Zenés színház

Párizs bohém világa éled újjá ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében

2021.08.31. 14:05
Ajánlom
Négy férfi és egy nő keresi a boldogságot a szerelmek városában, Párizsban, nem is sejtve, hogy a Boulevard du Crime, a „bűn sugárútja” örökre megváltoztatja az életüket. A Jacques Prévert forgatókönyve alapján készülő előadást szeptember 4-én mutatja be a Vígszínház.

Igazi bohém világba csöppennek a nézők, az 1820-30-as évek Franciaországa ugyanis kalandorok, művészek, artisták, színészek és arisztokraták kavalkádja volt, amelyből kiragyog a végzet asszonya, a gyönyörű Garance (a magyar előadásban Gáránsz). A színésznőért – pontosabban inkább kurtizánért – rajonganak a férfiak, femme fatale mivoltát pedig már neve is jelzi. A név jelentése ugyanis festő buzér, amely Magyarországon is előfordul, a növény különlegessége pedig, hogy sokáig a gyökeréből nyerték ki a festékek vörös színét.

Bár Garance kitalált figura, udvarlói a kor négy férfitípusát jelenítik meg: a Pierot, vagyis bohócot, a nőcsábászt, a gátlástalan bűnözőt és a zsarnokoskodó arisztokratát. Garance pedig játszik velük, hiszen ő csak azt löki el magától, aki túl erőszakosan közelít felé.

Ahogy a film, úgy a magyarországi előadás is különleges helyzetben születik.

1945-ben, második világháború árnyékában a stáb félig titokban dolgozott, hiszen a stábtagok egy része zsidó származása miatt tiltólistán volt. Fél évszázaddal később, 1990-ben a francia kritikusok és filmkészítők mégis a valaha volt legjobb filmnek választották a Szerelmek városát.

szerelmek_varosa-112358.jpg

Szerelmek városa (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Vígszínház)

A budapesti előadás helyzete sem könnyű, hiszen egy világjárvány után készül az újraindulás első alkotásaként. Vecsei H. Miklós átiratához Kovács Adrián komponált zenét, amely egyszerre reflektál a darab korára és a jelenünkre, mindemellett igyekszik visszaadni a történet bohém, karneváli világának egyszerre vonzó és visszataszító jellegét.

A történet nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik: megmutat egy szerelmi történetet a maga tisztaságával.

„Történetünk szereplői rajzfilmbe illő figurák, akik véresen komolyan veszik az életet.

Nem lesz súlyos mondanivaló, semmiféle megoldás, szerelmesek és gyilkosok, színházigazgatók, utcaseprők és egy srác, Bábtiszt, a pantomimes, aki szavak nélkül próbálja elmondani az igazságot.

Azt, amit most nem is lehet leírni, azt, ami minden igyekezetünk reményében a nézők képzeletében fog megszületni” – mondta az előadásról ifj. Vidnyánszky Attila.

Szereplők:

Bábtiszt: Gyöngyösi Zoltán
Gáránsz: Radnay Csilla m.v.
Frederick Lö Metrö: Wunderlich József
A teáter igazgatója: Hegedűs D. Géza
Pier Fránszoá: Csapó Attila
Április: Ertl Zsombor
Nátáli: Waskovics Andrea
Eduard Gróf: Hirtling István
Jerikó: Kőszegi Ákos
Hermine: Balázsovits Edit
Vak koldus: Karácsonyi Zoltán
Fil de Soie: Gados Béla
A darab rendezője: Bölkény Balázs
A darab írója: Horváth Szabolcs
A darab zeneszerzője: Dino Benjámin

A Szerelmek városa szeptember 4-től látható a Vígszínházban.

Fejléckép: ifj. Vidnáynszky Attila a Vígszínház évadbejelentő sajtótájékoztatóján (fotó: Juhász Éva / Vígszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Vizuál

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Színház

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Az igazi Mária főhadnagy: Lebstück Mária Ludovika, aki Jókainak mondta tollba az élettörténetét

Lebstück Mária neve elsőre talán nem cseng ismerősen, azonban Huszka Jenő Vértől pirosló ősi kard című áriáját, vagy a Ladilomot hallva egyből eszünkbe juthat egy huszárruhába öltözött fiatal nő, Mária főhadnagy.
Zenés színház ajánló

Interaktív kamaraoperát mutat be a Trafó

A Hatala Csenge Hírzárlat című regényéből készült Túszopera egyetlen alkalommal, szeptember 24-én látható a Trafóban.
Zenés színház hír

Átmenetileg bezár az Erkel Színház az elszálló rezsiárak miatt

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az InfoRádiónak úgy fogalmazott, vakon repülnek, ködben, éjjel, ugyanis még nincsenek tisztában az összes intézményük pontos áremelkedésével. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház interjú

„Karakterszínésszé válni egyfajta képesség” – interjú Siménfalvy Ágotával

A 2022-es év legjobb karakterszínészének járó Honthy-díjat Siménfalvy Ágota vehette át, aki az elmúlt időszakban számos szerepben bizonyított a Budapesti Operettszínházban, októberben pedig a Jekyll és Hyde-ban lesz látható. A karakterszerepek nehézségeiről és szépségeiről, a színpadi jelenlétről, valamint a figurákban rejlő kihívásokról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Megkérték a Jókai utcai házomlásban megsérült balerina kezét

Babácsi Benjamin az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben húzott gyűrűt Tóth Nikolett ujjára.