Zenés színház

Paradicsomi hangulatban

2009.05.20. 01:24
Ajánlom
A Budapesti Operettszínház és a Pentaton Ügynökség új, nyári premierjében a Neoton Família dalai csendülnek fel. A Szép nyári nap szerzői a Pásztor–Jakab–Hatvany slágergyáros trió mellett Böhm György és Korcsmáros György, a rendező Somogyi Szilárd. A sajtótájékoztatót stílszerűen Csillebércen tartották.

A történet 1973 júliusában játszódik a jugoszláv határ mellett, a bácsszentiváni építőtáborban és paradicsomfeldolgozóban. A pesti tinédzsereket éberen figyeli a tábor mellett a helyi téesz melléküzemágát is vezető Tóth Antal, és helyettese, Panni néni, az orosztanárnő, aki nehéz helyzetbe kerül, mert lánya beleszeret a frissen érettségizett, szociológusnak készülő fiúba, akinek édesapja, 1956-ban disszidált, és maga is renitensnek tűnik. A darab tehát amellett, hogy egyértelműen szórakoztató céllal készült, nem nélkülözi a korabeli történelmi, társadalmi és politikai utalásokat sem, így akár családi történelemóra is lehet az előadás, amelyen a szülők nosztalgiázva saját fiatalságukra emlékeznek, a gyerekek pedig megismerhetik a közelmúltat. A Szép nyári nap ily módon sajátos emlékezés a rendszerváltás 20. évfordulójára.

A musical ötlete 11 évvel ezelőtt, a Hotel Menthol bemutatóját követően pattant ki Böhm György és Korcsmáros György fejéből. (Böhm számára az írás nem nélkülözte a terápiás jelleget sem, mivel katonaként egy konyhai baleset következményeként nagy mennyiségben ráömlött paradicsomos káposzta máig nem múló averziót okozott az étellel szemben.) Az anyag azóta folyamatosan alakult, Lőrinczy Györgyöt, a Pentaton vezetőjét pedig egy éve keresték fel az ötlettel.

A darab karakterei a kifejezetten közreműködő színészekre, Faragó Andrásra, Náray Erikára, Csengeri Ottíliára, Vágó Zsuzsira, Szabó Dávidra, Vágó Bernadettre, Szerényi Lászlóra, Peller Annára, Kerényi Miklós Mátéra, Csonka Andrásra és Dézsy Szabó Gáborra szabottak. A produkciót létrehozó kreatív csapat többi tagja: Kerényi Miklós Gábor dramaturg, művészeti tanácsadó, Barta Andrea díszlet-, Kemenesi Tünde jelmeztervező, Duda Éva koreográfus, Bolba Tamás és Bíró Péter zenei vezetők, valamint Pejtsik Péter, aki a hangszerelést végezte.

A premier július 15-én lesz, a nyáron 15 Szép nyári nap előadás lesz az Operettszínházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.