Zenés színház

Rebecca-premier az Operettszínházban

2010.02.11. 11:54
Ajánlom
Az Elisabeth és a Mozart! szerzőpárosának újabb musicalje kerül a Budapesti Operettszínház színpadára. A Manderley-ház asszonya című regényből készült Rebecca bemutatója a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében lesz.

Sylvester Lévay és Michael Kunze Elisabethjét 1996, Mozart!-ját 2003 óta játssza sikerrel a Budapesti Operettszínház. A Rebecca premierjét 2006-ban tartották Bécsben, a Raimund Theaterben, s azóta Tokióban, Helsinkiben, Moszkvában és Torontóban is bemutatták, 2011-ben pedig a Broadway-premier várható. A darabot Daphne du Maurier A Manderley-ház asszonya című regénye ihlette. Du Maurier 1938-ban írta a történetet, amelynek első kiadása húszezer példányban kelt el. A színpadi változatot maga készítette el, ezt egy év alatt 350 alkalommal játszották Londonban. Alfred Hitchcockot is megihlette a krimiszerű regény, 1940-ben forgatott belőle két Oscar-díjjal jutalmazott filmet, de vászonra vitte a Madarakat és a Jamaica Innt is.

Budapesten először március 19-én láthatja a közönség a musicalt, amelynek főszereplője egy naiv fiatal nő, Én, aki egy Cote d'Azur-i szállodában megismerkedik Maxim de Winterrel. A Lord első felesége, Rebecca, rejtélyes módon vesztette életét, a második feleség pedig az elbeszélő Én lesz. Manderley-be költöznek, az ifjú asszony azonban az első pillanattól ridegnek találja a házat, érzi az első Mrs de Winter emlékét. Szorongását Mrs Danvers, a házvezetőnő is táplálja, aki állandó gyanakvással veszi körül az új feleséget. Egy napon megtalálják Rebecca holttestét, a rendőrség pedig újra vizsgálni kezdi a halál körülményeit.

A Rebecca bemutatójával folytatódik a Budapesti Operettszínház törekvése, hogy a showmusicalek helyett irodalmi vagy történelmi alapanyagra támaszkodó darabokat mutassanak be ahelyett, hogy a West End vagy a Broadway műsorát másolnák - mondta el Kerényi Miklós Gábor, a színház igazgatója, az előadás művészeti vezetője. A produkciót rendező Béres Attila számára a mű a csodálatos természetű szerelem erejéről, az egymásra találásról szól, és hatalmas lehetőségnek, egyúttal azonban komoly felelősségnek nevezte a munkát, ami "olyan, kihívás, amilyen csak ritkán adódik az életben".

A versek fordítója Müller Péter Sziámi, a díszletet Horesnyi Balázs, a jelmezeket Velich Rita tervezi, a koreográfiát Tihanyi Ákos készíti. A női főszerepet Szinetár Dóra és Vágó Zsuzsi játsszák, Maxim de Winterként Bereczki Zoltán és Szabó P. Szilveszter lesz látható, míg Mrs Danvers szerepében Janza Kata, Polyák Lilla és Nádasi Veronika lép fel. Jack Fawell szerepét Mészáros Árpád Zsolt és Bálint Ádám éneklik, Mrs Van Hopperként Szulák Andreát, Náray Erikát és Felföldi Anikót láthatja a közönség, Frank Crawley-t pedig Földes Tamás és Pálfalvy Attila személesítik meg. A további szereplők: Füredi Nikolett, Pirgel Dávid, SÁnta László, Jantyik Csaba, Dézsy Szabó Gábor, Marik Péter, Oláh Tibor, Csuha Lajos, Péter Richard, Arányi Adrienn.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.