Zenés színház

Rebecca – a negyedik operettszínházi siker Bukarestben

2011.05.09. 21:53
Ajánlom
Béres Attila rendezésében a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínházban is hatalmas sikert aratott Lévay Szilveszter Rebecca című musicalje, mely egy éve látható a Nagymező utcában. A romániai produkción is a magyar kreatív csapat dolgozott.

Évek óta sikeresen működik együtt a Budapesti és a Bukaresti Operettszínház: először Béres Attila, a magyar teátrum főrendezője állította itt színpadra A víg özvegyet, majd Kerényi Miklós Gábor - KERO® rendezte meg a Rómeó és Júliát - ez volt egyébként az első kortárs musical a román fővárosban -, majd tavaly A Csárdáskirálynőt. A sikerek okán az intézmény direktora felkérte a magyar alkotói csapatot a negyedik előadás, a Budapesten immár egy esztendeje teltházzal játszott Rebecca színrevitelére.

A produkciót hosszas válogatás előzte meg, Béres Attila a zeneszerző Lévay Szilveszterrel közösen nevezte meg, kik játsszanak a Rebeccában, melynek kettős szereposztásban 2011. május 7-én és 8-án volt a premierje a Ion Dacian Színházban. Csakúgy, mint az operettszínházi előadáshoz, ezúttal is Horesnyi Balázs tervezte a díszleteket, a jelmezek Velich Rita munkái, míg a koreográfus itt is Tihanyi Ákos, a dramaturg pedig Ari-Nagy Barbara volt. A Rebecca zenei vezetője Bukarestben az előadást Budapesten is dirigáló Bolba Tamás, a világításterv Nagy László munkája, a vezető hangmérnök pedig Ditzmann Tamás.

Lévay Szilveszter és Michael Kunze musicalje mindkét bemutatón hatalmas sikert aratott, a művészeket és a kreatív csapatot állva ünnepelte a közönség, csakúgy, mint a jelenlévő szerzőket. A Grammy-díjas komponista a színpadon az első előadás után köszönetét fejezte ki mindenkinek, s elmondta: "Mindaz, ami a Rebeccával Budapesten és Bukarestben színrevitelben és zeneileg történt, világszínvonalú!" A marosvásárhelyi születésű Béres Attila úgy nyilatkozott, számára az a legfontosabb, hogy "otthon után itthon is megrendezhettem ezt az előadást". Hozzátette, az eltelt egy év alatt néhány dolgot újragondolt a musicallel kapcsolatban. "Bukarestben egyszerűbben kezdjük a darabot, de például a koreográfia szinte minden lépése megegyezik az operettszínházival. Természetesen a karakterek változtak leginkább, hasonultak a romániai művészek személyiségéhez, például Florin Budnaru vagy Victor Bucur teljesen más Maxim de Winter, mint Bereczki Zoltán vagy Szabó P. Szilveszter..."

A bukaresti premieren jelen volt Magyarország nagykövete, Füzes Oszkár mellett a román miniszterelnök-helyettes, Markó Béla, aki elmondta, hatalmas dolognak tartja, hogy az ottani zenés színházi életben ilyen erővel vannak jelen a magyarok, főként a Budapesti Operettszínház alkotói.

Béres Attila legközelebb a Nagymező utcában ismét egy olyan darabot visz színre, amelyet kétszer már megrendezhetett: 2009-ben először Jekatyerinburgban, a Szverdlovszk Zenés Színházban, majd a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Az Operettben 2011. október 20-án lesz a premierje Lehár Ferenc Cigányszerelem című művének, amelyet a rendező ma is nagyon fontos történetnek tart. "Szegeden a Messze a nagyerdő című sláger keretében egy nagy, közös roma-magyar tánccal lett vége az előadásnak. Ezúttal is azokat a hasonlóságokat és különbségeket szeretném majd megmutatni, amik összetartanak, s nem szétválasztanak minket, amiktől mindannyian többek vagyunk..." - mondta a rendező.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Vizuál

Megmentett neonfeliratokból nyílhat múzeum Budapesten

A neonfeliratok a hetvenes években váltak igazán népszerűvé a fővárosban: kezdetben ugyan csak hirdetésként használták a feltűnő látványelemeket, később azonban a budapesti utcák jellegzetes kulturális elemeivé váltak. Most közösségi költségvetés segítségével állítanák ki a megmentett, muzeális értékkel bíró neonfeliratokat a Neonfal Múzeumban.
Plusz

Izgalmas programokkal vár a kortárs ékszerek hete

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszerek hetét Budapesten szeptember 12-18. között. A rendezvény legfontosabb célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a kortárs ékszer műfaját, lehetőséget adva a hazai és külföldi alkotóknak legfrissebb munkáik bemutatására.
Vizuál

Modiglianiról forgat filmet Johnny Depp

Johnny Depp huszonöt év kihagyás után ismét rendez: a sztár az olasz festőművész és szobrász Amedeo Modiglianiról készít játékfilmet – számolt be róla a The Hollywood Reporter.
Vizuál

Megérkezett az előzetes a cannes-i kritikusokat lenyűgöző filmdrámához

Érzelmekkel teli, elsöprő drámának ígérkezik a God's Creatures, amelyben Emily Watson és Paul Mescal anya-fia párost alakít egy apró, írországi halászfaluban. Cikkünkben megtekinthető a film előzetese.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Budapesten is bemutatkozik Bordás Barbara és Kékkovács Mara kulturális projektje

A Mutasd Magad, amely céljául tűzte ki, hogy hirdesse a kultúra szeretetét a fiatal generáció körében, a Szentendrei Teátrum után Budapestre is megérkezik. A Budapesti Operettszínház két művésze, Bordás Barbara és Kékkovács Mara augusztus 21-én ad koncertet a Vigadó téren.
Zenés színház hír

Két rajongó musicalt csinált A Bridgerton családból, beperelte őket a Netflix

A projektet a zeneszerzés iránti szenvedélyük miatt indította el Abigail Barlow és Emily Bear, a rövid videók pedig olyan népszerűek lettek, hogy idén Grammy-díjat nyertek a bennük elhangzó zenével. Ezt viszont már nem nézte jó szemmel az eredeti sorozatot gyártó Netflix.
Zenés színház lapszemle

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Zenés színház beszámoló

Jégkristály nyár közepén

Gálakoncerten lépett a közönség elé a 2013-as Operalia-győzelme óta nemzetközi hírnévnek örvendő szoprán, Aida Garifullina. Az énekesnő augusztus 2-án a Margitszigeti Színházban tartott koncertjén népszerű áriákat és kevésbé ismert darabokat is megszólaltatott.
Zenés színház ajánló

Inspiráló és felejthetetlen előadásnak ígérkezik az Attila

Attila legendáját, történelmünk ezen apró, sokszor bizonyára teljesen félreértelmezett darabkáját augusztus 12-én és 14-én a jövő köntösébe csomagolva tárja nézői elé a Margitszigeti Színház. Az alkotói folyamatról a címszerepet alakító Bretz Gábor és az Odabellát megtestesítő Maria Agresta mesélt.