Zenés színház

Rendhagyó koncerttel kapcsolódik nagypéntekhez az Operettszínház  

2023.03.06. 15:55
Ajánlom
A nagypénteki Feltámadás koncerten fellép Fischl Mónika, Ninh Duc Huang Long, Süle Dalma, Vadász Zsolt és Pete Ádám, a Budapesti Operettszínház Zenekara és Énekkara, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékei. A koncertet Pfeiffer Gyula, a Budapesti Operettszínház főzeneigazgatója vezényli majd. Az ünnepi műsor első részében klasszikus alkotások részletei csendülnek fel, a második részben pedig elhangzik Webber Requiemje.

A teátrum folytatja lélekemelő misszióját, és a Feltámadás című koncertet tűzte műsorra Nagypénteken – olvasható az Operettszínház közleményében. A nagypénteki koncertnek ugyanis voltak előzményei. A 2022-es Ave Maria gálán Horváth Zoltán atya, aki a katolikus egyházat képviselte, jelezte a színház vezetői felé, hogy régi vágya teljesülhetne, ha Webber halotti miséje a liturgia részeként csendülhetne fel a Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz templomban. Ez az esemény tavaly, halottak napján meg is valósult.

Szinte leírhatatlan az a felemelő érzés, amely azáltal hatotta át az embert, hogy ebben a szakrális térben és a liturgiai környezetben hangzott el az alkotás.

Külön köszönet Kanonok Úrnak, Zoltán Atyának, hogy megágyazott Webber Requiemje magyarországi első templomi bemutatójának” – nyilatkozta Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, amikor Magyarországon először hangzott el egy templomban Andrew Lloyd Webber: Requiem című gyászmiséje az Operettszínház művészeinek előadásában.

IMG_0985-152521.jpg

A Requiem a Terézvárosi Szent Teréz Plébániatemplomban (Fotó/Forrás: Mahunka Balázs / Budapesti Operettszínház)

A Requiem első magyarországi, templomi környezetben történő felcsendülésekor a Budapesti Operettszínház primadonnája, Fischl Mónika mellett az est másik szólistája a Vietnamban született és nevelkedett Ninh Duc Hoang Long. A fiúszoprán szóló részeit a Kodály Zoltán Kórusiskola növendékei, Bor-Fejérváry Péter és Elek Leon énekelték.

A mostani, nagypénteki szakrális koncert második felében a Requiem hangzik el, az első részre tervezett programot pedig elsősorban az énekkarra építik.

DSC_0857-152615.jpg

A Budapesti Operettszínház Énekkara és Zenekara, vezényel Pfeiffer Gyula (Fotó/Forrás: Mahunka Balázs / Budapesti Operettszínház)

Felcsendül benne Bach János passiójának nyitókórusa és Verdi I lombardi című művéből a Jeruzsálem kórus. Előadnak egy részletet Kodály Zoltán Jézus és a kufárok című acapella kórusművéből is. Mindezek mellett Mozart c-moll miséjéből is elhangzik a Laudamus te ária, Süle Dalma előadásában, Vadász Zsolt pedig Dvořák Stabat materéből énekel egy áriát, valamint Liszt Krisztus oratóriumából Jézus monológja hangzik majd el, Pete Ádám előadásában, illetve egy francia zeneszerző, Dubois Krisztus hét szava a keresztfán című művéből is hallhat részleteket a közönség.

Az ünnepi koncert április 7-én este 7 órakor kezdődik a Budapesti Operettszínházban. 

Fejléckép: Fischl Mónika és Ninh Duc Hoang Long (fotó / forrás: Mahunka Balázs / Budapesti Operettszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Színház

Hetvenötödik születésnapját ünnepli jövőre a Bábszínház

Formabontó kísérleti előadásokat és fesztiváldíjakat hozott az elmúlt évad a Budapest Bábszínháznak. A következő, 75. jubileumi évre programsorozattal és öt új bemutatóval készül a társulat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Zenés színház interjú

„A zene szeretet, hivatás és elköteleződés” – beszélgetés Mester Dávid zeneszerzővel

Operákat írt, versenyműveket komponál, e mellett színházban dolgozik: hol zenét szerez, máskor vezényel vagy épp a hangszereléssel bíbelődik. A Junior Prima-díjas zeneszerzőt egy próbafolyamat közepén értük utol.
Zenés színház gyász

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Zenés színház interjú

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.