Zenés színház

Pataki Potyók Dániel Németországba szerződött

2013.01.06. 10:10
Ajánlom
Három premierre szerződött a Bielefeldi Városi Színház operatársulatához a fiatal magyar tenor. Elsőként Johann Strauss A denevér című nagyoperettjében játssza Alfréd szerepét.

A denevért Helen Malkowsky rendezi, aki Herbert Wernicke és Claus Guth asszisztense volt Bayreuthban, jelenleg pedig az operatársulat vezetője, és szívesen dolgozik fiatal énekesekkel. "Érdekes az elképzelése a második felvonásról, Orlovszky herceg báljáról. Azt találta ki, hogy a mulatságot ne csak nézze a publikum, vonjuk be a nézőket is. És mivel kinyitják az ajtókat, még a járókelők is részesülnek a báli hangulatból" - nyilatkozta a tenor.

8B620B0F-7480-437D-A885-AD939922752F

Arabella - sajtótájékoztató a Magyar Állami Operaházban - Pataki Potyók Dániel

"Alfréd a szerep szerint is énekes, nagyon viccesen több ismert operából 'szúr be' áriarészleteket, sőt, miattam talán egy magyar vonatkozású számot is. Sok prózai feladattal jár a produkció, szerencsére már a Zeneakadémián, főként Marton Éva támogatásával, elég jól megtanultam németül" - részletezte Pataky P. Dániel (korábban Pataki Potyók Dániel néven szerepelt), hozzátéve: a zenében az igazi bécsi tradícióhoz ragaszkodik a karmester, Witolf Werner a jóhírű Bielefeldi Filharmonikusok élén.

Következő, márciusi premierjén Lenszkijt formálja meg Csajkovszkij Anyeginjében a fiatal magyar énekes. "Ezt a holland Lotte de Beer, a nagyhírű Peter Konwitschny tanítványa állítja színpadra. Anyeginként egy fantasztikus hangú török bariton lesz a partnerem, akit velem együtt szerződtettek. Húzások nélkül, oroszul játsszuk az operát, már kaptunk a helyes kiejtéshez segítséget lemezen, és jön egy orosz betanító is."

A színház akadémiájának ösztöndíjasai - dramaturgok, rendezők, díszlet- és jelmeztervezők, színészek - és az együttes fiatal énekesei emellett egy rendkívüli produkcióra is készülnek: júniusra várható a Virginia Woolf Orlando című kultregénye alapján készülő zenés színházi alkotás ősbemutatója. "A mű háromrészes, zenéjét Martin Grütter, Michael Langemann és Vito Žuraj komponálja. Bár Frankfurtban már adtunk belőle ízelítőt, az anyag még javában formálódik" - részletezte az énekes. Vito Žuraj írt az egyik részhez recitativókat a különleges cimbalo cromatico (kromatikus csembaló) kíséretével, ezért Pataky P. Dániel Bázelben felkereste Johannes Kellert, hogy megismerje a hangszert. "Negyedhangokra hangolják, nekem pedig negyedhanggal alatta vagy felette kell énekelnem. Nem egyszerű, de nagy dobás lesz. Amikor bemutatjuk, Bielefeld ad helyet a német színházak 2013-as találkozójának."

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Christiane Eda-Pierre neves francia operaénekesnő

A karibi Martinique szigetén született nő egyike volt az első fekete operacsillagoknak Franciaországban.
Zenés színház hír

A New York-i Metropolitan Operaház lemondta az egész szezont

Közel 140 éves történelmében először lemondta egész szezonját a New York-i Metropolitan Operaház (Met), amely csak jövő szeptemberben nyitja meg ismét kapuit a közönség előtt.
Zenés színház interjú

„Káros az elitizmus” – interjú Philipp Györggyel

Philipp György a zenés színházi élet megkerülhetetlen kakukktojása. Formabontó és gondolatokat provokáló előadásaival a partvonalról céloz a dolgok közepébe. Karmester, énekes és rendező. Októberben az Artus társulattal készült Minden (is) című produkciójához zeneszerzőként járult hozzá.
Zenés színház interjú

„Szeretem az életem úgy, ahogy van”

Mozgalmasan kezdődik az évad Jónás Andrea számára. Próbál a Furcsa pár női változatásban és mindemellett önálló esttel készül. Október 3-án várja a közönséget Élek! címmel a Gaál Erzsébet Stúdióban.
Zenés színház hír

Tapssal tüntettek a nem biztonságos körülmények ellen a madridi operaházban

A Teatro Real közönsége úgy vélte, túl közel ültették őket egymáshoz, tapssal jelezték elégedetlenségüket. Addig-addig, hogy az előadást el sem lehetett kezdeni.