Zenés színház

Pataki Potyók Dániel Németországba szerződött

2013.01.06. 10:10
Ajánlom
Három premierre szerződött a Bielefeldi Városi Színház operatársulatához a fiatal magyar tenor. Elsőként Johann Strauss A denevér című nagyoperettjében játssza Alfréd szerepét.

A denevért Helen Malkowsky rendezi, aki Herbert Wernicke és Claus Guth asszisztense volt Bayreuthban, jelenleg pedig az operatársulat vezetője, és szívesen dolgozik fiatal énekesekkel. "Érdekes az elképzelése a második felvonásról, Orlovszky herceg báljáról. Azt találta ki, hogy a mulatságot ne csak nézze a publikum, vonjuk be a nézőket is. És mivel kinyitják az ajtókat, még a járókelők is részesülnek a báli hangulatból" - nyilatkozta a tenor.

8B620B0F-7480-437D-A885-AD939922752F

Arabella - sajtótájékoztató a Magyar Állami Operaházban - Pataki Potyók Dániel

"Alfréd a szerep szerint is énekes, nagyon viccesen több ismert operából 'szúr be' áriarészleteket, sőt, miattam talán egy magyar vonatkozású számot is. Sok prózai feladattal jár a produkció, szerencsére már a Zeneakadémián, főként Marton Éva támogatásával, elég jól megtanultam németül" - részletezte Pataky P. Dániel (korábban Pataki Potyók Dániel néven szerepelt), hozzátéve: a zenében az igazi bécsi tradícióhoz ragaszkodik a karmester, Witolf Werner a jóhírű Bielefeldi Filharmonikusok élén.

Következő, márciusi premierjén Lenszkijt formálja meg Csajkovszkij Anyeginjében a fiatal magyar énekes. "Ezt a holland Lotte de Beer, a nagyhírű Peter Konwitschny tanítványa állítja színpadra. Anyeginként egy fantasztikus hangú török bariton lesz a partnerem, akit velem együtt szerződtettek. Húzások nélkül, oroszul játsszuk az operát, már kaptunk a helyes kiejtéshez segítséget lemezen, és jön egy orosz betanító is."

A színház akadémiájának ösztöndíjasai - dramaturgok, rendezők, díszlet- és jelmeztervezők, színészek - és az együttes fiatal énekesei emellett egy rendkívüli produkcióra is készülnek: júniusra várható a Virginia Woolf Orlando című kultregénye alapján készülő zenés színházi alkotás ősbemutatója. "A mű háromrészes, zenéjét Martin Grütter, Michael Langemann és Vito Žuraj komponálja. Bár Frankfurtban már adtunk belőle ízelítőt, az anyag még javában formálódik" - részletezte az énekes. Vito Žuraj írt az egyik részhez recitativókat a különleges cimbalo cromatico (kromatikus csembaló) kíséretével, ezért Pataky P. Dániel Bázelben felkereste Johannes Kellert, hogy megismerje a hangszert. "Negyedhangokra hangolják, nekem pedig negyedhanggal alatta vagy felette kell énekelnem. Nem egyszerű, de nagy dobás lesz. Amikor bemutatjuk, Bielefeld ad helyet a német színházak 2013-as találkozójának."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház vicces

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Zenés színház hír

Először van női zeneigazgatója a San Franciscó-i Operának

Kim Eun Sun dél-koreai karmestert nevezték ki a San Franciscó-i Opera zeneigazgatójának. Az operaház történetében először tölti be nő ezt a posztot az intézményben.
Zenés színház musical

Látványos musical született Nikola Tesláról

Februárban mutatják be a RaM Colosseumban a Nikola Tesla – Végtelen energia című új musicalt. A kétfelvonásos, rendkívül látványos zenés darab segít felfedezni és új oldaláról megismerni a közismert név – Nikola Tesla – mögött rejtőző zsenit, életének rejtélyeit.
Zenés színház opera

Minden, amit az Operaház új évadáról tudni akar

19 premier, köztük két ős- és három magyarországi bemutató is szerepel a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja elnevezésű tematikus évadában.
Zenés színház gyász

100 éves korában meghalt a bariton, aki öt koncentrációs tábort élt túl

Énekelt Callasszal, Pavarottival, de a lágerekben is a zene tartotta benne a lelket. Eno Mucchiutti 100 éves volt.