Zenés színház

Purcell és Britten operája a zeneakadémiai operavizsgán

2011.06.30. 16:00
Ajánlom
Purcell és Britten azonos témájú, Shakespeare Szentivánéji álom című drámája ihlette operáját gyúrta az idén az első évüket végző operaszakos zeneakadémisták számára vizsgaelőadássá Almási-Tóth András rendezőtanár. Péntek este Budapesten, az Ódry Színpadon mutatkoznak be a hallgatók.

Benjamin Britten Szentivánéji álom és Henry Purcell A tündérkirálynő című semi-operáját jó 300 év választja el egymástól. A két különböző korszakban keletkezett mű azonban ugyanabban a brit zenei hagyományban gyökerezik. A XX. századi Britten nemcsak variációkat írt Purcell témáira, hanem áthangszerelte A tündérkirálynőt - nyilatkozta a vizsgaelőadás rendezője, Almási-Tóth András. 

"A Szentivánéji álomból kivettem a szerelmes jelenteket és néhány Oberon tündérkirályhoz fűződő részlettel megfűszereztem. Ezeket játsszuk az első részben. A másodikba került A tündérkirálynő áriáinak háromnegyed része, amihez kitaláltunk egy mostani történetet, követjük a szerelmesek sorsát, megnézzük négy év elteltével, hogy váltak be a döntések, ki-ki azzal éli-e az életét, aki a legmegfelelőbb társ számára. Nem kivétel Oberon és a tündérkirálynő, Titánia sem, hiszen az ő kapcsolatuk sincs rendben" - árult el részleteket a rendezőtanár. Kiemelte, hogy a növendékek a próbákon improvizációkkal maguk alakították ki a cselekményt, így az előadás az ő egyéniségükre, kreativitásukra épül. A személyes karaktert, temperamentumot veszi figyelembe a produkció, amelynek sok mozgását a koreográfus, Lázár Eszter koordinálja. Almási-Tóth András szerint a tanévben nagyon jó csapattá, szinte egy kis társulattá vált az osztály, amelynek vizsgájára két tavaly végzett énekest, Kelemen Dánielt és Szabó Olgát hívták meg Oberon és Mopsa szerepére. A vizsga most nem csupán zongorával, hanem zenekari kísérettel zajlik, A Duna Szimfonikus Zenekart Oberfrank Péter vezényli.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.