Zenés színház

Régi és új nevek New Yorkban

2010.02.24. 08:41
Ajánlom
Sztárrendezők, sztárfellépők és emelkedő jegyárak jellemzik a Metropolitan Opera 2010/2011-es évadát, amelyben hét új és 21 régi produkció lesz látható, a Live in HD programban pedig 11 operát közvetítenek.

A szezon szeptember 27-én indul a Robert Lepage rendezte Rajna kincsével, a karmester James Levine lesz, és az évadban később A walkür is színre kerül. Franco Zeffirelli 1998-ban készített Traviatáját leveszik a repertoárról, helyette a Verdi-opera Willy Decker színpadra álmodta verziója kerül műsorra, amelynek a premierje 2005-ben volt Salzburgban. Az előadás már DVD-n is elérhető, ám Violettát ezúttal nem Anna Netrebko, hanem a produkcóban Amszterdamban már debütáló Marina Poplavszkaja fogja énekelni. Netrebkót a jövő évadban Norinaként láthatják a Met-nézők.

Az idei Hoffmann meséi után jövőre az Ory grófját rendezi Bartlett Sher, Peter Sellars pedig John Adams 1987-ben írt operáját - Nixon in China - állítja színpadra debütálásképp. A Borisz Godunov rendezője Peter Stein, karmestere Valerij Gergijev lesz, míg a londoni Királyi Operaházzal koprodukcióban készül a Don Carlos. Az előadás, amelyet a brit főváros National Theatre-ének művészeti igazgatója, Nicholas Hytner visz színre, a Covent Gardenben pozitív kritikákat kapott.

Két karmester először lép a Met pulpitusára: Simon Rattle a Pelléas et Melisande, William Christie a Così fan tutte előadásait vezényli; míg a ház fő-zeneigazgatója jubileumot ünnepel. James Levine 1971. június 5-én, a Toscát dirigálta először itt.

A gazdasági válság nem kíméli a Peter Gelb igazgatta házat sem, ezért átlagosan 11 százalékkal emelik a jegyárakat. (Megéri bérletesnek lenni, mert nekik csak hat százalékkal kell többet fizetni.) Gelb indoklása szerint nem halogathatták tovább az emelést, mert négy éve szinte változatlanok az áraik. A 25 és 420 dollár közti jegyek egyharmada továbbra is száz dollárnál kevesebbe kerül, és a diákok, a harminc év alattiak és a last minute jegyvásárlók sem vesztik el kedvezményeiket.

A szezon Live in HD közvetítései:

október 9. Wagner: A Rajna kincse (vez.: James Levine; fsz.: Wendy Bryn Harmer, Stephanie Blythe, Patricia Bardon, Richard Croft, Gerhard Siegel, Bryn Terfel, Eric Owens, Franz-Josef Selig, Hans-Peter König)

október 23. Muszorgszkij: Borisz Godunov (vez.: Valerij Gergijev; fsz.: Jekatyerina Szemencsuk, Aleksandrs Antonenko, Oleg Balasov, Jevgenyij Nyikityin, René Pape, Mihail Petrenko, Vlagyimir Ognovenko)

november 13. Donizetti: Don Pasquale (vez.: James Levine; fsz.: Anna Netrebko, Matthew Polenzani, Mariusz Kwiecien, John Del Carlo)

december 11. Verdi: Don Carlos (vez.: Yannick Nézet-Séguin; Marina Poplavszkaja, Anna Szmirnova, Roberto Alagna, Simon Keenlyside, Ferruccio Furlanetto, Eric Halfvarson)

január 8. Puccini: A Nyugat lánya (vez.: Nicola Luisotti; fsz.: Deborah Voigt, Marcello Giordani, Juha Uusitalo)

február 26. Gluck: Íphigeneia Tauriszban (vez.: Patrick Summers; fsz.: Susan Graham, Plácido Domingo, Paul Groves, Gordon Hawkins)

március 19. Donizetti: Lammermoori Lucia (vez.: Patrick Summers; fsz.: Natalie Dessay, Joseph Calleja, Ludovic Tézier, Kwangchul Youn)

április 9. Rossini: Ory grófja (vez.: Maurizio Benini; fsz.: Diana Damrau, Joyce DiDonato, Susanne Resmark, Juan Diego Flórez, Stéphane Degout, Michele Pertusi)

április 23. Strauss: Capriccio (vez.: Andrew Davis; fsz.: Renée Fleming, Sarah Connolly, Joseph Kaiser, Russell Braun, Morten Frank Larsen, Peter Rose)

április 30. Verdi: A trubadúr (vez.: James Levine; fsz.: Sondra Radvanovsky, Dolora Zajick, Marcelo Álvarez, Dmitrij Hvorosztovszkij)

május 14. Wagner: A walkür (vez.: James Levine; fsz.: Deborah Voigt, Eva Maria Westbroek, Stephanie Blythe, Jonas Kaufmann, Bryn Terfel, Hans-Peter König)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.