Zenés színház

Pillanatkép Milánóból

2007.12.12. 00:00
Ajánlom
Még ma is elevenen él emlékezetemben, amikor az Ernani budapesti, Erkel Színház-beli felújítása Lamberto Gardelli vezényletével szenzációszámba ment. A nagyszerű rendezés és a csodálatos díszletek mellett a nyolcvanas évek legnagyobb magyar énekes sztárjait láthatta-hallhatta a közönség.

Idézzük csak fel az első szereposztás főszereplőit: B Nagy János, Kincses Veronika, Miller Lajos, Kováts Kolos, Molnár András. Micsoda gárda… Közülük ketten, ki tudja, mi okból, nem kaptak lehetőséget a néhány évvel későbbi lemezfelvételen… Eddig nekem ez a felvétel volt az etalon.

A minap került a kezembe, szintén a nyolcvanas évek elején, pontosabban 1983-ban a milánói Scala elő előadásán rögzített előadás. Riccardo Muti, alig túl a negyvenen – aki ekkortájt még nem volt az olasz operaszentély teljhatalmú ura –, fiatalsága temperamentumával sodró lendületű, ízig-vérig szenvedélyes produkciót vezényelt, az itáliai operakirály áradó muzsikájának minden szépségét bemutatva. Gyönyörű kórusok, drámai tablók, slágeráriák teszik tartósan "fogyaszthatóvá" a lemezt. A szólisták brillíroznak, vétek lenne bármelyiküket is kiemelni, annyira egységes, világszínvonalú a közreműködői gárda teljesítménye. Elég csak a főszereplő kvartettre utalni – Domingo, Freni, Bruson, Ghiaurov –, a tekintélyes névsor önmaga is garantálja a sikert. A Scala-beli produkció nézőinek, az élő adás hallgatóinak felejthetetlen élményt jelentett a produkció, s hasonlóan tartalmas kikapcsolódást nyújt majd azoknak is, akik meghallgatják a sokak számára elérhető áron hozzáférhető, két lemezes, közel 150 perces operakülönlegességet. Az Ernani sajnálatos módon, több más Verdi-remekhez hasonlóan, hosszú évek óta hiányzik dalszínházunk repertoárjáról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Vizuál

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Színház

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Klasszikus

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Vizuál

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Operahősök a nappaliban – Kérdések és válaszok az operáról

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk az aktuális operajátszási trendekről és a közönség megszólításának lehetséges módjairól. Ezúttal Csák Balázs kritikust, az Operaportál főszerkesztőjét és Farkas Zoltán zenetörténészt, a Bartók Béla Emlékház igazgatóját kérdeztük, akik az online közvetítések pozitívumairól és buktatóiról is beszéltek.
Zenés színház gyász

Elhunyt Jim Steinman, a Vámpírok bálja zeneszerzője

A Grammy-díjas amerikai zeneszerző, producer egy ideje veseelégtelenségben szenvedett. 73 éves korában hunyt el április 19-én.
Zenés színház interjú

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.