Zenés színház

Polanski-musical Budapesten

2006.11.29. 00:00
Ajánlom
Bécs, Stuttgart, Hamburg, New York, Varsó és Tokió után június 30-tól Budapesten a Pesti Magyar Színházban is bemutatják Roman Polanski Vámpírok bálja című filmjének színpadi változatát.

Az előadás rendezője Cornelius Baltus, a dalszövegeket Michael Kunze jegyzi, a produkció díszlet és jelmezterveit, melyeket Kentaur készített a napokban fogadta el Polanski. A musical zenei vezetője a Bécsben élő magyar származású Gabor Rivo, aki az eredeti bemutatót is vezényelte.

Úgy tűnik a Vámpírok bálja című musical az 1997-es bécsi ősbemutató után tíz évvel, jövő nyártól Budapesten is látható lesz. A produkció érdekessége, hogy ez lehet az első nagyszabású musical- vállalkozás Magyarországon, amely elhozza a nyugati nagyvárosokban tökéletesített musical játszási szisztémát és színvonalat, melyet a legtehetségesebb magyar művészekkel valósítanak meg. Az előadás producere Simon Edit lapunknak elmondta, hogy már közvetlenül a bécsi premiert követően elhatározta, hogy ezt a zenés művet mindenképpen színre viszi Budapesten.

Sikerült Roman Polanski támogatását elnyerni az ügyben. Polanskinak csupán annyi feltétele volt, hogy a színvonalas színre állítás technikai feltételeit kellett garantálni a magyar megvalósítóknak, erre a P.S Produkció, az előadási jogok kedvezményezettje ígéretet tett a rendezőnek, a jogtulajdonosoknak. Korábban több helyszín is felvetődött az előadás befogadására, végül a Pesti Magyar Színházzal sikerült megegyezni, melyhez nagyban hozzájárult Iglódi István igazgató-főrendező dícséretes hozzáállása - tette hozzá a producer.

A vezető rendező maga Polanski, a rendező pedig a holland származású Cornelius Baltus, aki az előadás stuttgarti, hamburgi és varsói változatát is jegyzi. A koreográfus az amerikai Dennis Callahan, aki szintén Polanski régi munkatársa. A zeneszerző Jim Steimann. Michael Kunze szövegkönyvét és dalszövegeit Miklós Tibor ülteti át magyarra. Simon Edit elmondta, hogy az előadás költségvetése meghaladja a nagy budapesti musical bemutatók ráfordításait. A jegyárakat 3000-tól 12000 forintig állapították meg.

- Szerencsénkre megtaláltuk az igényes zenés színházat szerető szponzorainkat, nagyon meg kell becsülnünk őket - jegyezte meg a producer, Simon Edit. Az előadás díszlettervezője Kentaur, aki többek közt Az operaház fantomja, a Volt egyszer egy csapat, a Producerek című musicalek, továbbá több sikeres hazai és külföldi musical, opera és balett díszlettervét készítette. Kentaur kérdésünkre úgy fogalmazott, a legfőbb különbség a Vámpírok bálja eddigi bemutatói látványa és a budapesti produkció díszletei között az, hogy nálunk erőteljesebb lesz a Kelet-Európai hagyomány megjelenése. A történetben fontos szereppel bíró kastély architektúrája pedig kicsit hasonlít a budapesti Parlament épületéhez. Polanski egyébként nemrégiben fogadta el Kentaur látványterveit. A P.S. Produkció azt is vállalta, hogy a jövő nyári premier időpontjára a Vámpírok bálja igényeihez bizonyos felújítási munkálatokat is elvégez a Magyar Színházban. Kicserélik például a színház fogadóterében a világítótesteket, bútorokat és a szőnyegeket. Hamarosan publikus lesz a szereplők névsora is, ősszel a jelentkezők többfordulós meghallgatáson vettek részt. Ötszáz jelentkező közül négyszázharmincat hallgattak meg és közülük végül negyvennégyet választottak ki. Annyi elárulható, hogy néhányan a Madách Színház zenés produkcióiból már ismertek, de bejutott a produkcióba egy-egy művész a Magyar Színházból, a Kecskeméti Katona József Színhából, a Győri Nemzeti Színházból,a Pannon Várszínházból, a Miskolci Nemzeti Színházból és a Kaposvári Csiky Gergely Színházból, továbbá helyet kapott a musicalben néhány szerencsés, állandó szerződéssel nem rendelkező nagyszerű énekes és táncos is. Az előadást április elejétől kezdik el próbálni az Almássy téri Szabadidőközpontban. A produkció a Magyar Színházban 2007 nyarán látható, sőt amikor a házigazda társulat téli szünetet tart, akkor is a Vámpírok bálját láthatja a közönség a Hevesi Sándor téren.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Zenés színház interjú

A Föld forog tovább, és ezek a csodák újra és újra megtörténnek

Kocsis Dénes a Budapesti Operettszínház vezető művésze, a musicalirodalom legnagyobb szerepeit tudhatja maga mögött. Ezúttal Frank Wildhorn Carmenjében mutatkozik be április 19-én a Nagymező utcai teátrumban.
Zenés színház ajánló

Meseoperát mutatnak be a Vigadóban

Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című darabját láthatja a közönség a Szent István Filharmonikusok Pastorale című ifjúsági sorozatában, április 20-án és 21-én.
Zenés színház interjú

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Zenés színház ajánló

Gálaesttel támogatja az autistákat a Budapesti Operettszínház

Április 23-án Együtt az Autistákért címmel rendeznek jótékonysági estet, amelyen a legnépszerűbb operett-, illetve musicalrészleteket hallhatja a közönség az Operettszínház sztárjainak előadásában.