Zenés színház

Premier: Bajazzók

2011.05.08. 10:00
Ajánlom
Május 12-én kerül bemutatásra Leoncavallo kétfelvonásos műve a Kolozsvári Magyar Operában.

A Bajazzókat a Sonzogno Kiadó által meghirdetett pályázatra írta Ruggero Leoncavallo. A kiírás kifejezetten egyfelvonásos operák komponálására vonatkozott, így a zsűri nem is értékelte a Bajazzókat. A kiadó azonban nem hagyta feledőbe veszni a remekül megkomponált művet, pár év múlva kiadták a partitúráját, 1892-ben pedig bemutatták Milánóban. A darab azóta is a verizmus leggyakrabban előadott operái közé tartozik.


RUGGERO LEONCAVALLO: BAJAZZÓK

Opera két felvonásban

Olasz nyelvű előadás, magyar feliratozással
Szövegét írta Ruggero Leoncavallo

Vezényel: Jankó Zsolt

Rendező: Szabó Emese

Prológus: Balla Sándor
Canio (Bajazzó):
László Boldizsár m.v.
Nedda (Colombina): Kele Brigitta
Tonio (Taddeo): Sándor Árpád
Peppe (Arlechino): Bardon Tony
Silvio: Fülöp Márton
Első pór: Naphegyi Béla
Második pór: Kovács Ferenc

Díszlettervező: Venczel Attila
Jelmeztervező: Szabó Emese

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mi az a tritónusz, és miért nevezték az ördög hangközének?

Schiff András egy interjúban nemrégen a tritónusz hangközével jellemezte Magyarországot. De vajon tudjuk, mi ez? És tényleg be volt tiltva a középkorban?
Klasszikus

Amikor a nadrág és a kották is otthon maradnak

Vásáry Tamás számos alkalommal muzsikált együtt Érdi Tamással, ez a történet is egy ilyen koncertről szól. Érdi Szabó Márta könyvben írta meg fia történetét, ebből közlünk egy szemelvényt.
Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Jazz/World

Stanley Jordan: „Az emberek megérdemelnek egy olyan világot, amelyben hiteles művészek alkotnak”

Vajon miért pont Bartók Béla a kedvenc zeneszerzője és miért ragaszkodik annyira magyar zenésztársaihoz, Horváth Kornélhoz és Dörnyei Gáborhoz? A gitárvirtuóz november 17-én ad koncertet a Müpában, ennek apropóján válaszolt a fenti kérdésekre.
Klasszikus

Elkápráztatnak új Rameau-lemezükkel Vashegyi György együttesei

Vashegyi György együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lemezre vették Rameau ma már ritkaságnak számító operáját, a Naïst, és a kritika elismerését is kivívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház new york

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Zenés színház hír

Rangos elismerést kapott Kero rendezése Szentpétervárott

Minden évben több mint kétszáz színház előadása verseng Szentpétervárott az Arany Szufita-díjért. Idén zenés kategóriában az év előadása lett a Kerényi Miklós Gábor által rendezett Monte Cristo grófja.
Zenés színház andrea bocelli

Andrea Bocelli a fiával énekel az új slágerlistás lemezén

Tíz év után először szerepel klasszikus zenei album az amerikai slágerlista élén, igaz, ez is crossover. Bocelli hamarosan Magyarországra jön, de a rajongói most nem is érte, hanem a fiáért vannak oda.
Zenés színház kult50

Aki operára cserélte a könnyűzenét: László Boldizsár

Számára a műfaji váltás szinte gombnyomásra történt, persze egyik területen sem spórolhatta meg a befektetett munkát. László Boldizsár Kult50-ben megjelent portréja.
Zenés színház hír

Ők az Operaház új örökös tagjai

Új örökös tagokat köszöntöttek, házi díjakat és ötven lemezt tartalmazó CD-gyűjteményt adtak át a magyar opera napja alkalmából szombaton a fővárosi Erkel Színházban.