Zenés színház

Premier: La Mancha lovagja Békéscsabán

2011.05.06. 16:00
Ajánlom
A következőkben Fekete Péter meghívóját olvashatják, aki a Jókai Porondszínház igazgatója és a színdarab rendezője is egyben.

Kedves Színházbarátunk!

Még nem tudtam, hogy egyszer színházi rendező leszek, mikor a Don Quijote-i érzések már átszőtték a lelkemet, és ezzel bizonyára nem vagyok egyedül. Ki-ki vívja saját szélmalom harcait, s győzi, győzködi magát, a hit, a tisztalelkűség, a soha fel nem adás értékéről, melyekkel nem csak a szerelmet tudjuk átvinni a túlsó partra. Örök téma, minden rendező, minden művészember álma, hogy a Cervantes-i gondolatokat egyszer színpadra, filmre, képre, mozdulatokra hangszerelhesse. A spanyol író alapművét, melyet a világon a Biblia után a legtöbb példányban nyomtattak ki, volt szerencsém korábban angol nyelven színpadra állítani, de a zenés verzió, a La Mancha lovagja, hosszú évek óta a vágyak listáján szerepel.

Cirkuszsátorba álmodtuk darabunkat, s kerestük, milyen történelmi helyzet illeszkedik egyidejűleg a sátor által körbezárt térhez és a darab helyzetéhez.  A kitelepítések időszakát találtuk meg magunknak, ahol sok ember, önhibáján kívül, külső hatalom szorításában került kilátástalan helyzetbe, amikor valóban szükség volt egy különös, bolondos, tiszta megváltóra, aki erőt, de legfőképpen hitet adhatott a kiszolgáltatottaknak. A kitelepítés időszaka párhuzamot is kínál: másodpercek választanak el bennünket attól, hogy több ezer honfitársunk házatlanul, bőröndjein és összecsomagolt motyóján ülve, az utcán találja magát egy másik hatalom, a pénz, a bankrendszer, a fogyasztói társadalom csapdájától elveszejtve. Feszegetjük a műfaj határait is.  Lehet-e zenés darabot kisrealista gesztusokkal és eszközökkel játszani, bír-e az 500 főt befogadni képes Porondszínház stúdiószínházként üzemelni.

Megannyi kérdés, próbálkozás, kísérlet Magyarország egyedülálló színházi terében - színészekre, zenészekre, artistákra hangszerelve. A szerzői jogokat természetesen ez esetben is véresen komolyan vettük, úgy a szöveget, mint a szereplőket és a zenét, betűről-betűre, kottáról-kottára tiszteletben tartottuk. Ez a La Mancha mégis más. Ez a mi, mai La Manchánk, s mivel klasszikus évadot hirdetett a Jókai Színház, a klasszikus üzenetet is megtartottuk. Kedves Színházbarátom! Ha teheted, gyere el, nézd meg a munkánkat. Bízom benne, katartikus élményben lesz részed.

La Mancha lovagja

2011. május 13., 19.00

Jókai Porondszínház (Békéscsaba, Luther u. 1., Evangélikus udvar)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.
Zenés színház interjú

„Nem viszem haza a szerepeimet”

Volt már Mozart, Bóni, Mágnás Miska, zongorakísérő a világ legrosszabb énekesnője mellett. Nem csak színész, zenét is szerez. Szemenyei János a hazai zenés színházi élet független személyisége. Nem képzelhetjük már el nélküle a műfajt, még szép, hogy az idei KULT50 kiadványunkban is szerepel.