Zenés színház

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

2020.11.09. 13:55
Ajánlom
Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.

Az idei évben az Örökös Tagok Pitti Katalint választották soraikba, Berczelly István operaénekes pedig a Magyar Állami Operaház Mesterművésze lett. A kitüntető címet a tavasszal odaítélt Kossuth-díjjal érdemelte ki.

Elismerésben részesítették Domahidy László és Gregor József operaénekeseket, Fülöp Attila egykori magánénekes, főtitkár és ügyvezető igazgató munkásságát pedig posztumusz díjazták.

Az ösztönös tehetséget és színpadi személyiséget elismerő Sudlik Mária-díjat Zempléni Mária, a Seregi László-díjat Venekei Marianna koreográfus vehette át.

VenekeiMariannaSeregi-dijaskoreografusSolymosiTamasbalettigazgatoOkovacsSzilveszterfoigazgato-fotoKummerJanos-121451.jpg

Venekei Marianna átveszi a díjat Solymosi Tamás balettigazgatótól és Ókovács Szilveszter főigazgatótól (Fotó/Forrás: Kummer János / Magyar Állami Operaház)

A legkiválóbb teljesítményt nyújtó művésznek járó Solymosi Művészeti díjat idén Dimcevski Alexandre koncertmester érdemelte ki.

Az együttesek belső szavazatai alapján a legjobb énekkari művész Haris Nadin és Zsigmond Géza lett, a legjobb zenekari művész címet Szélpál Krisztina oboaművésznek ítélték oda, Asai Yuka és Morimoto Ryosuke pedig kartáncosi munkájukért kaptak elismerést.

Az Operaház jubileumi arany emlékgyűrűvel köszöntötte azon művészeit és munkatársait is, akik 25 éve dolgoznak közalkalmazottként az intézménynél.

Fejléckép: Pitti Katalin (fotó: Kummer János / Magyar Állami Operaház)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Könnyed játékok következménye – interjú Polyák Lillával

Polyák Lillát legutóbb Guido múzsájaként, Claudia Nardiként láthatta a Budapesti Operettszínház közönsége a Nine-ban, ezúttal pedig a Kálmán Imre Teátrum színpadán esküszik bosszút Valmont vikomt ellen a Veszedelmes viszonyokban. A történethez fűződő kapcsolatáról, Merteuil márkinéról és a darab különleges zenei világáról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Meghirdette nyári előadásait az Újszegedi Szabadtéri Színpad

Az új előadásokat Barnák László, a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatója jelentette be Facebookon.
Zenés színház ajánló

Saját belső démonaikkal küzdenek meg a Tünet Együttes alkotói legújabb bemutatójukban

A Nothing Personal című darabban Szabó Réka, Peer Krisztián és Szász Dániel saját meséjüket alkotják meg, amelyhez Boldizsár Ildikó meseterápiás módszere adott inspirációt. A premiert február 25-én tartják a Jurányi Házban.
Zenés színház ajánló

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Zenés színház ajánló

Teljes gőzzel – Beszélgetések és könnyed programok az Eiffel Műhelyházban

Az Eiffel Műhelyház sebességet vált: az új évadban öt vadonatúj programsorozat indul itt, melyek a lehető legtágabb értelemben véve kölcsönzik témáikat az opera társművészetei köréből. Közélet, humor, irodalom, és persze zene, zene, zene.