Zenés színház

Plácido Domingo: Amikor megtudtam, bennem van a vírus, a legrosszabbra gondoltam

2020.06.02. 15:25
Ajánlom
„Verdi dallama melankóliával telt ima, mely mindenkit megérint.” A Nabucco híres részletével kezdi augusztusi koncertjét Plácido Domingo, aki tavasszal átesett a koronavírusos megbetegedésen.

Plácido Domingo, ahogy arról mi is hírt adtunk, március végén lett koronavírusos beteg. A 80 éves spanyol énekessel a Corriere olasz lap készített interjút a felépülése után.

Abban a pillanatban, amikor megtudtam, bennem van a vírus, a legrosszabbra gondoltam

– mondta Domingo. „A tér és az idő hatalmasra tágul, amikor az ember arra vár, hogy végre átölelhesse szeretteit. De az elcsöndesedés reflexióra késztet, a betegség és a gyógyulás napjaiban új módon kezdtem látni az életet, rájöttem, hogy semmit sem vehetünk magától értetődőnek, és mindennek megfelelő súlyt kell adni.”

DSC08655-111738.jpg

Plácido Domingo a Virtuózok stúdiójában (Fotó/Forrás: Erdélyi Gábor / Virtuózok)

Spanyolországot a járvány különösen súlyosan érintette. Mintegy negyedmillió igazolt fertőzésről tudnak, 150 ezren meggyógyultak, és több mint 27 ezren hunytak el a fertőzés következtében.

Magányosan elmenni, anélkül, hogy a szeretteitől elbúcsúzhatna az ember, a vírus embertelen velejárója. És csak a hozzátartozók gyötrelme marad, akik el sem búcsúzhattak.

Az olasz újságíró az eseményeket a szeptember 11-i terrortámadáshoz hasonlította. Az énekes szerint áll az analógia. „Az ikertornyokkal összeomlott az a világ, amit addig biztosnak hittünk, rá kellett ébrednünk, bárhol is legyünk, mindannyian sebezhetők vagyunk. Az apokaliptikus képek, az ártatlan áldozatok, a Ground Zero félelmetes üressége… Szeptember 11. késszúrás volt világ szívébe. Ez a járvány viszont lassan még azt is felülmúlja, mivel ez esetben egy láthatatlan ellenség elveszi a levegőt a betegektől, és kikapcsolja az életünket” – vélekedett Domingo.

Olaszországban több száz operaház működik, Spanyolországban több tucat, ezek most mind zárva tartanak. „Amit korábban magától értetődőnek tekintettünk, az eltűnt, és rendkívül hiányzik. A vírus az egész színházi évadot felborította, sokak munkáját tette tönkre, és nekem, akárcsak a kollégáimnak, egyik felkérést vonták vissza a másik után” – panaszkodott Domingo, aki egyébként bizakodó. „De biztos vagyok benne, visszatérhetünk a munkánkhoz. És annál izgalmasabb lesz újra színházba lépni!”

DSC08624-111738.jpg

Plácido Domingo a Virtuózok stúdiójában (Fotó/Forrás: Erdélyi Gábor / Virtuózok)

Szerinte az előadó-művészeti ág kénytelen lesz most kompromisszumokat hozni: kisebb közönség előtt, a széksorok közötti távolságtartással, csökkentett hosszúságú koncerteket szervezni.

Domingo augusztusban már fellép a legendás veronai arénában, ahol egyedül és két tenortársával, Pavarottival és Carrerasszal számos alkalommal énekelt. A tizennégy ezer férőhelyes amfiteátrum most a szokásos létszám töredékével számol. „Szerencsés vagyok, ötven éven át számos varázslatos estét eltölthettem itt, ebben a történelmi pillanatban mély érzelmi élmény lesz visszatérni ide, különbözni fog az összes többitől. A zenélés boldogsága mellett tisztelgünk azok előtt, akik küzdenek, akik szenvedtek, és azok előtt is, akik nincsenek már köztünk.” Az énekes elmondta, hogy a koncertet a Va’ pensiero kezdetű kórussal nyitják majd a Nabucco című operából. „Verdi dallama melankóliával telt ima, mely mindenkit megérint.”

