Zenés színház

Premier előtt az Operában

2008.05.09. 00:00
Ajánlom
Május 31-én és június 1-jén mutatja be a Magyar Állami Operaház Kovalik Balázs rendezésében Csajkovszkij Anyeginjét. Készüljenek a premierre a Fidelióval - először a cselekmény felfrissítésével!

I. FELVONÁS

1. kép - Larináék vidéki kúriája
Larina, egy gazdag földbirtokos özvegye Filipjevnával, az öreg dajkával az elmúlt ifjúságról és a megszokás hatalmáról beszélget, míg a két "kisasszony", Tatjána és Olga érzelmes románcot dúdol. Aratók érkeznek, úrnőjüket köszöntik. Dalolásuk a lányokat is kicsalogatja a házból, az életvidám Olga feloldódik a jókedvben, az álmodozó Tatjána azonban félrehúzódik és könyvébe merül. Larina bort adat a parasztoknak és elbocsátja őket. Vendégek jönnek. Lenszkij érkezik, a költő, aki úgyszólván gyermekkora óta jegyben jár Olgával, ezúttal azonban magával hozza barátját is, Anyegint, a szomszéd birtokost és bemutatja a hölgyeknek. Lenszkij szerelméről beszél Olgával, Anyegin Tatjánával társalog. A pétervári dandy, aki megcsömörlött a nagyvilági élettõl s nagybátyja birtokát megörökölvén, vidékre vonult vissza, enyhe fölénnyel magyarázza Tatjánának: "Hasznosak a könyvek, de az olvasás nem az élet!" Tatjána azonban olvasmányai és álmai lovagját látja az előkelő viselkedésű, titokzatos férfiban és elsõ látásra beleszeret.

2. kép - Tatjána szobája, késő este
A lány nyugtalan, dajkáját faggatja, meséljen arról, milyen volt, amikor szerelmes volt. De az a szerelem, ami a dadának jutott osztályrészül, nem hasonlít ahhoz a szerelemhez, amelyet Tatjána olvasmányaiból ismer. Filipjevna távozása után a szerelmes lány merész lépésre határozza el magát: levelet ír Anyeginnak és nyíltan feltárja érzéseit. Arra kéri a férfit, döntsön sorsa, boldogsága fölött. Hajnalodik. Jön a dajka és Tatjána őt kéri meg, juttassa el a levelet Anyeginnak.

3. kép - Larináék kúriájának kertje
Lányok kórusa hallatszik. Tatjána Anyegint várja. A férfi meg is érkezik és a lány nyílt vallomására teljes õszinteséggel felel: tiszteli, becsüli Tatjána érzelmeit, de õ már nem tud szeretni, szíve kiégett, nem hisz a szerelem, az otthon boldogságában, jobb, ha elválnak, Tatjána győzze le érzéseit. Anyegin hazavezeti a lányt; újra felhangzik a parasztlányok dalolása.

II. FELVONÁS

1. kép - Bál Larináéknál
A vendégsereg a környékbeli földbirtokosokból áll, pletykás, szűklátókörű, kisszerű, unalmas emberekből. Lenszkij Anyegint is magával hozta, aki mérhetetlenül unatkozik ebben a társaságban. Amikor aztán meghallja, hogy miket pletykálnak róla- ideje volna megkérni Tányát; öntelt, modortalan ember; Tánya majd megbánja, ha hozzámegy, nagyon haragos lesz. Tréfás bosszút akar állni Lenszkijen, amiért idehozta, és állandóan Olgával táncol. Lenszkij eleinte nem érti, hogy mi történik körülötte, azután erőt vesz rajta a féltékenység: azt hiszi, hogy barátja el akarja csábítani menyasszonyát, s hogy Olga enged is csábításnak. Szóváltás keveredik, és Anyegin késõn veszi észre, hogy a tréfa túl messzire ment, a lobbanékony, romantikus szenvedélyű Lenszkij mindinkább belelovalja magát az indulatba, s olyan durván megsérti Anyegint, hogy a kor becsületkódexe szerint az kénytelen kihívni barátját. Lenszkij megrendülten búcsúzik a háztól, ahol boldog volt.

