelmezválasztás a zenekaré: lépcsőpárnánkról csupán a karmester látszott, akit Air France pilótának tippeltünk, míg meg nem láttuk a luxushajó legénységét idéző egyenruhájában a zenekart, az Emszt András vezényelte Musica Florens ensemble-t. Jelmezükhöz híven első osztályú utaskísérők, néha talán túl bátortalanul, ám a ragyogó énekesek méltón egyenrangú partnerei. A barokk színház kánonja, a hely-idő-cselekmény egysége szerinti történet a címbeli szigeten, tizenhárom év után két férfi partaszállásával indul, az itt élő két nővérrel való találkozás pedig két boldog szerelmes párt eredményez. Férje Contanzát (Balogh Eszter) anno e szigeten elhagyta, a nő férfigyűlölő eszméi sikeresen plántáltattak húgába, Silviába (Göncz Renáta): ennek köszönhetjük az előadás egyik legmókásabb jelenetét, miszerint a hajóról érkező alak semmiképp sem lehet férfi (azaz rossz), legfeljebb angyal. Természetesen a házaspár békülése csupán idő kérdése, a hű szerelmest, Gernandot (Csapó József) kalózok ragadták el, s szabadulván azonnal visszasietett hitveséhez. Főként a nők tündökölnek énekesként, ráadásul egyéniséget varázsolnak a képregény-figurákból. Az eredeti olasz librettót Ágoston László fordításában élvezhetjük, melyben néhol  megmosolyogtató a mívesen énekelt "bunkó", vagy a "kész van Constanza". Mindenképp említést érdemel egy beugrás: ugyancsak Ágoston László másfél nap alatt tanulta meg Enrico szerepét.

Az ötödéves színi egyetemista hallgató, Geréb Zsófi rendezése színészvezetésből jelesre vizsgázott, a Moltopera Társulat énekeseinek játéka tökéletesen természetes, vonzó  lehet az operaközönség frissítését célzó törekvésekben. A jelmezek esetében megfontolandó még a kreatív józanság a négy főszereplő esetében: a szigeten 13 éve senyvedő Constanza élethű Pocahontasnak hatott, aki egy futurisztikus-retro diszkó neonszínekben villogó kockáin küzd az önemésztő gondolataival, a férfiak öltözéke pedig épp a kimértség túlzásai, utcai viseletben.

A közönség korosztályos finomhangolása révén még inkább igazolást nyerhet  a feltételezésünk, miszerint a Királyi Lépcsőházban kellett egy remek Lakatlan sziget, ahol kellő humorral megfigyelhető a szerelmi vágy barokk melankóliája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.
Plusz

Bach és Händel művei szólnak az oltóközponttá alakított Salisbury Székesegyházban

Ideiglenes oltóközpont lett a 800 éves délnyugat-angliai Salisbury Katedrálisból. Az orvosok dolgoznak és orgonazene szól, miközben a 80 év felettiek megkapják a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech vakcinát.
Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Színház

Lemond tisztségéről az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke

Csernai Mihály lemondását a HÖK közösségi oldalán közölte. Bejelentése egy nappal azután történik, hogy a HVG közölte az új vezetés által felkért oktatók névsorát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

„Húsz évem már a múlt” – 20 éves a Rómeó és Júlia musical

2001. január 19-én mutatták be a párizsi Palais des Congrès-ben Gérard Presgurvic musicaljét, a Shakespeare drámája nyomán írt Rómeó és Júliát.
Zenés színház hír

A nyári szezonra készül a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Idén a vártnál jóval korábban, már január 18-án kihirdette nyári előadásait a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. A minden eddiginél gazdagabb műsorkínálatban az operák, musicalek, balett-, valamint táncelőadások mellett rendhagyó koncerteket is láthatnak az érdeklődők, ahol az ünnepelt popsztárokon túl a klasszikus zene mesterei is képviseltetik magukat.
Zenés színház koktélparti

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
Zenés színház ajánló

„Ez egy olyan történelmi pillanat, amelyben nagyon komoly döntéseket kell hozni” – Szabó Magda klasszikusa az Operett Online-on

Decemberben nagy sikerrel debütált az Operett Online képernyőjén az Abigél, Szabó Magda kultikus regényének musical-változata. A megújult szereposztással közvetített előadás egy csodálatos történet szeretetről, lemondásról, küzdelemről és persze a szerelemről. De mit adhat nekünk ma Abigél?
Zenés színház videó

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.