Zenés színház

Rendezői parádé a Zürichi Operaházban

2011.04.17. 08:58
Ajánlom
A Zürichi Operaháztól búcsúzó, a salzburgi fesztivál élére induló Alexander Pereira intendáns a legnevesebb rendezőket hívta meg a következő évadra a dalszínházhoz: Peter Stein, Martin Kusej, Thomas Langhoff, Matthias Hartmann, David Pountney és Sven-Eric Bechtolf szerepel a listán.

Az elköszönő Pereira néhány olyan darabot tűz a 2011-12-es évad műsorára, amelyek bemutatását már évek óta tervezi. Pfitzner Palestrináját például, amelyet a zürichi publikum 1960-ban láthatott utoljára. (A budapesti közönség a 2008-as Budapesti tavaszi Fesztiválon Kovalik Balázs rendezésében ismerhette meg a Müpában.) A produkciót Ingo Metzacher vezényli, a rendező Jens-Daniel Herzog lesz.
Peter Stein új rendezésében játsszák Sosztakovics vígoperáját, Az orrt, ritkaság Hindemith Mathis, a festő című operája, Donizetti bolondos egyfelvonásosát, az I pazzi del progetto címűt Martin Kusej állítja színpadra.

Szintén keveset játszott zenedráma Borogyin Igor hercege, amelyet a hamburgi operaházzal közös produkcióban mutatnak be, a ház koreográfusa Heinz Spoerli készíti a táncjeleneteket, az előadást a bregenzi fesztivál intendánsa, David Pountney rendezi.
Először hallható Svájcban Nelo Santi vezényletével Donizetti Poliutója. A szöktetés a szerájból című Mozart-daljátékot Fischer Ádám pálcája alatt és Thomas Langhoff új rendezésében mutatják be.

Ősbemutatót is tervez Pereira: a 32 éves német zeneszerző, Anno Schreier Die Stadt der Blinden című alkotását adják elő, a szövegkönyvet Jose Saramago Nobel-díjas író Vakság című regényéből Kerstin Maria Pöhler írta. Az évadot nagyszabású felújítás zárja, Verdi Falstaffját frissítik fel Zürichben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.