Zenés színház

Prima Primissima 2013

2013.12.07. 13:49
Ajánlom
Tizenegyedik alkalommal adták át a Prima Primissima-díjakat a magyar szellemi élet, művészet, kultúra, tudomány és sport kiemelkedő képviselőinek december 6-án este a Művészetek Palotájában.

Az elismerést Lackfi János írónak, Marton Éva operaénekesnek, Petrás Mária népdalénekesnek, Nádler István festőművésznek, Bagdy Emőke pszichológusnak, Darnyi Tamás olimpiai bajnok úszónak, Bachman Zoltán építésznek, Freund Tamás agykutatónak, Molnár Piroska színművésznek, illetve sajtó kategóriában az InfoRádiónak ítélték oda. A közönségdíjat Pál Ferenc, azaz Feri atya, római katolikus pap és mentálhigiénés szakember vehette át.

Lackfi János tizenhét évig tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen francia irodalmat és kreatív írást. Milyenek a magyarok? című humoros kötete több mint tizenötezer példányban fogyott el. A József Attila-, Déry Tibor- és Illyés Gyula-díjas író-költő egyes szövegeit a Kaláka, Lovasi András, Malek Andrea és mások is feldolgozták már. Műveit tizenöt nyelvre fordították le.

Marton Éva a világ egyik legkiemelkedőbb drámai szoprán énekesnője, repertoárja rendkívül széles. Csaknem negyven éven keresztül volt állandó szereplője a világ valamennyi számottevő operaházának, koncerttermének és fesztiváljának. A Corvin-lánccal kitüntetett, Kossuth- és Bartók-Pásztory-díjas énekesnő a Bécsi Állami Operaház örökös tagja, magánénekese, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritája.

Petrás Mária népdalénekes, moldvai csángó származású művész kezdetben grafikusnak tanult, majd Magyarországra érkezése után kerámia szakon végzett. Elsősorban figurális kerámiával és üvegplasztikával foglalkozik, de grafikákat és táblaképeket is készít. Biblikus témájú domborműveiben, szobraiban a csángó falvak imái és énekei öltenek testet. Dalai által a csángóföld népdalvilágába nyerhetünk bepillantást. Köztéri munkái az ország több pontján láthatók, de rendszeresen szerepelnek külföldi kiállítótermekben is.

Nádler István az 1960-as években indult magyar neoavantgárd képzőművészeti mozgalom egyik elindítója és jeles képviselője. A Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész munkássága több alkotói korszakra bontható, de mindegyiket erősen befolyásolta a korszellem mellett a hagyomány, a zene és a keleti filozófia. A híres fekete korszak, majd az azt követő élénk, erőteljes színek és gesztusok világa után újabb fordulat következett: Nádler festészetében feltűntek a "metálszínek" (arany, ezüst, réz, bronz), amelyek azóta is meghatározó elemei műveinek.

Bagdy Emőke 1982-ben lett a pszichológiai tudományok kandidátusa, 1995-ben habilitált doktora. Főbb kutatási területei: relaxációs eljárások hatásvizsgálata, a hivatásszemélyiség fejlesztésére irányuló módszerek kimunkálása; párkapcsolati viszonyelemzés, stresszkezelő módszerek, egészségpszichológia. Missziója, hogy minél több emberrel megismertesse, hogyan működik a lélek. Megszervezte a Szülők Iskoláját és a Pedagógus-Akadémiát.

Darnyi Tamás első sikerét az 1985-ös szófiai Európa-bajnokságon érte el, ahol kettős győzelmet aratott: 200 és 400 méteres vegyesúszásban. Részt vett az 1988. évi szöuli és az 1992. évi barcelonai olimpián. Mindkétszer a 200 és 400 méteres vegyesúszásban szerzett olimpiai bajnoki címet. Négyszeres világbajnok, nyolcszoros Európa-bajnok, mindkét vegyesúszó távon háromszor állított fel új világrekordot. Ő volt az első, aki két percen belül úszta a kétszázat. ötvenháromszoros magyar bajnok, ötször volt Magyarországon az Év sportolója. Visszavonulását követően sikeres úszóklubot alapított.

