Zenés színház

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

2020.11.09. 13:55
Ajánlom
Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.

Az idei évben az Örökös Tagok Pitti Katalint választották soraikba, Berczelly István operaénekes pedig a Magyar Állami Operaház Mesterművésze lett. A kitüntető címet a tavasszal odaítélt Kossuth-díjjal érdemelte ki.

Elismerésben részesítették Domahidy László és Gregor József operaénekeseket, Fülöp Attila egykori magánénekes, főtitkár és ügyvezető igazgató munkásságát pedig posztumusz díjazták.

Az ösztönös tehetséget és színpadi személyiséget elismerő Sudlik Mária-díjat Zempléni Mária, a Seregi László-díjat Venekei Marianna koreográfus vehette át.

VenekeiMariannaSeregi-dijaskoreografusSolymosiTamasbalettigazgatoOkovacsSzilveszterfoigazgato-fotoKummerJanos-121451.jpg

Venekei Marianna átveszi a díjat Solymosi Tamás balettigazgatótól és Ókovács Szilveszter főigazgatótól (Fotó/Forrás: Kummer János / Magyar Állami Operaház)

A legkiválóbb teljesítményt nyújtó művésznek járó Solymosi Művészeti díjat idén Dimcevski Alexandre koncertmester érdemelte ki.

Az együttesek belső szavazatai alapján a legjobb énekkari művész Haris Nadin és Zsigmond Géza lett, a legjobb zenekari művész címet Szélpál Krisztina oboaművésznek ítélték oda, Asai Yuka és Morimoto Ryosuke pedig kartáncosi munkájukért kaptak elismerést.

Az Operaház jubileumi arany emlékgyűrűvel köszöntötte azon művészeit és munkatársait is, akik 25 éve dolgoznak közalkalmazottként az intézménynél.

Fejléckép: Pitti Katalin (fotó: Kummer János / Magyar Állami Operaház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

A mentális egészség megőrzéséről szól az újranyíló Capa Központ csoportos kiállítása

Hat hónap után új kiállításokkal nyitja meg kiállítótereit a Capa Központ, ahol május 4-től látható Halász Dániel Budapest Ösztöndíjas sorozata, a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjasok fotográfiái és természetesen Robert Capa képei.
Színház

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Zenés színház

Sába a mikrofon előtt

Lemezfelvétel készült Goldmark Károly legismertebb operájából, a Sába királynőjéből, az Eiffel Műhelyház Fricsay stúdiójában. A munkáról és az új helyszínről Csurgó Tamás zenei rendezőt, Kondás Ferenc hangmérnököt, valamint Gál Erika operaénekest, Sába megformálóját kérdeztük.
Plusz

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Egy békacsalád története – Cigány Punkopera az OFF-Biennálén

A Független Színház Magyarország május 16-án tartja Balogh Rodrigó és Illés Márton Békamesék című darabjának ősbemutatóját. Az előadásban énekelve, fájó humorral fűszerezve jelenítik meg egy család három generációjának életét, akik azért harcolnak, hogy kitörjenek a békáknak rendelt mocsárból, és elfogadja őket a többségi társadalom.
Zenés színház magazin

Sába a mikrofon előtt

Lemezfelvétel készült Goldmark Károly legismertebb operájából, a Sába királynőjéből, az Eiffel Műhelyház Fricsay stúdiójában. A munkáról és az új helyszínről Csurgó Tamás zenei rendezőt, Kondás Ferenc hangmérnököt, valamint Gál Erika operaénekest, Sába megformálóját kérdeztük.
Zenés színház ajánló

Az édesanyákat ünnepik a Musical Villamoson

Különleges műsorral köszönti az édesanyákat az immár hatodik koncertjére készülő Musical Villamos. Az online is követhető 50 perces előadáson a nézők személyes üzenetei is elhangzanak.
Zenés színház hír

Ősbemutatóra készül a Madách Színház

Magyarországon eddig még nem látott Andrew Lloyd Webber-musical debütál júniusban a Madách Színház virtuális színpadán. A Vasárnap mondd el Szirtes Tamás rendezésében kerül a nézők elé.
Zenés színház hír

100 éve született Palócz László operaénekes

1955 és 1976 a Magyar Állami Operaház magánénekese volt, éveken át játszott a Szomszédok című teleregényben, Sümeghy úr szerepében.