Zenés színház

Párválasztási tanácsok operaénekeseknek

2012.05.06. 08:02
Ajánlom
Sztárok, akik nem csupán az operaszínpadokon, de civilben is egy párt alkotnak. A műfaj hírességei a Christa Ludwig-Walter Berry pártól az Anna Netrebko-Erwin Schrott kettősig, avagy hat-e a szerelmi bájital? DUETTVIDEÓKKAL

Walter Berry és Christa Ludwig legendás párosának köszönhető egy Kékszakállú-felvétel (Kertész István vezényletével), A rózsalovag Ochs bárója és a szép marsallnéja, akikért a hatvanas években bomlott Bécs - az ok egy Leonard Bernstein dirigálta felvételen meghallgatható -, és Az árnyék nélküli asszony című operában is emlékezeteset alkottak. A két énekes 1957-ben kötötte össze élete fonalát - a német mezzoszoprán maga is énekes szülők gyermeke volt -, a házasság 1971-ig tartott. Fiuk, Marc Berry jeles komponista.

Egy egészen rapid házasságot se felejtsünk ki az ötvenes évekből: Robert Merrill és Roberta Peters 1952-ben alig három hónapig bírták együtt az esküvő után. Az amerikai szoprán úgy nyilatkozott, a férfi hangjába szeretett bele, később azonban a baritonban megismerte az embert is. Ennek ellenére a válás után is barátok maradtak, gyakran léptek fel együtt a Traviatában vagy A sevillai borbélyban.

Nicolai Ghiaurov és Mirella Freni 1978-ban házasodtak össze, a férj 49, a feleség 43 éves volt. Először 1961-ben léptek együtt színpadra Genovában, a Faust című operában, de akkor még mindketten házasságban éltek. Közös otthonuk Modenában, Mirella Freni szülővárosában volt, ott, ahol az olasz szoprán akadémiája is van. A bolgár basszista 2004-ben hunyt el.

Forrest Gumppal szólva Natalie Dessay és Laurent Naouri olyanok, mint a borsó meg a héja. Párizs külvárosában élnek, és igyekeznek úgy alakítani fellépéseiket, hogy egyikük otthon legyen 17 és 14 éves gyermekeikkel. Az "éneklő színésznő" - így definiálja magát Dessay - gyakran játszik az operaszínpadok rajongott tenorjainak oldalán, elég csak Juan Diego Flórezt vagy Rolando Villazónt említenünk, s ezekben a szerepekben bizony el kell csattannia egy-egy csóknak - no jó, puszinak - is. Az anya-Dessay egy öt évvel ezelőtti interjúban arról panaszkodott, kislánya ezt nem kifejezetten szereti.

Roberto Alagna és Angela Gheorghiu házassága nem csupán az opera-, de a bulvárlapoknak is témát adott. Alagna első felesége 1994-ben hunyt el agydaganatban, a román dívát ebben az évben ismerte meg Londonban, aki akkor még férjnél volt, majd két évvel később megtartották az esküvőt a Metropolitan színpadán, Roberto Giuliani New York-i polgármester celebrálásában, a Bohémélet előadás közben. Gyakran énekeltek együtt - a Carmenben, Gounod Rómeó és Júliájában, a Traviatában, a Szerelmi bájitalban - , több közös lemezfelvételt jegyeznek, sőt Benoît Jacquot rendezésében még egy operafilmben is felléptek, ami Puccini Toscájából készült. Mindketten híresek lobbanékony természetükről - az aranypárt nem kevés malíciával Párizsban Bonnie és Clyde-nak is hívták, az énekesnőt egy időben gyakran nevezte a sajtó Draculette-nek -, házasságuk ennek ellenére 13 évig tartott. Angela Gheorghiu 2009. október 10-én jelentette be, hogy két év különélés után elválik férjétől.

Nemzetiségét tekintve vegyespárost alkot az orosz Jekatyerina Sziurina és az ecuadori és olasz szülőktől származó amerikai Charles Castronovo, akik 2004-ben Berlinben, a Staatsoperben találkoztak egy Szerelmi bájital produkcióban. A nedű hatott, a színpadi Nemorino és Adina már az első színpadi próbán egymásba szeretett.  Castronovo saját bevallása szerint az énekesnő szemei és a szláv nőkre jellemző széles arccsont miatt szédült meg. (Nem véletlen, hogy "kis tatárom"-nak vagy "kis mongolom"-nak is becézi feleségét.) Azóta olyan párokat személyesítettek meg, mint Pamina és Tamino, Leila és Nadir, de a sorba beletartozik Gilda és a mantuai herceg is. A házaspár a német fővárosban él Alessandro nevű kisfiával, akire a szülők elfoglaltságai miatt egy ideig az orosz dédi vigyázott.

Siphiwe McKenzie és az osztrák bariton, Paul Armin Edelmann 2005-ben találkoztak San Diegóban A denevér próbáin, egy évvel később ugyanott Papagenót és Papagenát énekelték, 2007-ben pedig összeházasodtak. A kanadai szoprán azóta a nem annyira rövid Siphiwe McKenzie Edelmann néven arat sikereket.

