Zenés színház

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

2021.07.23. 16:05
Ajánlom
Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncertet az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.

Mit jelent számodra az Operettünnepen énekelni?

Kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Palotakoncert, amire nagyon készülünk, hiszen már több mint egy éve nem játszhattunk operettet, és várjuk, hogy végre közönség előtt énekelhessünk. Remélem, hogy a nézők is velünk együtt énekelnek majd. Ez a koncert egy ünnep lesz, és egyben egy olyan ajándék, aminek minden percét jó lenne megörökíteni és elrakni – azt hiszem, hogy ezzel a szándékkal is készül. Az idei gálát Vincze Balázs rendezi, akivel még nem dolgoztam együtt, de láttam, ahogy a kollégáim a La Mancha lovagjában próbáltak vele, úgyhogy nagy várakozással vetettem bele magam a közös munkába.

Miben hallhat idén a közönség?

A közös dalok mellett két szólószámom lesz, az egyik Kacsóh Pongrác gyönyörű daljátékából, a János vitézből Jancsi dala és a Luxemburg grófjából Renée belépője.

IMG_5800a2f-154709.jpg

Dolhai Attila a Budavári Palotakoncert (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Mitől tudnak ezek a dalok aktuálisak és frissek maradni? Hogyan tud megújulni az operett műfaja?

Ez nagyon nehéz kérdés, mert az operett erősen hagyományőrző műfaj, és talán nem is mindig kell görcsösen a megújulásra törekedni.

Egyszerűen hagyni kell, hogy a művek a maguk szépségében csillogjanak.

Nyilván, ha a külsőségekben valamit meg akarunk változtatni a koncepció szándéka szerint, az természetesen lehetséges. Mi most a hagyományos vonalat visszük tovább, de az mindenképpen jó törekvés, hogy a fiatalokat szólítsuk meg az operettel.

Mivel lehet őket megfogni?

Leginkább az operettek humorával. Ugyanakkor ez egy korosztályos műfaj. Azt látom, hogy le lehet bontani az emberi élet korosztályaira, hogy mikor nézünk operetteket, vagy éppen szenvedélyes nagy musicaleket és operákat. Ráadásul sok esetben ezek a színházi látogatások személyekhez is kötődnek. Ki tudja, lehet, hogy ez most megváltozik, és aki esetleg eddig nem járt operettekre, de nevetni szeretne, ebben a sajátos élethelyzetben beül rájuk. Színházba járni egy szokás, és nekünk felelősségünk, hogy jó élményt nyújtsunk a nézőknek, korosztálytól függetlenül.

IMG_6573af-153450.jpg

Pete Ádám és Dolhai Attila a Budavári Palotakoncerten (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A Palotakoncert egyben visszatérés is lesz számodra, hiszen néhány hétig nem énekelhettél.

Igen, a jobb hangszalagomon volt egy polip, amit valószínűleg egy nagyobb terhelés okozhatott. Ezt csak úgy lehetett helyrehozni, ha megműtik, ennek hét hete. Most már énekelhetek, nemrég volt is egy koncertem Janza Katával, ami a visszajelzések alapján nagyon jól sikerült.

Ez volt az első fellépésem a nyitás óta, és talán még szebben is szól most a hangom, mint régen,

még ha a magasságok egy kicsivel több koncentrációt is igényelnek. Van olyan hang, amit most klasszikusabban tudok csak kiénekelni, ezért igyekszem ezeket a technikákat használni a musicalben is.

A musical műfaja elbírja ezt a klasszikusabb éneklést?

Nagyon óvatosan kell vele bánni. Ha például az István, a királyt nézzük, Koppány vadságát még nem tudnám megénekelni, mert ugyan a magassága megvan, de megfogalmazásnak és formálásnak egyelőre nem vagyok annyira szabadon a birtokában, mint előtte. De úgy gondolom, hogy ez egy tréninggel visszahozható.

Ez a „korlátoltság” befolyásolja a jövőbeli fellépéseket?

A Palotakoncert mellett sok minden más is tervben volt, például egy önálló szerzői est, de egyelőre ezt későbbre halasztottuk. Illetve szeptemberben végre bemutatjuk az Operettszínházban a Nine-t, amire szintén nagyon készülünk már.

