Zenés színház

Rebecca – a negyedik operettszínházi siker Bukarestben

2011.05.09. 21:53
Ajánlom
Béres Attila rendezésében a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínházban is hatalmas sikert aratott Lévay Szilveszter Rebecca című musicalje, mely egy éve látható a Nagymező utcában. A romániai produkción is a magyar kreatív csapat dolgozott.

Évek óta sikeresen működik együtt a Budapesti és a Bukaresti Operettszínház: először Béres Attila, a magyar teátrum főrendezője állította itt színpadra A víg özvegyet, majd Kerényi Miklós Gábor - KERO® rendezte meg a Rómeó és Júliát - ez volt egyébként az első kortárs musical a román fővárosban -, majd tavaly A Csárdáskirálynőt. A sikerek okán az intézmény direktora felkérte a magyar alkotói csapatot a negyedik előadás, a Budapesten immár egy esztendeje teltházzal játszott Rebecca színrevitelére.

A produkciót hosszas válogatás előzte meg, Béres Attila a zeneszerző Lévay Szilveszterrel közösen nevezte meg, kik játsszanak a Rebeccában, melynek kettős szereposztásban 2011. május 7-én és 8-án volt a premierje a Ion Dacian Színházban. Csakúgy, mint az operettszínházi előadáshoz, ezúttal is Horesnyi Balázs tervezte a díszleteket, a jelmezek Velich Rita munkái, míg a koreográfus itt is Tihanyi Ákos, a dramaturg pedig Ari-Nagy Barbara volt. A Rebecca zenei vezetője Bukarestben az előadást Budapesten is dirigáló Bolba Tamás, a világításterv Nagy László munkája, a vezető hangmérnök pedig Ditzmann Tamás.

Lévay Szilveszter és Michael Kunze musicalje mindkét bemutatón hatalmas sikert aratott, a művészeket és a kreatív csapatot állva ünnepelte a közönség, csakúgy, mint a jelenlévő szerzőket. A Grammy-díjas komponista a színpadon az első előadás után köszönetét fejezte ki mindenkinek, s elmondta: "Mindaz, ami a Rebeccával Budapesten és Bukarestben színrevitelben és zeneileg történt, világszínvonalú!" A marosvásárhelyi születésű Béres Attila úgy nyilatkozott, számára az a legfontosabb, hogy "otthon után itthon is megrendezhettem ezt az előadást". Hozzátette, az eltelt egy év alatt néhány dolgot újragondolt a musicallel kapcsolatban. "Bukarestben egyszerűbben kezdjük a darabot, de például a koreográfia szinte minden lépése megegyezik az operettszínházival. Természetesen a karakterek változtak leginkább, hasonultak a romániai művészek személyiségéhez, például Florin Budnaru vagy Victor Bucur teljesen más Maxim de Winter, mint Bereczki Zoltán vagy Szabó P. Szilveszter..."

A bukaresti premieren jelen volt Magyarország nagykövete, Füzes Oszkár mellett a román miniszterelnök-helyettes, Markó Béla, aki elmondta, hatalmas dolognak tartja, hogy az ottani zenés színházi életben ilyen erővel vannak jelen a magyarok, főként a Budapesti Operettszínház alkotói.

Béres Attila legközelebb a Nagymező utcában ismét egy olyan darabot visz színre, amelyet kétszer már megrendezhetett: 2009-ben először Jekatyerinburgban, a Szverdlovszk Zenés Színházban, majd a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Az Operettben 2011. október 20-án lesz a premierje Lehár Ferenc Cigányszerelem című művének, amelyet a rendező ma is nagyon fontos történetnek tart. "Szegeden a Messze a nagyerdő című sláger keretében egy nagy, közös roma-magyar tánccal lett vége az előadásnak. Ezúttal is azokat a hasonlóságokat és különbségeket szeretném majd megmutatni, amik összetartanak, s nem szétválasztanak minket, amiktől mindannyian többek vagyunk..." - mondta a rendező.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.
Zenés színház interjú

„Nem viszem haza a szerepeimet”

Volt már Mozart, Bóni, Mágnás Miska, zongorakísérő a világ legrosszabb énekesnője mellett. Nem csak színész, zenét is szerez. Szemenyei János a hazai zenés színházi élet független személyisége. Nem képzelhetjük már el nélküle a műfajt, még szép, hogy az idei KULT50 kiadványunkban is szerepel.