Zenés színház

Puccini-opera az utcán

2012.05.28. 14:19
Ajánlom
Vidnyánszky Attila rendezésében, formabontó kivitelezésben mutatja be a "Bartók + Puccini 2012" Miskolci Operafesztivál Giacomo Puccini örökzöld operáját, a Toscát.

A szokatlan színrevitel Kesselyák Gergelynek, az operafesztivál nemrégiben kinevezett igazgatójának az ötlete volt. A fesztiváligazgató ezzel cseppet sem megszokott környezethez kötődő produkcióval minél szélesebb körben szeretné eljuttatni az operát az emberekhez. A produkció rendező Vidnyánszky Attila lesz, aki nemrégiben nyilatkozott is a formabontó ötlet kivitelezhetőségéről: „Az első elképzelés arról szólt, hogy a három felvonást más-más helyen, s nem is egyetlen, hanem egymást egy nap kihagyással követő estéken adjuk elő. Indul tehát az egész a városháza előtti térről, ahol közben megy a villamos, de ott van a zenekar is, és megjelennek az énekesek. Itt nem teljes szcenírozással dolgozunk, csak bizonyos jelmezek és kellékek alkalmazhatók. Néztük tovább a helyszíneket, találtunk a közelben egy olyan sarkot, erkélyt, amely megfelel a második felvonáshoz. Amikor pedig - a harmadik felvonás helyszínét keresve - felmentünk az Avasra a tévétoronyhoz, azt gondoltam, játsszuk el ott a Tosca összes felvonását, kiemelve a saját napóleoni korából, de belehelyezve egy hosszú háború utáni állapotnak megfelelő lepusztult, szétzilált környezetbe. Ezzel persze megnehezítettem a saját dolgomat. Végül így döntöttünk: a három felvonás egyetlen estén is látható lesz az Avason, ahol a tévétorony lesz Cavaradossi vára."

Az opera első felvonását június 11-én, a második részt pedig június 13-án ingyenes tekinthetik meg az érdeklődők. A három felvonásos operát egyben június 15-én az Avasi-kilátónál fogják eljátszani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.