Zenés színház

Régi és új nevek New Yorkban

2010.02.24. 08:41
Ajánlom
Sztárrendezők, sztárfellépők és emelkedő jegyárak jellemzik a Metropolitan Opera 2010/2011-es évadát, amelyben hét új és 21 régi produkció lesz látható, a Live in HD programban pedig 11 operát közvetítenek.

A szezon szeptember 27-én indul a Robert Lepage rendezte Rajna kincsével, a karmester James Levine lesz, és az évadban később A walkür is színre kerül. Franco Zeffirelli 1998-ban készített Traviatáját leveszik a repertoárról, helyette a Verdi-opera Willy Decker színpadra álmodta verziója kerül műsorra, amelynek a premierje 2005-ben volt Salzburgban. Az előadás már DVD-n is elérhető, ám Violettát ezúttal nem Anna Netrebko, hanem a produkcóban Amszterdamban már debütáló Marina Poplavszkaja fogja énekelni. Netrebkót a jövő évadban Norinaként láthatják a Met-nézők.

Az idei Hoffmann meséi után jövőre az Ory grófját rendezi Bartlett Sher, Peter Sellars pedig John Adams 1987-ben írt operáját - Nixon in China - állítja színpadra debütálásképp. A Borisz Godunov rendezője Peter Stein, karmestere Valerij Gergijev lesz, míg a londoni Királyi Operaházzal koprodukcióban készül a Don Carlos. Az előadás, amelyet a brit főváros National Theatre-ének művészeti igazgatója, Nicholas Hytner visz színre, a Covent Gardenben pozitív kritikákat kapott.

Két karmester először lép a Met pulpitusára: Simon Rattle a Pelléas et Melisande, William Christie a Così fan tutte előadásait vezényli; míg a ház fő-zeneigazgatója jubileumot ünnepel. James Levine 1971. június 5-én, a Toscát dirigálta először itt.

A gazdasági válság nem kíméli a Peter Gelb igazgatta házat sem, ezért átlagosan 11 százalékkal emelik a jegyárakat. (Megéri bérletesnek lenni, mert nekik csak hat százalékkal kell többet fizetni.) Gelb indoklása szerint nem halogathatták tovább az emelést, mert négy éve szinte változatlanok az áraik. A 25 és 420 dollár közti jegyek egyharmada továbbra is száz dollárnál kevesebbe kerül, és a diákok, a harminc év alattiak és a last minute jegyvásárlók sem vesztik el kedvezményeiket.

A szezon Live in HD közvetítései:

október 9. Wagner: A Rajna kincse (vez.: James Levine; fsz.: Wendy Bryn Harmer, Stephanie Blythe, Patricia Bardon, Richard Croft, Gerhard Siegel, Bryn Terfel, Eric Owens, Franz-Josef Selig, Hans-Peter König)

október 23. Muszorgszkij: Borisz Godunov (vez.: Valerij Gergijev; fsz.: Jekatyerina Szemencsuk, Aleksandrs Antonenko, Oleg Balasov, Jevgenyij Nyikityin, René Pape, Mihail Petrenko, Vlagyimir Ognovenko)

november 13. Donizetti: Don Pasquale (vez.: James Levine; fsz.: Anna Netrebko, Matthew Polenzani, Mariusz Kwiecien, John Del Carlo)

december 11. Verdi: Don Carlos (vez.: Yannick Nézet-Séguin; Marina Poplavszkaja, Anna Szmirnova, Roberto Alagna, Simon Keenlyside, Ferruccio Furlanetto, Eric Halfvarson)

január 8. Puccini: A Nyugat lánya (vez.: Nicola Luisotti; fsz.: Deborah Voigt, Marcello Giordani, Juha Uusitalo)

február 26. Gluck: Íphigeneia Tauriszban (vez.: Patrick Summers; fsz.: Susan Graham, Plácido Domingo, Paul Groves, Gordon Hawkins)

március 19. Donizetti: Lammermoori Lucia (vez.: Patrick Summers; fsz.: Natalie Dessay, Joseph Calleja, Ludovic Tézier, Kwangchul Youn)

április 9. Rossini: Ory grófja (vez.: Maurizio Benini; fsz.: Diana Damrau, Joyce DiDonato, Susanne Resmark, Juan Diego Flórez, Stéphane Degout, Michele Pertusi)

április 23. Strauss: Capriccio (vez.: Andrew Davis; fsz.: Renée Fleming, Sarah Connolly, Joseph Kaiser, Russell Braun, Morten Frank Larsen, Peter Rose)

április 30. Verdi: A trubadúr (vez.: James Levine; fsz.: Sondra Radvanovsky, Dolora Zajick, Marcelo Álvarez, Dmitrij Hvorosztovszkij)

május 14. Wagner: A walkür (vez.: James Levine; fsz.: Deborah Voigt, Eva Maria Westbroek, Stephanie Blythe, Jonas Kaufmann, Bryn Terfel, Hans-Peter König)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Zenés színház interjú

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.