Zenés színház

Poulenc nálunk elveszett társa

2014.12.23. 12:36
Ajánlom
Azon francia írókat és zenészeket, akik katolikusnak vallották magukat, következetesség, erkölcsi tartás, keménység és némely esetben kevélység jellemzi.

A többség magát jobboldalinak vallja, de azonnal látja, amint betörnek az eszméi, hogy mit jelent Hitler Európa számára, és ezen eszmék ellen a lehető legkövetkezetesebben lép fel. Vagyis egyenes derékkal állhatnak ki a második világháború után is, műveikkel.

A szerzők egy részét egy trauma fordítja a vallás, a kereszténység felé. A leghíresebb jobboldali, katolikus író, Georges Bernanos, az első világháború egyik legvéresebb ütközetében vett részt, Verdunben. Ekkor indul el Krisztus felé. Minden kegyelem, írja. A húsvét, az ártatlanság haláltusája az egyik legfőbb témája, erről szól a legismertebb regénye, A falusi plébános naplója, melyből a katolikus rendező, Robert Bresson forgatott filmet: ez az a film, ami a legtöbbre tartott rendezők kedvenc filmes listáján biztosan rajta van. Tarkovszkij ugyanúgy sokra becsülte, mint Bergman.

Georges Bernanos forgatókönyvet írt Gertrud von le Fort német írónő Az utolsó a vérpadon című könyvéből Bressonnak, ám a film nem készült el, nem volt elég pénz a gyártásra, ezért Bernanos a könyvből drámát formált. Ez lett az alapja Francois Poulenc A karmeliták párbeszéde című operájának, ezt zenésítette meg Poulenc (jelen sorok írója ezt a csodálatos, megrendítő operát a Theater an der Wienben is látta, Patricia Petibonnal a főszerepben - és ezt tartja élete egyik legmeghatározóbb színházi élményének. Ha azzal mérhető le az élet értéke, hányszor volt a lélek mélyen megrendülve, akkor ez az előadás, röviden és egyszerűen, értékesebbé tette az életét - nem csak saját maga számára.) A homoszexualitását mindvégig vállaló, azzal küzdő, azt súlyos tehernek tartó Poulenc élettársa, Pierre-Octave Ferroud halála után tér meg. A zenekritikus Ferroud hazánkban, nem messze Debrecentől, halt meg, autóbalesetben, 1936-ban. A magát homoszexualitása, életmódja miatt addig is folyton ostorozó Poulenc aszkéta életmódra szeretne áttérni szerelme halála után. Műveinek alapmondanivalója hasonlóképpen Bernanos műveihez: a kegyelem. Élete utolsó évtizedeiben állandó társa Pierre Bernac, a kiváló bariton énekes. Neki írja dalainak jelentős részét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.