Zenés színház

Purcell és Britten operája a zeneakadémiai operavizsgán

2011.06.30. 16:00
Ajánlom
Purcell és Britten azonos témájú, Shakespeare Szentivánéji álom című drámája ihlette operáját gyúrta az idén az első évüket végző operaszakos zeneakadémisták számára vizsgaelőadássá Almási-Tóth András rendezőtanár. Péntek este Budapesten, az Ódry Színpadon mutatkoznak be a hallgatók.

Benjamin Britten Szentivánéji álom és Henry Purcell A tündérkirálynő című semi-operáját jó 300 év választja el egymástól. A két különböző korszakban keletkezett mű azonban ugyanabban a brit zenei hagyományban gyökerezik. A XX. századi Britten nemcsak variációkat írt Purcell témáira, hanem áthangszerelte A tündérkirálynőt - nyilatkozta a vizsgaelőadás rendezője, Almási-Tóth András. 

"A Szentivánéji álomból kivettem a szerelmes jelenteket és néhány Oberon tündérkirályhoz fűződő részlettel megfűszereztem. Ezeket játsszuk az első részben. A másodikba került A tündérkirálynő áriáinak háromnegyed része, amihez kitaláltunk egy mostani történetet, követjük a szerelmesek sorsát, megnézzük négy év elteltével, hogy váltak be a döntések, ki-ki azzal éli-e az életét, aki a legmegfelelőbb társ számára. Nem kivétel Oberon és a tündérkirálynő, Titánia sem, hiszen az ő kapcsolatuk sincs rendben" - árult el részleteket a rendezőtanár. Kiemelte, hogy a növendékek a próbákon improvizációkkal maguk alakították ki a cselekményt, így az előadás az ő egyéniségükre, kreativitásukra épül. A személyes karaktert, temperamentumot veszi figyelembe a produkció, amelynek sok mozgását a koreográfus, Lázár Eszter koordinálja. Almási-Tóth András szerint a tanévben nagyon jó csapattá, szinte egy kis társulattá vált az osztály, amelynek vizsgájára két tavaly végzett énekest, Kelemen Dánielt és Szabó Olgát hívták meg Oberon és Mopsa szerepére. A vizsga most nem csupán zongorával, hanem zenekari kísérettel zajlik, A Duna Szimfonikus Zenekart Oberfrank Péter vezényli.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Zenés színházi kísérlet az Örkény Színházban

Mindössze egy színész és zenész, egy szobába zárva – a helyzet, sőt a Winterreise sem ismeretlen a színházszerető közönség számára, hiszen az elmúlt években számos feldolgozása született már. Tarnóczi Jakab rendezésében az Y generáció önemésztő magányossága fogalmazódik meg Schubert Téli utazás-dalciklusán keresztül.
Zenés színház kritika

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.
Zenés színház hír

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Zenés színház ajánló

Vérpezsdítő musical a nőkről

A Nők az idegösszeomlás szélén egy különleges, ugyanakkor végtelen kedvességgel hangolt fordulatos történet lányokról, asszonyokról, elhagyott és elhagyás előtt álló nőkről a Veres 1 Színház előadásában.
Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.