Zenés színház

Rekonstruált Vivaldi-opera ősbemutatója Prágában

2011.06.17. 16:55
Ajánlom
Egy elveszett Vivaldi-opera ősbemutatójára kerül sor Prágában a barokk zene idei fesztiválján: a L'Unione della Pace e di Marte című opera először 284 évvel ezelőtt hangzott el, s azóta egyetlen egyszer sem, mert az opera partitúrája eltűnt.

Most, majd háromszáz év után ismét felhangozhatnak ennek a barokk operának a (vélt) dallamai, mert egy cseh karmesternek, zeneszerzőnek és csellistának, Ondrej Maceknek sikerült rekonstruálni a művet. "A barokk operák egy sajátos zsáneréről, egy rövidebb műről van szó, amelyet kivételes alkalmakra komponáltak annakidején a zeneszerzők, és amelyet nemes egyszerűséggel csak 'la serenata'-nak neveztek" - nyilatkozta a prágai karnagy-zeneszerző.

Vivaldi (1678-1741) szóban forgó alkalmi operáját abból az alkalomból komponálta, hogy XV. Lajos francia királynak ikrei születtek, két kislány. "Az operát a francia király akkori velencei nagykövete rendelte meg, és mindössze egyszer mutatták be, 1727 szeptemberének derekán, a velencei Madonna del'Orto templom kertjében" - villantja fel az opera születésének körülményeit Ondrej Macek. Az olasz mester művének librettóját, rajta az ikrek világra jöttének, 1727 augusztusának dátumával és néhány egyéb, a kor politikai eseményéről szóló feljegyzéssel, a Milánói Nemzeti Könyvtárban őrzik. A partitúra azonban eltűnt.

Ondrej Macek az ismert Vivaldi-operák dallamai alapján rekonstruálta a partitúrát. Nem ez az első ilyen munkája, 2008-ban megtalált és rekonstruált egy másik, ugyancsak elveszett Vivaldi-operát, az Agrippát, amelynek 1730-ban volt az ősbemutatója. Az udvari zene bemutatására alakult nemzetközi zenekar, Ondrej Macek vezényletével, a június 17-én kezdődő és július 4-ig tartó prágai barokk zenei fesztiválon mutatja be a rekonstruált és újra felfedezett Vivaldi-operát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Zenés színház operett

Népi tánc színesíti idén a Budavári Palotakoncerteket

Elemi szenvedélyek – ez a címe a Budapesti Palotakoncertek idei gálaműsorának, amelyet a budai vár Oroszlános udvarában rendeznek augusztus 2-án és 3-án.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Ez az este örömzene lesz”

Első szerepe operaszerep volt, ma az Operettszínház primadonnájaként ismerjük Fischl Mónikát, akit nyáron egy operagálán is hallhatunk Szentendrén. Interjúnkban felelevenítettük pályájának lényeges mozzanatait.
Zenés színház koktélparti

5 dolog, amit talán nem tudtál Wagner Ringjéről

Wagner tetralógiája, A Nibelung gyűrűje megkerülhetetlen monstruma a zenetörténetnek. Összeszedtünk öt dolgot, amit talán nem tudtál róla.
Zenés színház interjú

Kendi Lajos: Sportot űztem a beugrásokból

Kendi Lajos baritont, a tavalyi szegedi Rigoletto főszereplőjét nem kell bemutatni a magyar operaszerető közönségnek. Az énekes elmesélte, hogy miért szerette sokáig a merész beugrásokat, és miért meghatározó mű a Figaro házassága karrierjében.