Zenés színház

Parázsfuvola

2006.02.09. 00:00
Ajánlom
MOZART: DIE ZAUBERFLÖTE. Vox Artis 2CD, 2005.

Évek óta nem jelent meg igényes kiadvány az opera-alaprepertoárból. Sietve, szomorúan teszem hozzá: Magyarországon. A Bánk bán film hanganyaga óta, melyet akkor a Warner hazai leánycége volt bátor világkatalógusába emelni, Győriványi Ráth György Varázsfuvolája az első, amely műválasztással, többnyelvű szövegkönyvet tartalmazó kísérőfüzettel tiszteli meg a vásárlót. Amelyből a magyar sem marad ki - a másholi evidenciáért mifelénk külön meg kell rázni Horváth Ádám kezét. Az ifjú énekes Schikaneder nyomdokán haladva szervezte a hangversenyt, amelyet még a nyáron Mádl Ferenc leköszönő elnök tiszteletére rendeztek, s a stáb együtt maradt: pazar stúdiófelvételt készített a Mozart-évre.

Győriványi olvasata olaszosnak hallik, életrajza ismeretében nem véletlenül. Nem régizenél ő, de pontosságot követel, nem tűnődik appoggiaturán, variált hangokon, viszont olyan tenort választ, aki hősként fújja Tamino szólamát, és cingár lábú mese helyett máris a drámai tét az, amiért érdemes végigkövetni a titokzatos daljátékot. Aligha kellene korai Manricóként ily kényelmesen kapaszkodnia a csúcshangokra - mélázok Tomislav Muzek verista Képáriája alatt, de később a másik kedvenc, Elena Mosuc higgadtan szikrázó Éj királynője után megint nyugtázni vagyok kénytelen, amit rendre elfelejtünk: vagy légies koloratúrtrilla- halom, vagy valódi, fenyegető ostorcsapás a "Mutter Schwur" végén... Utóbbi látszik jobb döntésnek, és Győriványi, aki operaházi karmesterként talán ebben az évezredben Pesten is eljut a pulpitusig, végig sűrű izzásban tartja a darabot. Egyet sajnálok csak: a kiváló Polgár László, Váradi Zita (Első hölgy), valamint a schikanederi énekesszínészet hangján szereplő Horváth mellett csupa külföldi szólózik itt. Igen, a két matt dáma repülőjegyéért valóban kár.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Színház

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Klasszikus

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Zenés színház ajánló

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház magazin

Ahol a legnagyobbaknak is remegett a lába – Felfedezőúton a milánói Scalában

Új sorozatunkban a világ leghíresebb operaházaiba kalauzoljuk el olvasóinkat, megismerhetik a helyek történetét, építészeti sajátosságait, de azt is elmeséljük, nekünk milyen tapasztalataink voltak ott, és mire számítson, aki felkeresné az operajátszás ezen nevezetességeit.
Zenés színház interjú

Dinamikus, modern és mai – Beszélgetés Berzsenyi Krisztina jelmeztervezővel és Túri Erzsébet díszlettervezővel

Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettje a 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt is tiszteleg. A Budapesti Operettszínház készülő előadásáról Berzsenyi Krisztina jelmeztervezővel és Túri Erzsébet díszlettervezővel beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Az Operettszínház eredeti verzióban mutatja be a Mária főhadnagyot

A férfiruhába bújt női forradalmár történetét a Magyar Operett Éve és az 1848-as események 175. évfordulója alkalmából állítják színpadra.