Az interjú érintette Domingo zaklatási ügyét is. Az énekes azt mondta, félreértették a bocsánatkérő nyilatkozatát, ugyanis továbbra is leszögezi: „soha nem bántalmaztam senkit, és nem avatkoztam be mások karrierjébe. A Los Angeles-i Opera által végzett belső vizsgálat eredménye ezt alá is támasztotta”.

Domingo szerint nem a művészetek fogják az elsődleges prioritást élvezni, ha újraindul az élet, de arra kéri a döntéshozókat, ne felejtsék el, hogy „az ember jóléte nem lehet teljes, ha kizárjuk annak mélyebb dimenzióját, amely összefonódik a művészettel”.

Ha véget érnek a korlátozások, szeretne imádkozni és énekelni a guetariai San Salvador templom magányában, Baszkföldön.

„Abban az országban vannak a gyökereim, ott kerültem közel gyermekkoromban először a zenéhez. Ez az álmom. Azt kívánom, hogy visszatérjen az élet, és a világ szabad legyen a vírustól és a szenvedéstől.”

 

Fejléckép: Leonardo Alvarez/Getty Images Hungary

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

Kapcsolódó

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

A mentális egészség megőrzéséről szól az újranyíló Capa Központ csoportos kiállítása

Hat hónap után új kiállításokkal nyitja meg kiállítótereit a Capa Központ, ahol május 4-től látható Halász Dániel Budapest Ösztöndíjas sorozata, a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjasok fotográfiái és természetesen Robert Capa képei.
Színház

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Zenés színház

Sába a mikrofon előtt

Lemezfelvétel készült Goldmark Károly legismertebb operájából, a Sába királynőjéből, az Eiffel Műhelyház Fricsay stúdiójában. A munkáról és az új helyszínről Csurgó Tamás zenei rendezőt, Kondás Ferenc hangmérnököt, valamint Gál Erika operaénekest, Sába megformálóját kérdeztük.
Plusz

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Egy békacsalád története – Cigány Punkopera az OFF-Biennálén

A Független Színház Magyarország május 16-án tartja Balogh Rodrigó és Illés Márton Békamesék című darabjának ősbemutatóját. Az előadásban énekelve, fájó humorral fűszerezve jelenítik meg egy család három generációjának életét, akik azért harcolnak, hogy kitörjenek a békáknak rendelt mocsárból, és elfogadja őket a többségi társadalom.
Zenés színház magazin

Sába a mikrofon előtt

Lemezfelvétel készült Goldmark Károly legismertebb operájából, a Sába királynőjéből, az Eiffel Műhelyház Fricsay stúdiójában. A munkáról és az új helyszínről Csurgó Tamás zenei rendezőt, Kondás Ferenc hangmérnököt, valamint Gál Erika operaénekest, Sába megformálóját kérdeztük.
Zenés színház ajánló

Az édesanyákat ünnepik a Musical Villamoson

Különleges műsorral köszönti az édesanyákat az immár hatodik koncertjére készülő Musical Villamos. Az online is követhető 50 perces előadáson a nézők személyes üzenetei is elhangzanak.
Zenés színház hír

Ősbemutatóra készül a Madách Színház

Magyarországon eddig még nem látott Andrew Lloyd Webber-musical debütál júniusban a Madách Színház virtuális színpadán. A Vasárnap mondd el Szirtes Tamás rendezésében kerül a nézők elé.
Zenés színház hír

100 éve született Palócz László operaénekes

1955 és 1976 a Magyar Állami Operaház magánénekese volt, éveken át játszott a Szomszédok című teleregényben, Sümeghy úr szerepében.