Zenés színház

Rebecca regénye

2010.03.10. 13:10
Ajánlom
A Manderley-ház asszonya kora egyik legnépszerűbb írójává tette Daphne du Maurier-t, a regény első kiadása 20.000 példányban kelt el.

Daphne du Maurier 1937 nyarának végén kezdte írni a regényt. Férjének századát Egyiptomba helyezték át, du Maurier pedig követte őt. Nemcsak azért volt nehéz elhagynia Cornwallt, mert a regény helyszínét, az inspiráló tájat hagyta el, hanem mert lányaikat, Tessát és Flaviát sem vihette magával. A történetet végül férje hazatérése után, egy közép-angliai birtokon, a Greyfriars-házban fejezte be fejezte be. A Manderley-ház asszonyának első kiadás 1938 áprilisában jelent meg. A kritikusok többnyire, az olvasókkal ellentétben, nem rajongtak érte: nem vették észre, hogy az erős férfi és a gyenge nő közti kapcsolatot próbálta a freudi pszichológiától sem mentesen feltárni. A színpadi változatot egy évvel később maga du Maurier készítette el, egy év alatt majdnem négyszázszor játszották a West Enden.

Alfred Hitchcock ráérzett a du Maurier-történetek emberi mélységeire és misztikus izgalmaira: a Jamaica Inn, a Madarak és a Rebecca is a filmvászonra került az ő jóvoltából. A rendező első amerikai mozija megkapta a legjobb filmnek és operatőrnek járó Oscar-díjat,de Laurence Olivier (Maxim) és Judith Anderson (Mrs Danvers) is jelölést kapott.

Vannak elemzők, aki szerint a regény hagyományos Hamupipőke-mese, ám itt nem tündérkeresztanya, hanem egy idősebb férfi jóvoltából változik meg a főszereplő élete. Mások az első 20. századi thrillert látják benne, de vannak, akik önéletrajzként olvassák akár azért, mert az írónő rajongva szerette édesapját, anyjával viszont nem volt felhőtlen a viszonya, és bizonyos elemzők szerint ez jelenik meg a főszereplő Én és Rebecca kapcsolatában, akár pedig azért, mert állítólag a szerző igen féltékeny volt férjének első menyasszonyára, a regénybeli második Mrs de Winter tehát nem más, mint maga Daphne du Maurier.

Bár a regény befejeződik, több kérdés nyitva marad, ez pedig igen inspirálónak mutatkozott ahhoz, hogy folytatást írjanak hozzá. Így tett 1993-ban Susan Hill, aki Mrs de Winter címmel jeletette meg a happy enddel záruló könyvet, 2001-ben pedig Sally Beauman, aki Rebecca meséjét írta meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bánk bán

Online tartják meg a Bánk bán előadásaira hirdetett meghallgatást

Nemcsak az internetre költöztette a meghallgatást, de a jelentkezési határidőt is meghosszabbította a Coopera április 15-ig.
Zenés színház gyász

Elhunyt Kovács Zsuzsa

A művészt hosszas betegség után pénteken érte a halál, temetéséről később intézkednek.
Zenés színház EstiDalPosta

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Zenés színház magazin

„Mert kell egy hely” – Rekordot döntött a pécsi Padlás

A mai napon tartották volna A padlás 150. előadását a Pécsi Nemzeti Színházban. Noha a függöny a vírushelyzet miatt nem gördülhetett fel, Böhm György rendezése így is magyar színháztörténeti rekorder, hiszen ilyen szériát még nem ért meg egyetlen vidéki színház előadása sem.
Zenés színház videó

Nessun dorma, más szöveggel – László Boldizsár szellemes operaáriával buzdít, hogy maradj otthon

Vírusirtás, vírusirtás – énekli az operaénekes, aki a Nessun dorma különös szövegátiratával csak annyit kér: ha lehet, ne menj el otthonról, moss kezet sűrűn, és tartsd be az előírásokat.