Zenés színház

Rémlik?

2011.07.23. 13:28
Ajánlom
A tavalyi közönség- és kritikai siker után idén is látható a Carmen a Dóm téren. Az előadás felújítópróbáján jártunk.

A Déryné utcában jártam Az ember tragédiája és a Valahol Európában próbáin is, tehát a terem méreteivel, lehetőségeivel tisztában voltam, ezúttal azonban jóval kisebbnek és levegőtlenebbnek tűnt a sportcsarnok. Nem véletlen: jóval száz fölött van azoknak a száma, akik a Carmenben közreműködnek énekesként, táncosként, kórustagként, statisztaként. A napi penzumban, a Lillas Pastiában zajló jelenetben pedig szinte mindannyian színpadon vannak.

A hattól tízig leggyakrabban elhangzó kérdések arra vonatkoznak, emlékeznek-e arra, mi, hol, hogyan történt 2010-ben. Az ember feje pedig nem káptalan, így aztán gyakran kerülnek elő listák - rajtuk névsor: kik voltak a pincérek, a csempészek vagy épp a szabadságos katonák -, Angyal Márta asszisztens pedig a szövegkönyv kipreparált példányából avatott közlekedési rendőr módjára irányít. Szükség esetére persze ott a laptop is a bekészített előadás-DVD-vel. Ládák, hordók rendeződnek, padok, székek kerülnek be jelzésként. Beállítják a jelenetet, zene nélkül lejárják a térformákat, elindul a zene, a zenére mozognak, majd rögzítenek, ismételnek. "Én szeretném ezt még egyszer, ti is, ugye?" S megint elölről.

Idén Fischl Mónika énekli Frasquitát, tapssal fogadják. Az "élményopera" fiatal operaénekesei, Mester Viktória, Jelena Koncar, Arnold Rutkowski, Boncsér Gergely, Cser Krisztián, Haja Zsolt a bordásfalak előtt ülnek, a statisztéria és a kóristák a folyosón vagy az udvaron várják a jelenést. A hőség elől senki nem menekülhet. Van, akit - felnőttként - annyira elnyom a nyár és a fáradtság, hogy a Valahol Európában próbája után néhány összetolt széken alszik. Többen vannak ugyanis, akik gyakorlatilag az egész nyarat a Dóm téri színpadon töltik: a karnak A víg özveggyel kezdődött a maraton, az utolsó etapra augusztus 21-én - ha az esőnapra szükség van, 22-én - kerül sor. A Szabadtéri életforma - mondja egyikük.

A kocsmajelenetet és a Torreádor-dalt próbálják, aki épp nincs színen, újságot olvas, beszélget, kellékzászlóval kardozik, hatalmas kelléklegyezővel legyezgeti magát. A tevékenység komolysági foka nem életkorfüggő... Érkeznek a táncosok, Duda Éva és asszisztensei korrigálnak, ha arra van szükség, Kesselyák Gergely előtt partitúra, abból vezényel a zongorakíséretre, Kontz Gábor a szólistáknak egy-egy sorkezdő szót a biztonság kedvéért bekiált - kisebb hangerővel nem lehet súgni -, Bori Tamás játékmesterként a fegyelemre is ügyel.

Kerényi Miklós Gábor rendező és az idei Escamillo, Nmon Ford egy nappal később érkeznek - hogy fennakadás ne legyen, coverként az előadás Moralese, Cseh Antal énekel -, nekik már egy gyakorlatilag készre próbált előadást kell kapniuk. A tempó alapján nem kétséges, hogy azt kaptak.

Utóirat:

Azt első szegedi próbán, csütörtökön kiderült, a fiatal amerikai basszbariton ismeri a tavalyi Dóm téri előadás, és úgy nyilatkozott róla, nagyon tetszik neki a koncepció. Kerényi Miklós Gábor rendező hangsúlyozta, a bő egyhetes próbafolyamat nem lesz könnyű, az idő azonban elegendő arra, hogy Nmon Ford is beilleszkedjen a darabba.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Vizuál

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Zenés színház ajánló

Vérpezsdítő musical a nőkről

A Nők az idegösszeomlás szélén egy különleges, ugyanakkor végtelen kedvességgel hangolt fordulatos történet lányokról, asszonyokról, elhagyott és elhagyás előtt álló nőkről a Veres 1 Színház előadásában.
Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.
Zenés színház ajánló

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.
Zenés színház kritika

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.