Zenés színház

Plácido Domingo: Amikor megtudtam, bennem van a vírus, a legrosszabbra gondoltam

2020.06.02. 15:25
Ajánlom
„Verdi dallama melankóliával telt ima, mely mindenkit megérint.” A Nabucco híres részletével kezdi augusztusi koncertjét Plácido Domingo, aki tavasszal átesett a koronavírusos megbetegedésen.

Plácido Domingo, ahogy arról mi is hírt adtunk, március végén lett koronavírusos beteg. A 80 éves spanyol énekessel a Corriere olasz lap készített interjút a felépülése után.

Abban a pillanatban, amikor megtudtam, bennem van a vírus, a legrosszabbra gondoltam

– mondta Domingo. „A tér és az idő hatalmasra tágul, amikor az ember arra vár, hogy végre átölelhesse szeretteit. De az elcsöndesedés reflexióra késztet, a betegség és a gyógyulás napjaiban új módon kezdtem látni az életet, rájöttem, hogy semmit sem vehetünk magától értetődőnek, és mindennek megfelelő súlyt kell adni.”

DSC08655-111738.jpg

Plácido Domingo a Virtuózok stúdiójában (Fotó/Forrás: Erdélyi Gábor / Virtuózok)

Spanyolországot a járvány különösen súlyosan érintette. Mintegy negyedmillió igazolt fertőzésről tudnak, 150 ezren meggyógyultak, és több mint 27 ezren hunytak el a fertőzés következtében.

Magányosan elmenni, anélkül, hogy a szeretteitől elbúcsúzhatna az ember, a vírus embertelen velejárója. És csak a hozzátartozók gyötrelme marad, akik el sem búcsúzhattak.

Az olasz újságíró az eseményeket a szeptember 11-i terrortámadáshoz hasonlította. Az énekes szerint áll az analógia. „Az ikertornyokkal összeomlott az a világ, amit addig biztosnak hittünk, rá kellett ébrednünk, bárhol is legyünk, mindannyian sebezhetők vagyunk. Az apokaliptikus képek, az ártatlan áldozatok, a Ground Zero félelmetes üressége… Szeptember 11. késszúrás volt világ szívébe. Ez a járvány viszont lassan még azt is felülmúlja, mivel ez esetben egy láthatatlan ellenség elveszi a levegőt a betegektől, és kikapcsolja az életünket” – vélekedett Domingo.

Olaszországban több száz operaház működik, Spanyolországban több tucat, ezek most mind zárva tartanak. „Amit korábban magától értetődőnek tekintettünk, az eltűnt, és rendkívül hiányzik. A vírus az egész színházi évadot felborította, sokak munkáját tette tönkre, és nekem, akárcsak a kollégáimnak, egyik felkérést vonták vissza a másik után” – panaszkodott Domingo, aki egyébként bizakodó. „De biztos vagyok benne, visszatérhetünk a munkánkhoz. És annál izgalmasabb lesz újra színházba lépni!”

DSC08624-111738.jpg

Plácido Domingo a Virtuózok stúdiójában (Fotó/Forrás: Erdélyi Gábor / Virtuózok)

Szerinte az előadó-művészeti ág kénytelen lesz most kompromisszumokat hozni: kisebb közönség előtt, a széksorok közötti távolságtartással, csökkentett hosszúságú koncerteket szervezni.

Domingo augusztusban már fellép a legendás veronai arénában, ahol egyedül és két tenortársával, Pavarottival és Carrerasszal számos alkalommal énekelt. A tizennégy ezer férőhelyes amfiteátrum most a szokásos létszám töredékével számol. „Szerencsés vagyok, ötven éven át számos varázslatos estét eltölthettem itt, ebben a történelmi pillanatban mély érzelmi élmény lesz visszatérni ide, különbözni fog az összes többitől. A zenélés boldogsága mellett tisztelgünk azok előtt, akik küzdenek, akik szenvedtek, és azok előtt is, akik nincsenek már köztünk.” Az énekes elmondta, hogy a koncertet a Va’ pensiero kezdetű kórussal nyitják majd a Nabucco című operából. „Verdi dallama melankóliával telt ima, mely mindenkit megérint.”

Az interjú érintette Domingo zaklatási ügyét is. Az énekes azt mondta, félreértették a bocsánatkérő nyilatkozatát, ugyanis továbbra is leszögezi: „soha nem bántalmaztam senkit, és nem avatkoztam be mások karrierjébe. A Los Angeles-i Opera által végzett belső vizsgálat eredménye ezt alá is támasztotta”.

Domingo szerint nem a művészetek fogják az elsődleges prioritást élvezni, ha újraindul az élet, de arra kéri a döntéshozókat, ne felejtsék el, hogy „az ember jóléte nem lehet teljes, ha kizárjuk annak mélyebb dimenzióját, amely összefonódik a művészettel”.

Ha véget érnek a korlátozások, szeretne imádkozni és énekelni a guetariai San Salvador templom magányában, Baszkföldön.

„Abban az országban vannak a gyökereim, ott kerültem közel gyermekkoromban először a zenéhez. Ez az álmom. Azt kívánom, hogy visszatérjen az élet, és a világ szabad legyen a vírustól és a szenvedéstől.”

 

Fejléckép: Leonardo Alvarez/Getty Images Hungary

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

Kapcsolódó

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Bagossy László: „A rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője közleményben reagált Vidnyánszky Attila az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozataira.
Plusz

Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs Pilinszky-estje és Budapest Bár koncert is lesz a Balaton-parton

Idén is közel hozza a Balaton-parton nyaraló közönséghez a kultúrát a Kultkikötő.
Vizuál

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Vizuál

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Fidelio Tours

Napközis táborok Eszterháza barokk-rokokó környezetében

A fertődi Esterházy-kastély nyári napközis táborokat hirdet gyerekeknek a nyári szünet idejére.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Világsztárokkal indul a nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A színház vezetése a már megtervezett programokból, valamint új eseményekből, koncertekből és előadásokból egy újraépített nyári repertoárral kívánja megszólítani és beinvitálni a közönséget.
Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.
Zenés színház hír

A jövő héten nyit a milánói Scala

A koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a koncerten a közönség és az énekesek számát is csökkentette az operaház.
Zenés színház koktélparti

Brünnhilde és Wotan pszichológiája – 150 éve mutatták be A walkürt

A főisten leszállt a halandók közé, hogy fiút nemzzen. A fiú és ikerhúga között szerelem gyúlt, amely nyomán felsejlettek a múlt traumái. Brünnhilde pedig integritást nyert azáltal, hogy szembeszállt apjával. Wagner tetralógiája nem csak a zenetudomány, hanem a pszichológia számára is kutatási terület.