Zenés színház

Pillanatkép Milánóból

2007.12.12. 00:00
Ajánlom
Még ma is elevenen él emlékezetemben, amikor az Ernani budapesti, Erkel Színház-beli felújítása Lamberto Gardelli vezényletével szenzációszámba ment. A nagyszerű rendezés és a csodálatos díszletek mellett a nyolcvanas évek legnagyobb magyar énekes sztárjait láthatta-hallhatta a közönség.

Idézzük csak fel az első szereposztás főszereplőit: B Nagy János, Kincses Veronika, Miller Lajos, Kováts Kolos, Molnár András. Micsoda gárda… Közülük ketten, ki tudja, mi okból, nem kaptak lehetőséget a néhány évvel későbbi lemezfelvételen… Eddig nekem ez a felvétel volt az etalon.

A minap került a kezembe, szintén a nyolcvanas évek elején, pontosabban 1983-ban a milánói Scala elő előadásán rögzített előadás. Riccardo Muti, alig túl a negyvenen – aki ekkortájt még nem volt az olasz operaszentély teljhatalmú ura –, fiatalsága temperamentumával sodró lendületű, ízig-vérig szenvedélyes produkciót vezényelt, az itáliai operakirály áradó muzsikájának minden szépségét bemutatva. Gyönyörű kórusok, drámai tablók, slágeráriák teszik tartósan "fogyaszthatóvá" a lemezt. A szólisták brillíroznak, vétek lenne bármelyiküket is kiemelni, annyira egységes, világszínvonalú a közreműködői gárda teljesítménye. Elég csak a főszereplő kvartettre utalni – Domingo, Freni, Bruson, Ghiaurov –, a tekintélyes névsor önmaga is garantálja a sikert. A Scala-beli produkció nézőinek, az élő adás hallgatóinak felejthetetlen élményt jelentett a produkció, s hasonlóan tartalmas kikapcsolódást nyújt majd azoknak is, akik meghallgatják a sokak számára elérhető áron hozzáférhető, két lemezes, közel 150 perces operakülönlegességet. Az Ernani sajnálatos módon, több más Verdi-remekhez hasonlóan, hosszú évek óta hiányzik dalszínházunk repertoárjáról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Klasszikus

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Jazz/World

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.
Klasszikus

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és hat napon át tart.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Az operettrajongók ünnepe lesz ez a két nap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 20-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Auksz Évával, Lombos Pállal, Mits Gergellyel és Vadász Dániellel. Utóbbi a Budavári Palotakoncertek producere, amelyet augusztus 2-án és 3-án rendeznek meg.
Zenés színház előzetes

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Zenés színház magazin

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Zenés színház hír

Paul McCartney filmklasszikusból ír musicalt

Az Amerikában kötelező karácsonyi filmnek számító Az élet csodaszép című 1946-os Frank Capra filmklasszikust dolgozza fel - írta meg a BBC News.
Zenés színház videó

Felkapta az internet a dél-afrikai taxist, aki operát énekel az utasainak

Egy virális videóval kezdődött az egész: egy Menzi Mngoma nevű Uber-sofőr a Rigolettóból énekelt egy utasának, majd egyre többekhez jutott el az erről készült videó.