Bachman Zoltán Kossuth- és Ybl-díjas építész Pécs építészetének és örökségvédelmének meghatározó alakja. Ő tervezete többek között a pécsi Dóm Múzeumot, az Expo Centert, a Szentágothai János Kutatóközpontot. A pécsi ókeresztény sírkamrák helyreállítása országosan ismertté tette nevét. Számos családi háza közül összesen ötöt ismertek el Az Év Lakóháza díjjal. Komoly érdemei vannak a pécsi építészoktatás megszervezésében is.

Molnár Piroska 1968-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ma pedig ő oktatja itt művészi beszédre a hallgatókat. A nemzet színésze megformálta már többek között a Háború és béke Natasáját, a Koldusopera Kocsma Jennyjét, A kétfejű fenevad Báthory Susánnáját, a Rómeó és Júlia dajkáját és a Csárdáskirálynő Cecíliáját. Művész- és közönségfilmekben egyaránt rendszeresen szerepel, játszott az Indul a bakterház, A nagy füzet, a Csinibaba, a Meseautó, a Sorstalanság, a Rokonok és a Taxidermia című filmekben. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőnek szerepálma alapjában véve sosem volt, azt játszotta, amit rá osztottak.

Freund Tamás az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa. Kutatócsoportja olyan betegségek neurobiológiai kérdéseivel foglalkozott, mint az epilepszia, az oxigénhiányos agykárosodás, a szorongás és a Parkinson-kór. A memória-folyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért harmadmagával az "agykutatás Nobel-díjának" is nevezhető Agy Díjat (The Brain Prize) kapta meg 2011-ben. A Bolyai- és Széchenyi-díjas kutató az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az Európai Idegtudományi Társaságok Szövetségének volt elnöke.

Pál Ferencet 1996-ban szentelték pappá Esztergomban. Budapest különböző kerületeiben végzett és végez papi szolgálatot. 2005-től a SOTE Mentálhigiénés Intézetének tanára. Létrehozta a Teljes Életért Közhasznú Alapítványt, majd munkatársaival együtt mentálhigiénés szolgálatot szerveztek és működtetnek szerteágazó tevékenységi területeken, a testi, lelki, szellemi, szociális és spirituális egészség, jó közérzet előmozdítása, fejlesztése érdekében. Rendszeresen tart előadásokat az országhatáron innen és túl. Több rádiócsatornán jelentkezik heti önálló műsorral. Eddig négy könyve jelent meg, csaknem húsz kötetben olvashatók írásai.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója (a díjat a bank finanszírozza) az elismerések átadása előtt felidézte: a díj immár történetének második évtizedébe lépett. Demján Sándor alapító célja az volt, hogy példát mutasson a gazdasági élet képviselőinek, ösztönözze őket, hogy elismerjék a magyar művészet, tudomány és sport jeles képviselőinek teljesítményét - emlékeztetett.

Ugyanakkor hozzáttette, hogy az elismerés odaítélésének folyamatában néhány változás történt. Idén a díjra tíz kategóriában 483 jelölés érkezett, ezért minden kategóriában létrehoztak egy szakmai zsűrit, amelyek tíz-tíz jelöltet emeltek ki, ez utóbbiak közül választottak az alapítványi kuratórium tagjai titkos szavazással három-három Primát. A tíz kategória harmincas listájáról a gálaest napján választották meg a Primissimákat. Míg korábban euróban határozták meg a díj összegét, mostantól forintban rögzítik: a Primák - az eddigi mintegy hárommillió forint helyett - ötmillió, a Primissimák tizenötmillió forint jutalomban részesülnek - jelentette be. Csányi Sándor szólt arról is, hogy a közönségdíjra minden eddiginél több, 278 ezer szavazat érkezett. Emellett megújult maga a díj is: a kitüntetettek mostantól a kortárs hazai szobrászművészet egyik meghatározó alakja, Szmrecsányi Boldizsár ég felé nyilazó ifjút ábrázoló kisplasztikáját vehetik át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.