Zenés színház

Plácido Domingo: Amikor megtudtam, bennem van a vírus, a legrosszabbra gondoltam

2020.06.02. 15:25
Ajánlom
„Verdi dallama melankóliával telt ima, mely mindenkit megérint.” A Nabucco híres részletével kezdi augusztusi koncertjét Plácido Domingo, aki tavasszal átesett a koronavírusos megbetegedésen.

Plácido Domingo, ahogy arról mi is hírt adtunk, március végén lett koronavírusos beteg. A 80 éves spanyol énekessel a Corriere olasz lap készített interjút a felépülése után.

Abban a pillanatban, amikor megtudtam, bennem van a vírus, a legrosszabbra gondoltam

– mondta Domingo. „A tér és az idő hatalmasra tágul, amikor az ember arra vár, hogy végre átölelhesse szeretteit. De az elcsöndesedés reflexióra késztet, a betegség és a gyógyulás napjaiban új módon kezdtem látni az életet, rájöttem, hogy semmit sem vehetünk magától értetődőnek, és mindennek megfelelő súlyt kell adni.”

DSC08655-111738.jpg

Plácido Domingo a Virtuózok stúdiójában (Fotó/Forrás: Erdélyi Gábor / Virtuózok)

Spanyolországot a járvány különösen súlyosan érintette. Mintegy negyedmillió igazolt fertőzésről tudnak, 150 ezren meggyógyultak, és több mint 27 ezren hunytak el a fertőzés következtében.

Magányosan elmenni, anélkül, hogy a szeretteitől elbúcsúzhatna az ember, a vírus embertelen velejárója. És csak a hozzátartozók gyötrelme marad, akik el sem búcsúzhattak.

Az olasz újságíró az eseményeket a szeptember 11-i terrortámadáshoz hasonlította. Az énekes szerint áll az analógia. „Az ikertornyokkal összeomlott az a világ, amit addig biztosnak hittünk, rá kellett ébrednünk, bárhol is legyünk, mindannyian sebezhetők vagyunk. Az apokaliptikus képek, az ártatlan áldozatok, a Ground Zero félelmetes üressége… Szeptember 11. késszúrás volt világ szívébe. Ez a járvány viszont lassan még azt is felülmúlja, mivel ez esetben egy láthatatlan ellenség elveszi a levegőt a betegektől, és kikapcsolja az életünket” – vélekedett Domingo.

Olaszországban több száz operaház működik, Spanyolországban több tucat, ezek most mind zárva tartanak. „Amit korábban magától értetődőnek tekintettünk, az eltűnt, és rendkívül hiányzik. A vírus az egész színházi évadot felborította, sokak munkáját tette tönkre, és nekem, akárcsak a kollégáimnak, egyik felkérést vonták vissza a másik után” – panaszkodott Domingo, aki egyébként bizakodó. „De biztos vagyok benne, visszatérhetünk a munkánkhoz. És annál izgalmasabb lesz újra színházba lépni!”

DSC08624-111738.jpg

Plácido Domingo a Virtuózok stúdiójában (Fotó/Forrás: Erdélyi Gábor / Virtuózok)

Szerinte az előadó-művészeti ág kénytelen lesz most kompromisszumokat hozni: kisebb közönség előtt, a széksorok közötti távolságtartással, csökkentett hosszúságú koncerteket szervezni.

Domingo augusztusban már fellép a legendás veronai arénában, ahol egyedül és két tenortársával, Pavarottival és Carrerasszal számos alkalommal énekelt. A tizennégy ezer férőhelyes amfiteátrum most a szokásos létszám töredékével számol. „Szerencsés vagyok, ötven éven át számos varázslatos estét eltölthettem itt, ebben a történelmi pillanatban mély érzelmi élmény lesz visszatérni ide, különbözni fog az összes többitől. A zenélés boldogsága mellett tisztelgünk azok előtt, akik küzdenek, akik szenvedtek, és azok előtt is, akik nincsenek már köztünk.” Az énekes elmondta, hogy a koncertet a Va’ pensiero kezdetű kórussal nyitják majd a Nabucco című operából. „Verdi dallama melankóliával telt ima, mely mindenkit megérint.”

Az interjú érintette Domingo zaklatási ügyét is. Az énekes azt mondta, félreértették a bocsánatkérő nyilatkozatát, ugyanis továbbra is leszögezi: „soha nem bántalmaztam senkit, és nem avatkoztam be mások karrierjébe. A Los Angeles-i Opera által végzett belső vizsgálat eredménye ezt alá is támasztotta”.

Domingo szerint nem a művészetek fogják az elsődleges prioritást élvezni, ha újraindul az élet, de arra kéri a döntéshozókat, ne felejtsék el, hogy „az ember jóléte nem lehet teljes, ha kizárjuk annak mélyebb dimenzióját, amely összefonódik a művészettel”.

Ha véget érnek a korlátozások, szeretne imádkozni és énekelni a guetariai San Salvador templom magányában, Baszkföldön.

„Abban az országban vannak a gyökereim, ott kerültem közel gyermekkoromban először a zenéhez. Ez az álmom. Azt kívánom, hogy visszatérjen az élet, és a világ szabad legyen a vírustól és a szenvedéstől.”

 

Fejléckép: Leonardo Alvarez/Getty Images Hungary

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

Kapcsolódó

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Az igazi Mária főhadnagy: Lebstück Mária Ludovika, aki Jókainak mondta tollba az élettörténetét

Lebstück Mária neve elsőre talán nem cseng ismerősen, azonban Huszka Jenő Vértől pirosló ősi kard című áriáját, vagy a Ladilomot hallva egyből eszünkbe juthat egy huszárruhába öltözött fiatal nő, Mária főhadnagy.
Zenés színház ajánló

Interaktív kamaraoperát mutat be a Trafó

A Hatala Csenge Hírzárlat című regényéből készült Túszopera egyetlen alkalommal, szeptember 24-én látható a Trafóban.
Zenés színház hír

Átmenetileg bezár az Erkel Színház az elszálló rezsiárak miatt

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az InfoRádiónak úgy fogalmazott, vakon repülnek, ködben, éjjel, ugyanis még nincsenek tisztában az összes intézményük pontos áremelkedésével. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház interjú

„Karakterszínésszé válni egyfajta képesség” – interjú Siménfalvy Ágotával

A 2022-es év legjobb karakterszínészének járó Honthy-díjat Siménfalvy Ágota vehette át, aki az elmúlt időszakban számos szerepben bizonyított a Budapesti Operettszínházban, októberben pedig a Jekyll és Hyde-ban lesz látható. A karakterszerepek nehézségeiről és szépségeiről, a színpadi jelenlétről, valamint a figurákban rejlő kihívásokról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Megkérték a Jókai utcai házomlásban megsérült balerina kezét

Babácsi Benjamin az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben húzott gyűrűt Tóth Nikolett ujjára.