Egy Donna Anna és egy Don Giovanni (esetleg Leporello): bár 2003 óta rendszeresen léptek fel együtt, Anna Netrebko szívét az opera Marlon Brandójának is nevezett Erwin Schrott csak 2007-ben ejtette rabul - Netrebko előző kapcsolata is egy bariton, Simone Alberghini volt -, azonban a Mozart-opera hősével ellentétben az uruguayi énekes sokkal nyugodtabb természetű. Mi sem mutatja ezt jobban, mint a tény, hogy 2008. szeptember 5-én megszületett Bécsben Tiago Arua, aki miatt az apukánál egy évvel idősebb anyuka késleltette a visszatérést, és akiért - mint néhány napja hírül adtuk - az operaszínpadot is hajlandó egy időre otthagyni.

Amerika legújabb kedvencei - de már a Covent Gardenben is ismerik őket - Stephen Costello és Ailyn Pérez, akik philadelphiai diákkoruk óta, négy éve alkotnak egy párt a magánéletben, a színpadon pedig felléptek már Rómeóként és Júliaként, de énekelték A szerelmi bájitalt és a Bohéméletet is. Több interjúban beszéltek már arról, hogy biztonságban érzik magukat egymással a színpadon, ismerik egymás minden rezdülését, és az intim jelenetekben sem kell magukat visszafogni.

Patricia Racette és Beth Clayton együttes fellépése A rózsalovagban még várat magára, bár már mindketten elejtették nyilvánosan is, hogy bizony, szeretnének Richard Strauss operájában játszani. A két énekesnő Santa Fében szeretett egymásba a Traviata alatt, és 15 éve vannak együtt. 2002-ben tárták kapcsolatukat nyilvánosság elé, a pár 2005-ben házasodott össze. Racette úgy nyilatkozott, egy pillanatig félt attól, mi lesz erre a környzetük és a közönség reakciója, de ez a félelme elmúlt, amint rájött arra, sokkal nagyobb fájdalmat okoz, ha nem őszinte magához. Beth Clayton hozzátette, hogy pozitív reakciókkal találkoztak csak, sok fiatal köszönte meg nekik, hogy segítettek az önelfogadásban.

Ne maradjon ki a sorból két olyan pár, akik közül a hölgyek a családot választották, az urak pedig az operaszínpadokon (-ról) hódítanak. Plácido Domingo - két zarzuelaénekes gyermeke - egy ígéretes zongoristanövendékbe szeretett bele poétikusan ifjan, és vette nőül Ana María Guerra Cuét 1957. augusztus 29-én. Jól számolnak: a férj mindössze 16 éves volt, a feleség hárommal több, 1958-ban pedig megszületett a tenor első fia. 1962. augusztus 1-jén Placidone azonban már egy újabb hölgyet vezetett az oltár elé, a nála öt évvel idősebb Marta Ornelas mexikói lírai szopránt, aki abban az évben az év mexikói énekese címet elnyerte, és akivel még a konzervatóriumban ismerkedett meg. E frigy gyümölcse két fiúgyermek.

Jonas Kaufmann amellett, hogy kiváló hangi adottságokkal rendelkezik, még jóképű is. (Vagy fordítva.) Magánéletéről nem sokat beszél. Zürichben él, három gyermeke van - négy-, hét- és tízévesek -, és ha Európában két nap szünet akad két fellépés között, igyekszik minél hamarabb hazarepülni. A tenor elfoglaltságai miatt a gyereknevelésből nem nagyon veszi ki a részét - ami igen fájdalmasan érinti, és akár teljesállású apukaként is el tudná magát könnyedén képzelni -, az feleségére, az operakarrierjét jelenleg háttérbe helyező Margarete Joswig mezzoszopránra hárul. Az ő ismeretségük is az operában kezdődött: 1994-ben Saarbrückenben, ahol mindketten énekeltek, a szerelem azonban csak két évvel később alakult ki. Úgyhogy a közönségben bárki, aki azt érzi, Jonas Kaufmann neki énekel, hamis ábrándokba ringatja magát.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Jazz/World

A dal a miénk! – LGT-slágerek a Csík Zenekar előadásában

A közel 120 perces produkció egyedülálló látványtechnikával, mégis igazi Csík zenekaros környezetben varázsolja a színpadra az ötvenéves LGT dalait augusztus 6-án a Margitszigeti Színházban.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Nem is ügyefogyott

Lesz maga juszt is az enyém, Holdvilágos éjszakán, Szerelemhez nem kell szépség – ugye már ön is dúdolja mindegyik slágert? És ha még hozzátesszük a „Fekete Péter öcsém, te kis ügyefogyott” kezdetű nótát, máris helyben vagyunk: a Szabadkai Népszínház 2019-ben bemutatott, azóta is repertoáron tartott, számos sikeres vendégjátékot megjárt előadása, a Fekete Péter a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatkozik be Budapest közönségének.
Zenés színház ajánló

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Zenés színház hír

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Zenés színház hír

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Zenés színház interjú

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.