Zenés színház

Plácido Domingo: Amikor megtudtam, bennem van a vírus, a legrosszabbra gondoltam

2020.06.02. 15:25
Ajánlom
„Verdi dallama melankóliával telt ima, mely mindenkit megérint.” A Nabucco híres részletével kezdi augusztusi koncertjét Plácido Domingo, aki tavasszal átesett a koronavírusos megbetegedésen.

Plácido Domingo, ahogy arról mi is hírt adtunk, március végén lett koronavírusos beteg. A 80 éves spanyol énekessel a Corriere olasz lap készített interjút a felépülése után.

Abban a pillanatban, amikor megtudtam, bennem van a vírus, a legrosszabbra gondoltam

– mondta Domingo. „A tér és az idő hatalmasra tágul, amikor az ember arra vár, hogy végre átölelhesse szeretteit. De az elcsöndesedés reflexióra késztet, a betegség és a gyógyulás napjaiban új módon kezdtem látni az életet, rájöttem, hogy semmit sem vehetünk magától értetődőnek, és mindennek megfelelő súlyt kell adni.”

DSC08655-111738.jpg

Plácido Domingo a Virtuózok stúdiójában (Fotó/Forrás: Erdélyi Gábor / Virtuózok)

Spanyolországot a járvány különösen súlyosan érintette. Mintegy negyedmillió igazolt fertőzésről tudnak, 150 ezren meggyógyultak, és több mint 27 ezren hunytak el a fertőzés következtében.

Magányosan elmenni, anélkül, hogy a szeretteitől elbúcsúzhatna az ember, a vírus embertelen velejárója. És csak a hozzátartozók gyötrelme marad, akik el sem búcsúzhattak.

Az olasz újságíró az eseményeket a szeptember 11-i terrortámadáshoz hasonlította. Az énekes szerint áll az analógia. „Az ikertornyokkal összeomlott az a világ, amit addig biztosnak hittünk, rá kellett ébrednünk, bárhol is legyünk, mindannyian sebezhetők vagyunk. Az apokaliptikus képek, az ártatlan áldozatok, a Ground Zero félelmetes üressége… Szeptember 11. késszúrás volt világ szívébe. Ez a járvány viszont lassan még azt is felülmúlja, mivel ez esetben egy láthatatlan ellenség elveszi a levegőt a betegektől, és kikapcsolja az életünket” – vélekedett Domingo.

Olaszországban több száz operaház működik, Spanyolországban több tucat, ezek most mind zárva tartanak. „Amit korábban magától értetődőnek tekintettünk, az eltűnt, és rendkívül hiányzik. A vírus az egész színházi évadot felborította, sokak munkáját tette tönkre, és nekem, akárcsak a kollégáimnak, egyik felkérést vonták vissza a másik után” – panaszkodott Domingo, aki egyébként bizakodó. „De biztos vagyok benne, visszatérhetünk a munkánkhoz. És annál izgalmasabb lesz újra színházba lépni!”

DSC08624-111738.jpg

Plácido Domingo a Virtuózok stúdiójában (Fotó/Forrás: Erdélyi Gábor / Virtuózok)

Szerinte az előadó-művészeti ág kénytelen lesz most kompromisszumokat hozni: kisebb közönség előtt, a széksorok közötti távolságtartással, csökkentett hosszúságú koncerteket szervezni.

Domingo augusztusban már fellép a legendás veronai arénában, ahol egyedül és két tenortársával, Pavarottival és Carrerasszal számos alkalommal énekelt. A tizennégy ezer férőhelyes amfiteátrum most a szokásos létszám töredékével számol. „Szerencsés vagyok, ötven éven át számos varázslatos estét eltölthettem itt, ebben a történelmi pillanatban mély érzelmi élmény lesz visszatérni ide, különbözni fog az összes többitől. A zenélés boldogsága mellett tisztelgünk azok előtt, akik küzdenek, akik szenvedtek, és azok előtt is, akik nincsenek már köztünk.” Az énekes elmondta, hogy a koncertet a Va’ pensiero kezdetű kórussal nyitják majd a Nabucco című operából. „Verdi dallama melankóliával telt ima, mely mindenkit megérint.”

Az interjú érintette Domingo zaklatási ügyét is. Az énekes azt mondta, félreértették a bocsánatkérő nyilatkozatát, ugyanis továbbra is leszögezi: „soha nem bántalmaztam senkit, és nem avatkoztam be mások karrierjébe. A Los Angeles-i Opera által végzett belső vizsgálat eredménye ezt alá is támasztotta”.

Domingo szerint nem a művészetek fogják az elsődleges prioritást élvezni, ha újraindul az élet, de arra kéri a döntéshozókat, ne felejtsék el, hogy „az ember jóléte nem lehet teljes, ha kizárjuk annak mélyebb dimenzióját, amely összefonódik a művészettel”.

Ha véget érnek a korlátozások, szeretne imádkozni és énekelni a guetariai San Salvador templom magányában, Baszkföldön.

„Abban az országban vannak a gyökereim, ott kerültem közel gyermekkoromban először a zenéhez. Ez az álmom. Azt kívánom, hogy visszatérjen az élet, és a világ szabad legyen a vírustól és a szenvedéstől.”

 

Fejléckép: Leonardo Alvarez/Getty Images Hungary

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

Kapcsolódó

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.