Zenés színház

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

2020.11.09. 13:55
Ajánlom
Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.

Az idei évben az Örökös Tagok Pitti Katalint választották soraikba, Berczelly István operaénekes pedig a Magyar Állami Operaház Mesterművésze lett. A kitüntető címet a tavasszal odaítélt Kossuth-díjjal érdemelte ki.

Elismerésben részesítették Domahidy László és Gregor József operaénekeseket, Fülöp Attila egykori magánénekes, főtitkár és ügyvezető igazgató munkásságát pedig posztumusz díjazták.

Az ösztönös tehetséget és színpadi személyiséget elismerő Sudlik Mária-díjat Zempléni Mária, a Seregi László-díjat Venekei Marianna koreográfus vehette át.

VenekeiMariannaSeregi-dijaskoreografusSolymosiTamasbalettigazgatoOkovacsSzilveszterfoigazgato-fotoKummerJanos-121451.jpg

Venekei Marianna átveszi a díjat Solymosi Tamás balettigazgatótól és Ókovács Szilveszter főigazgatótól (Fotó/Forrás: Kummer János / Magyar Állami Operaház)

A legkiválóbb teljesítményt nyújtó művésznek járó Solymosi Művészeti díjat idén Dimcevski Alexandre koncertmester érdemelte ki.

Az együttesek belső szavazatai alapján a legjobb énekkari művész Haris Nadin és Zsigmond Géza lett, a legjobb zenekari művész címet Szélpál Krisztina oboaművésznek ítélték oda, Asai Yuka és Morimoto Ryosuke pedig kartáncosi munkájukért kaptak elismerést.

Az Operaház jubileumi arany emlékgyűrűvel köszöntötte azon művészeit és munkatársait is, akik 25 éve dolgoznak közalkalmazottként az intézménynél.

Fejléckép: Pitti Katalin (fotó: Kummer János / Magyar Állami Operaház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.