Zenés színház

Pastorale - Don Giovanni

2008.03.24. 00:00
Ajánlom
A Zuglói Filharmónia családi sorozata, a Pastorale 1997-ben indult el azzal a céllal, hogy elsősorban a 7-től 14 éves korú gyerekeknek, szüleiknek, nagyszüleiknek és tanáraiknak nyújtson magasrendű művészi élményt, értékes ismereteket és egyúttal nemes szórakozást. A következő előadásra március 29-én és 30-án kerül sor a Zuglói Szent István Zeneházban, ahol Mozart Don Giovanni című operája kerül terítékre.

A Pastorale-sorozat – amely 2006 márciusában érkezett el a 100. hangversenyéhez – az eltelt évek során szerves része lett a fővárosi koncertéletnek. A főként budapesti és Budapest-környéki családok mellett vidékről és a határon túli magyar területetekről is érkeznek a programokra gyermekcsoportok, tanári vezetéssel.

A zene mellett a társművészeteket is megszerettetni kívánó sorozat ötlete Záborszky Kálmán igazgatótól származik, aki nemcsak egyik motorja a sorozatnak, hanem a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola Szimfonikus Zenekarának karmestereként általában a zeneházi koncerteken is közreműködik. A sorozat arculatának kialakításában, a tematika kitalálásában, a programok összeállításában ugyancsak főszerepet vállal a sorozat állandó háziasszonya, moderátora Solymosi Tari Emőke zenetörténész.

1999 óta a Pastorale-programokra mindig február, március, április és május hónapokban kerül sor. (Az 1997/98-as sorozat ősztől tavaszig tartott.) Az első három programnak a Zuglói Szent István Zeneház (Budapest, XIV. Columbus u. 11.) jó technikai feltételekkel rendelkező (1996-ban átadott), 330 személyes nagyterme ad otthont. A májusi záróhangverseny "kiköltözik" a Fővárosi Állat- és Növénykert Japánkertjébe, ahol a gyönyörű természeti környezet különleges atmoszférát biztosít a zene és tánc élvezetéhez. Arra az esetre, ha az időjárás nem kedvezne a szabadtéri eseménynek, a Japánkerttől pár lépésre található Barlangterem áll rendelkezésre. A bérlettulajdonosok a zárókoncert napján az Állatkertet is látogathatják.


Záborszky Kálmán és Solymosi Tari Emőke

A nagy érdeklődés miatt minden program háromszor kerül bemutatásra: szombaton délután 4 órakor, vasárnap délelőtt fél 11-kor és délután 4-kor. Így egy-egy összeállítást mintegy 1000 néző láthat. Eddig 118 koncert volt, összesen közel 40.000 nézővel. A programokat mindig a komplexitás jellemzi: a zeneházi műsorok az élő zenén kívül tartalmaznak filmet, táncot, bábjátékot, színészi produkciót, hangszerbemutatót. A májusi, állatkerti koncerten mindig más földrajzi terület jellegzetes zenéje és tánca a főtéma, amelyhez az adott területen élő állatokkal való ismerkedés is társul. (Eddigi "úti célok" voltak: Dél-Amerika, India, a szerb-horvát-dalmát-macedón területek, Magyarország, Görögország, Írország, Skócia, Bulgária. Az állatkerti programok kialakításában az ottani szakemberek is segítik a koncertek rendezőit.)

Valamennyi program fontos eleme az ismeretterjesztést szolgáló műsorvezetői szöveg és a meghívott előadóművészekkel, szakemberekkel (például hangszerkészítővel, színházi rendezővel stb.) való beszélgetés.

A szerkesztők fontos célkitűzése, hogy minden stílus jelen legyen, a népzenétől a kortárs művészetig. A reneszánsz illetve barokk művek előadására rendszeresen hívnak meg olyan muzsikusokat és táncosokat, akik a historikus irányzatot követik. Az ismeretek minél élményszerűbb átadásához a legmodernebb technikát is felhasználják: például a belső sorozatot képező hangszerbemutató koncerteken folyamatosan kivetítik a színpadon történteket, hogy a közönség egészen közelről láthassa a hangszerek apró részeit, működését, készítését stb. A sorozat számos saját készítésű kisfilmmel is büszkélkedhet; film segítségével sikerült a hangversenyközönséget "elvinni" egy orgonagyárba és különböző hangszerkészítő műhelyekbe, felidézni egy-egy zeneszerző életútjának érdekes állomásait, vagy éppen "igazi" tűzijátékot varázsolni Händel Tűzijáték-szvitjéhez.

2005. május 22-én megtisztelő meghívásnak tehetett eleget a Pastorale-sorozat: a "Hangszerek testközelből" című produkció (Kiss Gy. László tárogatóművész, Temesvári Péter hegedűkészítő mester, a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola művésztanárai, jelenlegi és egykori növendékei, valamint zenekara /karmester: Záborszky Kálmán/ közreműködésével) a Művészetek Palotájában, a Fesztivál Színházban vendégeskedett.

(2008. március 29. 16:00, március 30. 10:30 és 16:00 Zuglói Szent István Zeneház (Budapest) - Az operák operája - a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus koncertje; Mozart: Don Giovanni - az opera rövidített változata; rend., műv. vez.: Ionel Pantea)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.