Zenés színház

Plácido Domingo lemondta a 2020-as tokiói olimpián való szereplését

2019.11.13. 17:15
Ajánlom
A 78 éves operaénekes a produkció összetettségére hivatkozva lépett ki a 2020 áprilisára tervezett bemutató előkészületeiből – jelentette be az Olimpiai Szervezőbizottság múlt pénteken.

A tervezett produkció a nyugati stílusú opera és a klasszikus japán kabuki színház ötvözete, amiben Japán egyik leghíresebb kabuki színésze, Ichikawa Ebizo XI lett volna Domingo partnere.

Domingo „csodálatos kulturális kezdeményezésnek” nevezte a produkciót, azonban annak „összetettségére” hivatkozva lemondta a benne való részvételt. A közelmúltban őt ért zaklatási vádakat nem említette döntése kapcsán.

Mint ismert, az Associated Press augusztus közepén közzétett cikkében nyolc nő – énekesek és táncosok – vádolták az operaénekest szexuális zaklatással. Egy hónappal később további tizenegy nő állt elő hasonló történetekkel az AP felületén. Ezek a jelentések nagy indulatokat kavartak és megosztották az operavilágot: míg egyes zenekarok és operaházak – köztük a Philadelphia Orchestra és a San Francisco Opera – felfüggesztették az operaénekessel való együttműködést, más európai koncerthelyszínek úgy döntöttek, hogy megtartják Domingo tervezett fellépéseit.

A múlt hónapban az operaénekes maga döntött úgy, hogy lemond a Los Angeles-i Opera főigazgatói posztjáról, amit 2003 óta töltött be.

Szintén lemondta a Macbeth-béli szereplését a New York-i Metropolitan Operában. A Domingo azonban továbbra is számos koncertet ad Európa-szerte: pályájának 50. évfordulójáta milánói La Scala-ban ünnepli, 2020 júliusában pedig a londoni Királyi Operában énekli Posa márki szerepét a Don Carlos című Verdi-operából.

(forrás: classicfm.com, fejléckép: Greg Doherty/Getty Images)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők kapták idén a Junior Príma Díjakat a színház- és filmművészet kategóriában

Hat fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában szeptember 22-én, a Haris Parkban. Az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója nyújtotta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek.
Klasszikus

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Vizuál

2019 legfantasztikusabb fotói - és a mögöttük álló történetek - Galéria

Nemcsak a felvételeket, hanem a mögöttük meghúzódó problémákat és történeteket is megosztjuk!
Klasszikus

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Zenés színház

„Káros az elitizmus” – interjú Philipp Györggyel

Philipp György a zenés színházi élet megkerülhetetlen kakukktojása. Formabontó és gondolatokat provokáló előadásaival a partvonalról céloz a dolgok közepébe. Karmester, énekes és rendező. Októberben az Artus társulattal készült Minden (is) című produkciójához zeneszerzőként járult hozzá.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

A New York-i Metropolitan Operaház lemondta az egész szezont

Közel 140 éves történelmében először lemondta egész szezonját a New York-i Metropolitan Operaház (Met), amely csak jövő szeptemberben nyitja meg ismét kapuit a közönség előtt.
Zenés színház interjú

„Káros az elitizmus” – interjú Philipp Györggyel

Philipp György a zenés színházi élet megkerülhetetlen kakukktojása. Formabontó és gondolatokat provokáló előadásaival a partvonalról céloz a dolgok közepébe. Karmester, énekes és rendező. Októberben az Artus társulattal készült Minden (is) című produkciójához zeneszerzőként járult hozzá.
Zenés színház interjú

„Szeretem az életem úgy, ahogy van”

Mozgalmasan kezdődik az évad Jónás Andrea számára. Próbál a Furcsa pár női változatásban és mindemellett önálló esttel készül. Október 3-án várja a közönséget Élek! címmel a Gaál Erzsébet Stúdióban.
Zenés színház hír

Tapssal tüntettek a nem biztonságos körülmények ellen a madridi operaházban

A Teatro Real közönsége úgy vélte, túl közel ültették őket egymáshoz, tapssal jelezték elégedetlenségüket. Addig-addig, hogy az előadást el sem lehetett kezdeni.
Zenés színház ajánló

Színháztörténetet írt a József Attila Színház

Vállaltan szubjektív beszámoló a „Színház” tollából. Sokszor leírtuk mi magunk is, ahogy mesélik is rólunk: nem csupán egy színház vagyunk, hanem A JASZ-Család. Nem túlzó a jelző, hisz szeretjük egymást, de néha őrületbe kergetjük a másikat.