Zenés színház

Párizs bohém világa éled újjá ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében

2021.08.31. 14:05
Ajánlom
Négy férfi és egy nő keresi a boldogságot a szerelmek városában, Párizsban, nem is sejtve, hogy a Boulevard du Crime, a „bűn sugárútja” örökre megváltoztatja az életüket. A Jacques Prévert forgatókönyve alapján készülő előadást szeptember 4-én mutatja be a Vígszínház.

Igazi bohém világba csöppennek a nézők, az 1820-30-as évek Franciaországa ugyanis kalandorok, művészek, artisták, színészek és arisztokraták kavalkádja volt, amelyből kiragyog a végzet asszonya, a gyönyörű Garance (a magyar előadásban Gáránsz). A színésznőért – pontosabban inkább kurtizánért – rajonganak a férfiak, femme fatale mivoltát pedig már neve is jelzi. A név jelentése ugyanis festő buzér, amely Magyarországon is előfordul, a növény különlegessége pedig, hogy sokáig a gyökeréből nyerték ki a festékek vörös színét.

Bár Garance kitalált figura, udvarlói a kor négy férfitípusát jelenítik meg: a Pierot, vagyis bohócot, a nőcsábászt, a gátlástalan bűnözőt és a zsarnokoskodó arisztokratát. Garance pedig játszik velük, hiszen ő csak azt löki el magától, aki túl erőszakosan közelít felé.

Ahogy a film, úgy a magyarországi előadás is különleges helyzetben születik.

1945-ben, második világháború árnyékában a stáb félig titokban dolgozott, hiszen a stábtagok egy része zsidó származása miatt tiltólistán volt. Fél évszázaddal később, 1990-ben a francia kritikusok és filmkészítők mégis a valaha volt legjobb filmnek választották a Szerelmek városát.

szerelmek_varosa-112358.jpg

Szerelmek városa (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Vígszínház)

A budapesti előadás helyzete sem könnyű, hiszen egy világjárvány után készül az újraindulás első alkotásaként. Vecsei H. Miklós átiratához Kovács Adrián komponált zenét, amely egyszerre reflektál a darab korára és a jelenünkre, mindemellett igyekszik visszaadni a történet bohém, karneváli világának egyszerre vonzó és visszataszító jellegét.

A történet nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik: megmutat egy szerelmi történetet a maga tisztaságával.

„Történetünk szereplői rajzfilmbe illő figurák, akik véresen komolyan veszik az életet.

Nem lesz súlyos mondanivaló, semmiféle megoldás, szerelmesek és gyilkosok, színházigazgatók, utcaseprők és egy srác, Bábtiszt, a pantomimes, aki szavak nélkül próbálja elmondani az igazságot.

Azt, amit most nem is lehet leírni, azt, ami minden igyekezetünk reményében a nézők képzeletében fog megszületni” – mondta az előadásról ifj. Vidnyánszky Attila.

Szereplők:

Bábtiszt: Gyöngyösi Zoltán
Gáránsz: Radnay Csilla m.v.
Frederick Lö Metrö: Wunderlich József
A teáter igazgatója: Hegedűs D. Géza
Pier Fránszoá: Csapó Attila
Április: Ertl Zsombor
Nátáli: Waskovics Andrea
Eduard Gróf: Hirtling István
Jerikó: Kőszegi Ákos
Hermine: Balázsovits Edit
Vak koldus: Karácsonyi Zoltán
Fil de Soie: Gados Béla
A darab rendezője: Bölkény Balázs
A darab írója: Horváth Szabolcs
A darab zeneszerzője: Dino Benjámin

A Szerelmek városa szeptember 4-től látható a Vígszínházban.

Fejléckép: ifj. Vidnáynszky Attila a Vígszínház évadbejelentő sajtótájékoztatóján (fotó: Juhász Éva / Vígszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház kritika

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.
Zenés színház ajánló

Mitől működik egy házasság? – II. János Pál pápa darabja az Opera Eiffel Műhelyházában sejteti a választ

Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című darabját Krzysztof Penderecki zenéjével és székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben mutatja be 2021. szeptember 8-án a Magyar Állami Operaház.