Zenés színház

Pillangóasszonyként debütál Sümegi Eszter

2012.04.25. 14:53
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház vezető szopránja május 5-én mutatkozik be Puccini népszerű operájának címszereplőjeként.

Április 27-től június 7-ig ismét műsorára tűzi az Operaház Kerényi Miklós Gábor nagysikerű Pillangóasszony-rendezését: a budapesti publikumnak összesen tizenegy alkalommal lesz lehetősége megtekinteni a tragikus sorsú nőalak történetét. A dalszínház a két főszerepre hármas szereposztást tűzött ki: Bazsinka Zsuzsanna Fekete Attilával, Sümegi Eszter Kiss B. Atillával, Frankó Tünde pedig az első operaházi szerepében bemutatkozó László Boldizsárral lép színpadra. A sorozat különlegessége, hogy a két főszereplő-énekes mellett karmester is debütál a Puccini-darabban: az 1979-es budapesti születésű Terts Márton Leopold Hager karmesteri osztályában végzett a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen, ahol zongorát és karvezetést is tanult. Részt vett Dénes István, Acél Ervin és Jerome Preysinger mesterkurzusain. Hangversenyeket és operákat dirigált többek közt az Új-Brandenburgi Filharmonikusok élén és Drezdában, 2004 és 2011 között a Brémai Színház karmestere volt. A Magyar Állami Operaházban június 2-án lép közönség elé.

Sümegi Eszter 1993-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola opera tanszakán, s mindjárt a Magyar Állami Operaház tagja is lett. Egy évvel korábban megnyerte a Luciano Pavarotti Nemzetközi Énekversenyt Philadelphiában. Budapesten a Bohémélet Mimijeként mutatkozott be, ezt a szerepet évekkel később Torontóban is énekelte. Toscaként sem csak a magyar közönség hallhatta, 2000-ben ugyanis a Bregenzi Fesztiválon, a következő évben pedig a Salzburgi Ünnepi Játékokon is fellépett ebben a szerepben. Széles repertoárja az operán kívül oratóriumokra, kantátákra és dalokra is kiterjed. Első önálló lemezfelvétele 2003 őszén jelent meg Love, Blood & Fire (Szerelem, Vér és Tűz) címmel, amelyen Verdi, Puccini, Catalani és Wagner áriákat énekel. Sümegi Eszter legutóbb a 2012-es Budapesti Tavasz Fesztivál keretében bemutatott Richard Strauss-operában játszott címszerepet. Az Arabelláról a Fidelo kritikát is megjelentetett, amit elovashatnak, ha erre a linkre kattintanak. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.