Zenés színház

Prima Primissima 2013

2013.12.07. 13:49
Ajánlom
Tizenegyedik alkalommal adták át a Prima Primissima-díjakat a magyar szellemi élet, művészet, kultúra, tudomány és sport kiemelkedő képviselőinek december 6-án este a Művészetek Palotájában.

Az elismerést Lackfi János írónak, Marton Éva operaénekesnek, Petrás Mária népdalénekesnek, Nádler István festőművésznek, Bagdy Emőke pszichológusnak, Darnyi Tamás olimpiai bajnok úszónak, Bachman Zoltán építésznek, Freund Tamás agykutatónak, Molnár Piroska színművésznek, illetve sajtó kategóriában az InfoRádiónak ítélték oda. A közönségdíjat Pál Ferenc, azaz Feri atya, római katolikus pap és mentálhigiénés szakember vehette át.

Lackfi János tizenhét évig tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen francia irodalmat és kreatív írást. Milyenek a magyarok? című humoros kötete több mint tizenötezer példányban fogyott el. A József Attila-, Déry Tibor- és Illyés Gyula-díjas író-költő egyes szövegeit a Kaláka, Lovasi András, Malek Andrea és mások is feldolgozták már. Műveit tizenöt nyelvre fordították le.

Marton Éva a világ egyik legkiemelkedőbb drámai szoprán énekesnője, repertoárja rendkívül széles. Csaknem negyven éven keresztül volt állandó szereplője a világ valamennyi számottevő operaházának, koncerttermének és fesztiváljának. A Corvin-lánccal kitüntetett, Kossuth- és Bartók-Pásztory-díjas énekesnő a Bécsi Állami Operaház örökös tagja, magánénekese, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritája.

Petrás Mária népdalénekes, moldvai csángó származású művész kezdetben grafikusnak tanult, majd Magyarországra érkezése után kerámia szakon végzett. Elsősorban figurális kerámiával és üvegplasztikával foglalkozik, de grafikákat és táblaképeket is készít. Biblikus témájú domborműveiben, szobraiban a csángó falvak imái és énekei öltenek testet. Dalai által a csángóföld népdalvilágába nyerhetünk bepillantást. Köztéri munkái az ország több pontján láthatók, de rendszeresen szerepelnek külföldi kiállítótermekben is.

Nádler István az 1960-as években indult magyar neoavantgárd képzőművészeti mozgalom egyik elindítója és jeles képviselője. A Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész munkássága több alkotói korszakra bontható, de mindegyiket erősen befolyásolta a korszellem mellett a hagyomány, a zene és a keleti filozófia. A híres fekete korszak, majd az azt követő élénk, erőteljes színek és gesztusok világa után újabb fordulat következett: Nádler festészetében feltűntek a "metálszínek" (arany, ezüst, réz, bronz), amelyek azóta is meghatározó elemei műveinek.

Bagdy Emőke 1982-ben lett a pszichológiai tudományok kandidátusa, 1995-ben habilitált doktora. Főbb kutatási területei: relaxációs eljárások hatásvizsgálata, a hivatásszemélyiség fejlesztésére irányuló módszerek kimunkálása; párkapcsolati viszonyelemzés, stresszkezelő módszerek, egészségpszichológia. Missziója, hogy minél több emberrel megismertesse, hogyan működik a lélek. Megszervezte a Szülők Iskoláját és a Pedagógus-Akadémiát.

Darnyi Tamás első sikerét az 1985-ös szófiai Európa-bajnokságon érte el, ahol kettős győzelmet aratott: 200 és 400 méteres vegyesúszásban. Részt vett az 1988. évi szöuli és az 1992. évi barcelonai olimpián. Mindkétszer a 200 és 400 méteres vegyesúszásban szerzett olimpiai bajnoki címet. Négyszeres világbajnok, nyolcszoros Európa-bajnok, mindkét vegyesúszó távon háromszor állított fel új világrekordot. Ő volt az első, aki két percen belül úszta a kétszázat. ötvenháromszoros magyar bajnok, ötször volt Magyarországon az Év sportolója. Visszavonulását követően sikeres úszóklubot alapított.

Bachman Zoltán Kossuth- és Ybl-díjas építész Pécs építészetének és örökségvédelmének meghatározó alakja. Ő tervezete többek között a pécsi Dóm Múzeumot, az Expo Centert, a Szentágothai János Kutatóközpontot. A pécsi ókeresztény sírkamrák helyreállítása országosan ismertté tette nevét. Számos családi háza közül összesen ötöt ismertek el Az Év Lakóháza díjjal. Komoly érdemei vannak a pécsi építészoktatás megszervezésében is.

