Zenés színház

Rebecca-premier az Operettszínházban

2010.02.11. 11:54
Ajánlom
Az Elisabeth és a Mozart! szerzőpárosának újabb musicalje kerül a Budapesti Operettszínház színpadára. A Manderley-ház asszonya című regényből készült Rebecca bemutatója a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében lesz.

Sylvester Lévay és Michael Kunze Elisabethjét 1996, Mozart!-ját 2003 óta játssza sikerrel a Budapesti Operettszínház. A Rebecca premierjét 2006-ban tartották Bécsben, a Raimund Theaterben, s azóta Tokióban, Helsinkiben, Moszkvában és Torontóban is bemutatták, 2011-ben pedig a Broadway-premier várható. A darabot Daphne du Maurier A Manderley-ház asszonya című regénye ihlette. Du Maurier 1938-ban írta a történetet, amelynek első kiadása húszezer példányban kelt el. A színpadi változatot maga készítette el, ezt egy év alatt 350 alkalommal játszották Londonban. Alfred Hitchcockot is megihlette a krimiszerű regény, 1940-ben forgatott belőle két Oscar-díjjal jutalmazott filmet, de vászonra vitte a Madarakat és a Jamaica Innt is.

Budapesten először március 19-én láthatja a közönség a musicalt, amelynek főszereplője egy naiv fiatal nő, Én, aki egy Cote d'Azur-i szállodában megismerkedik Maxim de Winterrel. A Lord első felesége, Rebecca, rejtélyes módon vesztette életét, a második feleség pedig az elbeszélő Én lesz. Manderley-be költöznek, az ifjú asszony azonban az első pillanattól ridegnek találja a házat, érzi az első Mrs de Winter emlékét. Szorongását Mrs Danvers, a házvezetőnő is táplálja, aki állandó gyanakvással veszi körül az új feleséget. Egy napon megtalálják Rebecca holttestét, a rendőrség pedig újra vizsgálni kezdi a halál körülményeit.

A Rebecca bemutatójával folytatódik a Budapesti Operettszínház törekvése, hogy a showmusicalek helyett irodalmi vagy történelmi alapanyagra támaszkodó darabokat mutassanak be ahelyett, hogy a West End vagy a Broadway műsorát másolnák - mondta el Kerényi Miklós Gábor, a színház igazgatója, az előadás művészeti vezetője. A produkciót rendező Béres Attila számára a mű a csodálatos természetű szerelem erejéről, az egymásra találásról szól, és hatalmas lehetőségnek, egyúttal azonban komoly felelősségnek nevezte a munkát, ami "olyan, kihívás, amilyen csak ritkán adódik az életben".

A versek fordítója Müller Péter Sziámi, a díszletet Horesnyi Balázs, a jelmezeket Velich Rita tervezi, a koreográfiát Tihanyi Ákos készíti. A női főszerepet Szinetár Dóra és Vágó Zsuzsi játsszák, Maxim de Winterként Bereczki Zoltán és Szabó P. Szilveszter lesz látható, míg Mrs Danvers szerepében Janza Kata, Polyák Lilla és Nádasi Veronika lép fel. Jack Fawell szerepét Mészáros Árpád Zsolt és Bálint Ádám éneklik, Mrs Van Hopperként Szulák Andreát, Náray Erikát és Felföldi Anikót láthatja a közönség, Frank Crawley-t pedig Földes Tamás és Pálfalvy Attila személesítik meg. A további szereplők: Füredi Nikolett, Pirgel Dávid, SÁnta László, Jantyik Csaba, Dézsy Szabó Gábor, Marik Péter, Oláh Tibor, Csuha Lajos, Péter Richard, Arányi Adrienn.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.