Zenés színház

Pillanatkép Milánóból

2007.12.12. 00:00
Ajánlom
Még ma is elevenen él emlékezetemben, amikor az Ernani budapesti, Erkel Színház-beli felújítása Lamberto Gardelli vezényletével szenzációszámba ment. A nagyszerű rendezés és a csodálatos díszletek mellett a nyolcvanas évek legnagyobb magyar énekes sztárjait láthatta-hallhatta a közönség.

Idézzük csak fel az első szereposztás főszereplőit: B Nagy János, Kincses Veronika, Miller Lajos, Kováts Kolos, Molnár András. Micsoda gárda… Közülük ketten, ki tudja, mi okból, nem kaptak lehetőséget a néhány évvel későbbi lemezfelvételen… Eddig nekem ez a felvétel volt az etalon.

A minap került a kezembe, szintén a nyolcvanas évek elején, pontosabban 1983-ban a milánói Scala elő előadásán rögzített előadás. Riccardo Muti, alig túl a negyvenen – aki ekkortájt még nem volt az olasz operaszentély teljhatalmú ura –, fiatalsága temperamentumával sodró lendületű, ízig-vérig szenvedélyes produkciót vezényelt, az itáliai operakirály áradó muzsikájának minden szépségét bemutatva. Gyönyörű kórusok, drámai tablók, slágeráriák teszik tartósan "fogyaszthatóvá" a lemezt. A szólisták brillíroznak, vétek lenne bármelyiküket is kiemelni, annyira egységes, világszínvonalú a közreműködői gárda teljesítménye. Elég csak a főszereplő kvartettre utalni – Domingo, Freni, Bruson, Ghiaurov –, a tekintélyes névsor önmaga is garantálja a sikert. A Scala-beli produkció nézőinek, az élő adás hallgatóinak felejthetetlen élményt jelentett a produkció, s hasonlóan tartalmas kikapcsolódást nyújt majd azoknak is, akik meghallgatják a sokak számára elérhető áron hozzáférhető, két lemezes, közel 150 perces operakülönlegességet. Az Ernani sajnálatos módon, több más Verdi-remekhez hasonlóan, hosszú évek óta hiányzik dalszínházunk repertoárjáról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Vizuál

Johnny Depp érkezése megmozgatta a berlinieket

Félidőnél jár a jubileumi Berlinale, bár még nem láttuk a teljes versenyprogramot, az már most elmondható, hogy gazdag és szép a válogatás, komoly, nagy filmekkel. Helyszíni beszámolónk Berlinből.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Egyiptom királyaként mutatkozik be Köpeczi Sándor az Aidában

Egyiptom királyának szerepét Köpeczi Sándor énekli az Erkel Színház februári Aida-előadásaiban. A fiatal magyar basszista januárban Verdi-interpretációjáért különdíjat nyert a barcelonai Gran Teatre del Liceuban megrendezett, rangos Teatro Viñas nemzetközi dalversenyen.
Zenés színház hír

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.
Zenés színház magazin

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Zenés színház ajánló

Mozart zenéje kíséri az apokalipszist a k2 Színház új előadásán

A k2 Színház új, abszurd és melankolikus bemutatója Mozart Dies irae-szekvenciájából indul ki, hogy a Requiem hangjain keresztül rákérdezzen, miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.
Zenés színház árvíz

Még egy árvíz, és nem menekül meg a velencei La Fenice operaház

Túlélte az árvizet Velence operaháza, de szakértők arra figyelmeztetnek, jelen állapotában az épület nem állna ellen még egy áradásnak.