Molnár Piroska 1968-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ma pedig ő oktatja itt művészi beszédre a hallgatókat. A nemzet színésze megformálta már többek között a Háború és béke Natasáját, a Koldusopera Kocsma Jennyjét, A kétfejű fenevad Báthory Susánnáját, a Rómeó és Júlia dajkáját és a Csárdáskirálynő Cecíliáját. Művész- és közönségfilmekben egyaránt rendszeresen szerepel, játszott az Indul a bakterház, A nagy füzet, a Csinibaba, a Meseautó, a Sorstalanság, a Rokonok és a Taxidermia című filmekben. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőnek szerepálma alapjában véve sosem volt, azt játszotta, amit rá osztottak.

Freund Tamás az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa. Kutatócsoportja olyan betegségek neurobiológiai kérdéseivel foglalkozott, mint az epilepszia, az oxigénhiányos agykárosodás, a szorongás és a Parkinson-kór. A memória-folyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért harmadmagával az "agykutatás Nobel-díjának" is nevezhető Agy Díjat (The Brain Prize) kapta meg 2011-ben. A Bolyai- és Széchenyi-díjas kutató az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az Európai Idegtudományi Társaságok Szövetségének volt elnöke.

Pál Ferencet 1996-ban szentelték pappá Esztergomban. Budapest különböző kerületeiben végzett és végez papi szolgálatot. 2005-től a SOTE Mentálhigiénés Intézetének tanára. Létrehozta a Teljes Életért Közhasznú Alapítványt, majd munkatársaival együtt mentálhigiénés szolgálatot szerveztek és működtetnek szerteágazó tevékenységi területeken, a testi, lelki, szellemi, szociális és spirituális egészség, jó közérzet előmozdítása, fejlesztése érdekében. Rendszeresen tart előadásokat az országhatáron innen és túl. Több rádiócsatornán jelentkezik heti önálló műsorral. Eddig négy könyve jelent meg, csaknem húsz kötetben olvashatók írásai.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója (a díjat a bank finanszírozza) az elismerések átadása előtt felidézte: a díj immár történetének második évtizedébe lépett. Demján Sándor alapító célja az volt, hogy példát mutasson a gazdasági élet képviselőinek, ösztönözze őket, hogy elismerjék a magyar művészet, tudomány és sport jeles képviselőinek teljesítményét - emlékeztetett.

Ugyanakkor hozzáttette, hogy az elismerés odaítélésének folyamatában néhány változás történt. Idén a díjra tíz kategóriában 483 jelölés érkezett, ezért minden kategóriában létrehoztak egy szakmai zsűrit, amelyek tíz-tíz jelöltet emeltek ki, ez utóbbiak közül választottak az alapítványi kuratórium tagjai titkos szavazással három-három Primát. A tíz kategória harmincas listájáról a gálaest napján választották meg a Primissimákat. Míg korábban euróban határozták meg a díj összegét, mostantól forintban rögzítik: a Primák - az eddigi mintegy hárommillió forint helyett - ötmillió, a Primissimák tizenötmillió forint jutalomban részesülnek - jelentette be. Csányi Sándor szólt arról is, hogy a közönségdíjra minden eddiginél több, 278 ezer szavazat érkezett. Emellett megújult maga a díj is: a kitüntetettek mostantól a kortárs hazai szobrászművészet egyik meghatározó alakja, Szmrecsányi Boldizsár ég felé nyilazó ifjút ábrázoló kisplasztikáját vehetik át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Felkapta az internet a dél-afrikai taxist, aki operát énekel az utasainak

Egy virális videóval kezdődött az egész: egy Menzi Mngoma nevű Uber-sofőr a Rigolettóból énekelt egy utasának, majd egyre többekhez jutott el az erről készült videó.
Zenés színház interjú

Felmutatni a világ tetejét - Interjú Szemző Tiborral

Óbudán, az Esernyős belső udvarán új szabadtéri kamaraszínházi sorozat indul, amelyben (újra) debütál Szemző Tibor Kőrösi Csoma Sándorról készített opera cinematique műfajú előadása, a Csoma.   
Zenés színház ajánló

Operett show a Vajdahunyadvárban

Július 18-án Magyarország leglátványosabb operett produkcióját tekinthetjük meg a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon. A Monarchia Operett gálaműsora fantasztikus szólistákkal és ruhakölteményekkel varázsolja el a nagyérdeműt.
Zenés színház hír

Koncertfilmmel ünnepelték Jonas Kaufmann 50. születésnapját

Németország, Ausztria és Svájc több mint 200 filmszínházában mutatták be július 10-én, Jonas Kaufmann 50. születésnapján a sztártenor egyik berlini (Waldbühne) koncertjéről készült filmet.
Zenés színház armel

Hogy milyen volt Alföldi Don Giovannija? Profi.

Ha sztárrendező operafavoritot állít színpadra, abból könnyen siker lehet, de nálam Tihanyi Ildi díszletei ágyaztak meg annak, hogy szeressem ezt a Don Giovannit.