Zenés színház

Premier: Mágnás Miska

2011.04.10. 15:16
Ajánlom
Zalaegerszegen április 15-től, Harangi Mária rendezésében látható az operett.

A rendező így vall az előadásról és a műről: "...ha majd egyszer mindenki visszajön, ha majd egyszer mindenki visszajön..." - Az első világháború éveiből visszhangzó, jól ismert katonadal szavai ezek - ugyanúgy Szirmai Albert dallamán szólnak, ahogy a Mágnás Miska örökzöldjei: Hoppsza Sári... A nő szívét ki ismeri... Fáj, fáj a szívem... Úgy szeretnék boldog lenni... Csiribiri kék dolmány... Cintányéros cudar világ...

A Mágnás Miskát 1916-ban mutatták be, cudar világban, az első világháború kellős közepén. Máig tartó sikerét az 1949-ben készült, Keleti Márton által rendezett filmnek is köszönheti. Bakonyi Károly és Szirmai Albert tízes években írt operettjét Békeffy István szabta át a kor követelményei szerint, s a forgatókönyv a mű számtalan színpadi feldolgozásának magja lett. 

"Szilvalé, rongyő!" - ki ne idézné az arisztokrata affektálás kigúnyolásának legfrappánsabb fordulatát néhanap?

Ki ne vágyna megismerni egy csillogóbb világot? Ki ne vágyna magasabb körökbe? Ki ne vágyna - csak úgy egyszerűen másnak lenni? Ki ne engedne a csábításnak, hogy aztán gyorsan ki is ábránduljon belőle? Hányszor vágyjuk a lehetetlent - lenézve a saját javainkat, hogy aztán rájöjjünk: nélkülük idegenek maradunk, nincs esély az asszimilálódásra. Otthont, jelmezt cserélünk... s közben belsőnket, egyéniségünket adjuk fel.

Hű de komolyan hangzik! Micsoda mélységek! A Mágnás Miska mégiscsak egy operett - habkönnyű szórakozás, nevetés potyogó könnyekkel, jól ismert melódiák, a nézőtér a színpaddal együtt dúdol... Most sem lesz másként. Csak épp igazi remekművel állunk szemben, s az ilyen bizony nagy titkok tárháza, emberi mélységek labirintusa, amelyben kacagás és vidám zeneszó közepette hol jobban, hol kevésbé rejtve, de mégiscsak saját magára, kortársaira ismerhet, rajtuk s önmagán nevethet a néző. Ahogy a Cintányéros, cudar világ sem a kosztümös, messzi múlt, hanem a jelen valóság görbe tükre."

2011. április 15. 19:00 - Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg

Szirmai-Bakonyi-Gábor: Mágnás Miska

Korláthy gróf - Balogh Tamás
Stefánia, a felesége - Czegő Teréz
Rolla, a lányuk - Benedekffy Katalin, Debrei Zsuzsanna
Nagymama - Mester Edit
Baracs István, mérnök - Bot Gábor, Bakos-Kiss Gábor m.v.
Pixi gróf - Kiss Ernő  Mixi gróf - Szakály Aurél
Miska, lovász - Hertelendy Attila
Marcsa, mosogatólány - Foki Veronika, Lőrincz Nikol
Eleméry Tasziló - Andics Tibor
Leopold, főkomornyik - György János
Cigány - Katona Kornél

Díszlet: Mira János 

Jelmez: Szőke Julianna

Zenei vezető: Máriás Zsolt

Karmester: Cser Ádám/Páll János

Koreográfus: Stefán Gábor

Világítás: Gibárti Tibor

Rendezőasszisztens: Kőműves Zsófia

Rendező: Harangi Mária

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”