Zenés színház

Rekonstruált Vivaldi-opera ősbemutatója Prágában

2011.06.17. 16:55
Ajánlom
Egy elveszett Vivaldi-opera ősbemutatójára kerül sor Prágában a barokk zene idei fesztiválján: a L'Unione della Pace e di Marte című opera először 284 évvel ezelőtt hangzott el, s azóta egyetlen egyszer sem, mert az opera partitúrája eltűnt.

Most, majd háromszáz év után ismét felhangozhatnak ennek a barokk operának a (vélt) dallamai, mert egy cseh karmesternek, zeneszerzőnek és csellistának, Ondrej Maceknek sikerült rekonstruálni a művet. "A barokk operák egy sajátos zsáneréről, egy rövidebb műről van szó, amelyet kivételes alkalmakra komponáltak annakidején a zeneszerzők, és amelyet nemes egyszerűséggel csak 'la serenata'-nak neveztek" - nyilatkozta a prágai karnagy-zeneszerző.

Vivaldi (1678-1741) szóban forgó alkalmi operáját abból az alkalomból komponálta, hogy XV. Lajos francia királynak ikrei születtek, két kislány. "Az operát a francia király akkori velencei nagykövete rendelte meg, és mindössze egyszer mutatták be, 1727 szeptemberének derekán, a velencei Madonna del'Orto templom kertjében" - villantja fel az opera születésének körülményeit Ondrej Macek. Az olasz mester művének librettóját, rajta az ikrek világra jöttének, 1727 augusztusának dátumával és néhány egyéb, a kor politikai eseményéről szóló feljegyzéssel, a Milánói Nemzeti Könyvtárban őrzik. A partitúra azonban eltűnt.

Ondrej Macek az ismert Vivaldi-operák dallamai alapján rekonstruálta a partitúrát. Nem ez az első ilyen munkája, 2008-ban megtalált és rekonstruált egy másik, ugyancsak elveszett Vivaldi-operát, az Agrippát, amelynek 1730-ban volt az ősbemutatója. Az udvari zene bemutatására alakult nemzetközi zenekar, Ondrej Macek vezényletével, a június 17-én kezdődő és július 4-ig tartó prágai barokk zenei fesztiválon mutatja be a rekonstruált és újra felfedezett Vivaldi-operát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

A hazai vásárlókra épít a közeljövőben a Faur Zsófi Galéria

„Meg fog változni a piac, a lokális vásárlókra kell felkészülni” – mondja Faur Zsófi, a Faur Zsófi Galéria tulajdonosa és vezetője, aki nagyon szeretné, ha az lenne ennek az elmúlt két hónapnak a tapasztalata, hogy igenis fontosak a lokális közösségek, a család, a barátok. Ők is ezt erősítik a Bartók Béla úton, azaz a Bartók Béla Boulevard-on, ahol a Kulturális Tizenegy Egyesület elnökeként online fesztivál szervezését vezeti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.
Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.