Zenés színház

Pillangóasszonyként debütál Sümegi Eszter

2012.04.25. 14:53
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház vezető szopránja május 5-én mutatkozik be Puccini népszerű operájának címszereplőjeként.

Április 27-től június 7-ig ismét műsorára tűzi az Operaház Kerényi Miklós Gábor nagysikerű Pillangóasszony-rendezését: a budapesti publikumnak összesen tizenegy alkalommal lesz lehetősége megtekinteni a tragikus sorsú nőalak történetét. A dalszínház a két főszerepre hármas szereposztást tűzött ki: Bazsinka Zsuzsanna Fekete Attilával, Sümegi Eszter Kiss B. Atillával, Frankó Tünde pedig az első operaházi szerepében bemutatkozó László Boldizsárral lép színpadra. A sorozat különlegessége, hogy a két főszereplő-énekes mellett karmester is debütál a Puccini-darabban: az 1979-es budapesti születésű Terts Márton Leopold Hager karmesteri osztályában végzett a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen, ahol zongorát és karvezetést is tanult. Részt vett Dénes István, Acél Ervin és Jerome Preysinger mesterkurzusain. Hangversenyeket és operákat dirigált többek közt az Új-Brandenburgi Filharmonikusok élén és Drezdában, 2004 és 2011 között a Brémai Színház karmestere volt. A Magyar Állami Operaházban június 2-án lép közönség elé.

Sümegi Eszter 1993-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola opera tanszakán, s mindjárt a Magyar Állami Operaház tagja is lett. Egy évvel korábban megnyerte a Luciano Pavarotti Nemzetközi Énekversenyt Philadelphiában. Budapesten a Bohémélet Mimijeként mutatkozott be, ezt a szerepet évekkel később Torontóban is énekelte. Toscaként sem csak a magyar közönség hallhatta, 2000-ben ugyanis a Bregenzi Fesztiválon, a következő évben pedig a Salzburgi Ünnepi Játékokon is fellépett ebben a szerepben. Széles repertoárja az operán kívül oratóriumokra, kantátákra és dalokra is kiterjed. Első önálló lemezfelvétele 2003 őszén jelent meg Love, Blood & Fire (Szerelem, Vér és Tűz) címmel, amelyen Verdi, Puccini, Catalani és Wagner áriákat énekel. Sümegi Eszter legutóbb a 2012-es Budapesti Tavasz Fesztivál keretében bemutatott Richard Strauss-operában játszott címszerepet. Az Arabelláról a Fidelo kritikát is megjelentetett, amit elovashatnak, ha erre a linkre kattintanak. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.