2. kép - Téli táj
Lenszkij érkezik elsőként a párbaj helyszínére. Míg ellenfelére vár, gondolatai a messzetûnõ múlt, szerelme, és a kifürkészhetetlen jövõ körül járnak. Rossz előérzet gyötri: búcsúzik az élettõl, Olgától. Végre megérkezik Anyegin. Mindketten tudják, hogy õrültség, amit tesznek, hogy nem ellenségek, hogy ki kellene békülni- de egyikük sem képes megtenni a kezdeményezõ lépést. Felkészülnek a párbajra. a jelre Anyegin fegyvere eldördül és Lenszkij holtan esik össze.

III. FELVONÁS

1. kép - Bál Gremin herceg pétervári palotájában
Három év múlt el, s Anyegin hosszas utazgatás után megjelenik a társaságban. Egy előkelő, nagyvilági dámában, akit körülrajong a vendégsereg, mintha Tatjánát ismerné fel. Gremin hercegtõl tudakozik a hölgy felõl, s azt kell hallania, hogy csakugyan Tatjana az, s immár két éve a herceg felesége. Gremin csodálatos portrét rajzol Anyeginnak az asszonyról, majd bemutatja őket egymásnak. Tatjána feldúlt, de hűvösen viselkedik Anyeginnal, majd férje karján távozik. Anyegin most már szenvedélyes szerelemre lobban az asszony iránt.

2. kép - Tatjána fogadószobájában
Tatjána várja Anyegint, aki a bál óta szerelmes levelekkel ostromolja. A férfi megérkezik, s némán, szenvedõ szerelemmel hull térdre Tatjána előtt. Anyegin szenvedélyes ostromára az asszony bevallja, hogy még mindig szereti, és szeretni is fogja, amíg csak él. De nem szegi meg esküjét, a férje iránti hűség, a kötelességérzet erősebb, mint az iránt érzett szerelem. Anyegin minden kérlelése, könyörgése, ostroma megtörik Tatjána szilárdságán, s az asszony végül a lemondás fájdalmával, de büszkén távozik. Anyegin kétségbeesetten, egy elrontott élet tudatával marad magára.

(2008. május 31. és június 1. 19:00 - Magyar Állami Operaház: Csajkovszkij: Anyegin
Km.: Káldi Kiss András/Molnár Levente (Anyegin), Fekete Attila/Nyári Zoltán (Lenszkij), Bátori Éva/Frankó Tünde (Tatjana), Mester Viktória (Olga), Balatoni Éva/Kukely Júlia (Larina), Kovács Annamária/Takács Tamara (Filipjevna), Fried Péter/Rácz István (Gremin), Vághelyi Gábor/Clementis Tamás (Zareckij), Kóbor Tamás (Triquet)
Zeneszerző: Pjotr Iljics Csajkovszkij; szövegíró: Puskin nyomán Pjotr Iljics Csajkovszkij, Konsztantyin Sztyepánovics Silovszkij; rendező: Kovalik Balázs; díszlet-jelmez: Angelika Höckner; karigazgató: Szabó Sipos Máté)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Zenés színházi kísérlet az Örkény Színházban

Mindössze egy színész és zenész, egy szobába zárva – a helyzet, sőt a Winterreise sem ismeretlen a színházszerető közönség számára, hiszen az elmúlt években számos feldolgozása született már. Tarnóczi Jakab rendezésében az Y generáció önemésztő magányossága fogalmazódik meg Schubert Téli utazás-dalciklusán keresztül.
Zenés színház kritika

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.
Zenés színház hír

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Zenés színház ajánló

Vérpezsdítő musical a nőkről

A Nők az idegösszeomlás szélén egy különleges, ugyanakkor végtelen kedvességgel hangolt fordulatos történet lányokról, asszonyokról, elhagyott és elhagyás előtt álló nőkről a Veres 1 Színház előadásában.
Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.