Mellette pedig itt van a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus is szeptember 5. és 12. között, amelyet Ferenc pápa ünnepi szentmiséje zár majd a Hősök terén.

Igen, a műtétem előtt négy nappal felkértek, hogy legyek ennek a nemzetközi kongresszusnak az egyik hírnöke. Ez a keresztény világ találkozása, és amellett, hogy számos országból jönnek emberek előadást tartani a hitükről, az Istennel való kapcsolatukról és a tapasztalataikról, sok társrendezvény is lesz, többek között egy Csókay András közreműködésével tartott zenés imaest az Egyetemi templomban, amin többedmagammal én is zenélek.

Hírnökként mi a feladatod?

Először én sem tudtam pontosan, ráadásul mivel a műtét miatt két hétig egyáltalán nem beszélhettem, azt sem volt teljesen világos, hogy hogyan képviselhetném így a kongresszust. Nem egyedüli hírnök vagyok, összesen tizenketten vállaltuk a feladatot, hogy rendezvényeken és művészeti esteken keresztül beszélgessünk a körülöttünk zajló dolgokról. A saját életünkről, tapasztalatainkról mesélünk, és reméljük, hogy ezeken a történeteken keresztül valamiféle lelki megerősítést adhatunk azoknak, akik kíváncsiak és nyitottak ránk, függetlenül attól, hogy vallásosak vagy nem. Rengeteg témát érintünk: hitet és hagyományt, de szóba kerülnek olyan dolgok is, mint a transzcendentális létezés, illetve a mindenek feletti jóság – nevezzük azt Istennek, vagy bármi másnak.

A Budavári Palotakoncert július 23-án és 24-én 20:30-tól látható az Oroszlános Udvarban, a koncertről készült felvételt augusztus 20-án sugározza a Duna Televízió.

Fejléckép: Dolhai Attila a 2021-es Budavári Palotakoncert főpróbáján (fotó: Vass Antónia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A sztereotípiákat felül lehet írni” – interjú Altsach Gergellyel

Altsach Gergely a Budapesti Operettszínház énekkarának oszlopos tagjaként állandó közreműködője a színházban játszott daraboknak, néhány éve pedig már karakterszerepekben is láthatja őt a közönség, többek között az októberben visszatérő Jekyll és Hyde-ban. Zenei múltjáról, a tanításról és a karakterszerepek összetettségéről is beszélgettünk.
Zenés színház galéria

Éneklő Kádár-kockák a kifutón – így készült a Soharóza új színházi divatbemutatója, a Keleti Blokk (GALÉRIA)

Szeptember 9-én mutatták be a Trafóban Halas Dóra és Nagy Fruzsina legújabb catwalk koncertjét, a Keleti blokkot, amely egy elképzelt jövőn keresztül tekint vissza a múltra. Dubniczki Attila fotókon keresztül mutatja be a premier előtti utolsó pillanatokat és a háttérben zajló munkát.
Zenés színház hír

Az év ősbemutatójának választotta az Opernwelt Eötvös Péter darabját

Az egyik legjelentősebb német kulturális folyóirat, az Opernwelt idén is évkönyv formájában összegezte az elmúlt évad legkiválóbb előadásait. Eötvös Péter Berlinben színre vitt, Sleepless című operáját a Zürichi Operában előadott Stefan Wirth-darabbal együtt választották a legjobb ősbemutatónak.
Zenés színház magazin

„Én tehát színésznő lettem!” – 150 éve hunyt el Déryné Széppataki Róza

A 19. század egyik legnépszerűbb színésznője, az első magyar opera-énekesnőként számon tartott művésznő több mint három évtizeden keresztül volt meghatározó és megkerülhetetlen alakja a magyar színházi életnek.
Zenés színház ajánló

A mozikban is láthatók a londoni Royal Opera House előadás-közvetítései

Szeptember végétől a hazai operabarátok is megtekinthetik a világ legnevesebb operaházai között számon tartott londoni Királyi Operaház előadásait: a 2022-23-as évad moziközvetítéseit – köztük több világpremiert – Budapesten és országszerte számos helyszínen tűzik műsorra a filmszínházak.