Zenés színház

Poulenc nálunk elveszett társa

2014.12.23. 12:36
Ajánlom
Azon francia írókat és zenészeket, akik katolikusnak vallották magukat, következetesség, erkölcsi tartás, keménység és némely esetben kevélység jellemzi.

A többség magát jobboldalinak vallja, de azonnal látja, amint betörnek az eszméi, hogy mit jelent Hitler Európa számára, és ezen eszmék ellen a lehető legkövetkezetesebben lép fel. Vagyis egyenes derékkal állhatnak ki a második világháború után is, műveikkel.

A szerzők egy részét egy trauma fordítja a vallás, a kereszténység felé. A leghíresebb jobboldali, katolikus író, Georges Bernanos, az első világháború egyik legvéresebb ütközetében vett részt, Verdunben. Ekkor indul el Krisztus felé. Minden kegyelem, írja. A húsvét, az ártatlanság haláltusája az egyik legfőbb témája, erről szól a legismertebb regénye, A falusi plébános naplója, melyből a katolikus rendező, Robert Bresson forgatott filmet: ez az a film, ami a legtöbbre tartott rendezők kedvenc filmes listáján biztosan rajta van. Tarkovszkij ugyanúgy sokra becsülte, mint Bergman.

Georges Bernanos forgatókönyvet írt Gertrud von le Fort német írónő Az utolsó a vérpadon című könyvéből Bressonnak, ám a film nem készült el, nem volt elég pénz a gyártásra, ezért Bernanos a könyvből drámát formált. Ez lett az alapja Francois Poulenc A karmeliták párbeszéde című operájának, ezt zenésítette meg Poulenc (jelen sorok írója ezt a csodálatos, megrendítő operát a Theater an der Wienben is látta, Patricia Petibonnal a főszerepben - és ezt tartja élete egyik legmeghatározóbb színházi élményének. Ha azzal mérhető le az élet értéke, hányszor volt a lélek mélyen megrendülve, akkor ez az előadás, röviden és egyszerűen, értékesebbé tette az életét - nem csak saját maga számára.) A homoszexualitását mindvégig vállaló, azzal küzdő, azt súlyos tehernek tartó Poulenc élettársa, Pierre-Octave Ferroud halála után tér meg. A zenekritikus Ferroud hazánkban, nem messze Debrecentől, halt meg, autóbalesetben, 1936-ban. A magát homoszexualitása, életmódja miatt addig is folyton ostorozó Poulenc aszkéta életmódra szeretne áttérni szerelme halála után. Műveinek alapmondanivalója hasonlóképpen Bernanos műveihez: a kegyelem. Élete utolsó évtizedeiben állandó társa Pierre Bernac, a kiváló bariton énekes. Neki írja dalainak jelentős részét.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Klasszikus

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncert az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Zenés színház interjú

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Zenés színház interjú

Minden este egy robbanás – Interjú Alföldi Róberttel

A legendás West Side Story bemutatójával zárja idei évadát a Szegedi Szabadtéri Játékok. A mű, musicaltől szokatlan módon, olyan kérdéseket is feszeget, mint a bevándorlás, társadalmi különbségek, faji előítéletek és az erőszak. A most készülő produkcióról a rendezővel, Alföldi Róberttel beszélgettünk.
Zenés színház magazin

Turandot a Kőfejtőben – Ázsiai környezetet varázsoltak Szentmargitbányára (GALÉRIA)

Július 14-én tartották Puccini operájának premierjét különleges környezetben, a Szentmargitbányai Kőfejtőben.
Zenés színház interjú

"Kellő hittel, elszántsággal és felkészültséggel" - Beszélgetés Homonnay Zsolttal

Harminc éve van a pályán, és nemrég nagy szakmai elismerésben részesült. Befejezte rendezői tanulmányait, és szeptembertől már az SZFE-n tanít, ráadásul nyáron sem pihen, és lassan az újabb évadra is megkezdődik a felkészülés. Homonnay Zsolttal, a Budapesti Operettszínház művészével beszélgettünk. (X)