Zenés színház

Parázsfuvola

2006.02.09. 00:00
Ajánlom
MOZART: DIE ZAUBERFLÖTE. Vox Artis 2CD, 2005.

Évek óta nem jelent meg igényes kiadvány az opera-alaprepertoárból. Sietve, szomorúan teszem hozzá: Magyarországon. A Bánk bán film hanganyaga óta, melyet akkor a Warner hazai leánycége volt bátor világkatalógusába emelni, Győriványi Ráth György Varázsfuvolája az első, amely műválasztással, többnyelvű szövegkönyvet tartalmazó kísérőfüzettel tiszteli meg a vásárlót. Amelyből a magyar sem marad ki - a másholi evidenciáért mifelénk külön meg kell rázni Horváth Ádám kezét. Az ifjú énekes Schikaneder nyomdokán haladva szervezte a hangversenyt, amelyet még a nyáron Mádl Ferenc leköszönő elnök tiszteletére rendeztek, s a stáb együtt maradt: pazar stúdiófelvételt készített a Mozart-évre.

Győriványi olvasata olaszosnak hallik, életrajza ismeretében nem véletlenül. Nem régizenél ő, de pontosságot követel, nem tűnődik appoggiaturán, variált hangokon, viszont olyan tenort választ, aki hősként fújja Tamino szólamát, és cingár lábú mese helyett máris a drámai tét az, amiért érdemes végigkövetni a titokzatos daljátékot. Aligha kellene korai Manricóként ily kényelmesen kapaszkodnia a csúcshangokra - mélázok Tomislav Muzek verista Képáriája alatt, de később a másik kedvenc, Elena Mosuc higgadtan szikrázó Éj királynője után megint nyugtázni vagyok kénytelen, amit rendre elfelejtünk: vagy légies koloratúrtrilla- halom, vagy valódi, fenyegető ostorcsapás a "Mutter Schwur" végén... Utóbbi látszik jobb döntésnek, és Győriványi, aki operaházi karmesterként talán ebben az évezredben Pesten is eljut a pulpitusig, végig sűrű izzásban tartja a darabot. Egyet sajnálok csak: a kiváló Polgár László, Váradi Zita (Első hölgy), valamint a schikanederi énekesszínészet hangján szereplő Horváth mellett csupa külföldi szólózik itt. Igen, a két matt dáma repülőjegyéért valóban kár.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.