Zenés színház

Rebecca-premier az Operettszínházban

2010.02.11. 11:54
Ajánlom
Az Elisabeth és a Mozart! szerzőpárosának újabb musicalje kerül a Budapesti Operettszínház színpadára. A Manderley-ház asszonya című regényből készült Rebecca bemutatója a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében lesz.

Sylvester Lévay és Michael Kunze Elisabethjét 1996, Mozart!-ját 2003 óta játssza sikerrel a Budapesti Operettszínház. A Rebecca premierjét 2006-ban tartották Bécsben, a Raimund Theaterben, s azóta Tokióban, Helsinkiben, Moszkvában és Torontóban is bemutatták, 2011-ben pedig a Broadway-premier várható. A darabot Daphne du Maurier A Manderley-ház asszonya című regénye ihlette. Du Maurier 1938-ban írta a történetet, amelynek első kiadása húszezer példányban kelt el. A színpadi változatot maga készítette el, ezt egy év alatt 350 alkalommal játszották Londonban. Alfred Hitchcockot is megihlette a krimiszerű regény, 1940-ben forgatott belőle két Oscar-díjjal jutalmazott filmet, de vászonra vitte a Madarakat és a Jamaica Innt is.

Budapesten először március 19-én láthatja a közönség a musicalt, amelynek főszereplője egy naiv fiatal nő, Én, aki egy Cote d'Azur-i szállodában megismerkedik Maxim de Winterrel. A Lord első felesége, Rebecca, rejtélyes módon vesztette életét, a második feleség pedig az elbeszélő Én lesz. Manderley-be költöznek, az ifjú asszony azonban az első pillanattól ridegnek találja a házat, érzi az első Mrs de Winter emlékét. Szorongását Mrs Danvers, a házvezetőnő is táplálja, aki állandó gyanakvással veszi körül az új feleséget. Egy napon megtalálják Rebecca holttestét, a rendőrség pedig újra vizsgálni kezdi a halál körülményeit.

A Rebecca bemutatójával folytatódik a Budapesti Operettszínház törekvése, hogy a showmusicalek helyett irodalmi vagy történelmi alapanyagra támaszkodó darabokat mutassanak be ahelyett, hogy a West End vagy a Broadway műsorát másolnák - mondta el Kerényi Miklós Gábor, a színház igazgatója, az előadás művészeti vezetője. A produkciót rendező Béres Attila számára a mű a csodálatos természetű szerelem erejéről, az egymásra találásról szól, és hatalmas lehetőségnek, egyúttal azonban komoly felelősségnek nevezte a munkát, ami "olyan, kihívás, amilyen csak ritkán adódik az életben".

A versek fordítója Müller Péter Sziámi, a díszletet Horesnyi Balázs, a jelmezeket Velich Rita tervezi, a koreográfiát Tihanyi Ákos készíti. A női főszerepet Szinetár Dóra és Vágó Zsuzsi játsszák, Maxim de Winterként Bereczki Zoltán és Szabó P. Szilveszter lesz látható, míg Mrs Danvers szerepében Janza Kata, Polyák Lilla és Nádasi Veronika lép fel. Jack Fawell szerepét Mészáros Árpád Zsolt és Bálint Ádám éneklik, Mrs Van Hopperként Szulák Andreát, Náray Erikát és Felföldi Anikót láthatja a közönség, Frank Crawley-t pedig Földes Tamás és Pálfalvy Attila személesítik meg. A további szereplők: Füredi Nikolett, Pirgel Dávid, SÁnta László, Jantyik Csaba, Dézsy Szabó Gábor, Marik Péter, Oláh Tibor, Csuha Lajos, Péter Richard, Arányi Adrienn.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lángolt az Operaház teteje, a dolgozók oltották el

Kedden kisebb tűz volt a korszerűsítés alatt álló Operaház épületének tetején.
Zenés színház interjú

Plácido Domingo: Amikor megtudtam, bennem van a vírus, a legrosszabbra gondoltam

„Verdi dallama melankóliával telt ima, mely mindenkit megérint.” A Nabucco híres részletével kezdi augusztusi koncertjét Plácido Domingo, aki tavasszal átesett a koronavírusos megbetegedésen.
Zenés színház hír

Szilveszterkor kezdi az új évadot a New York-i Metropolitan Opera

Az év utolsó napjára halasztotta a 2020/21-es évad kezdetét a New York-i Metropolitan, a világ egyik vezető operaháza a koronavírus-járvány miatt.
Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.
Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.