Zenés színház

Rendőrségi vizsgálat az Operaházban

2012.11.29. 09:46
Ajánlom
Lapinformáció szerint nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást a Magyar Állami Operaházban a rendőrség. Az intézményben számítottak arra, hogy a főigazgatói pályázat lejártának szerda éjféli határideje ürügyet szolgáltat a dalszínház elleni támadásra, a posztra egyébként Ókovács Szilveszter jelenlegi megbízott vezető is pályázik.

A Népszava szerdai számában adott hírt arról, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt kezdett nyomozást az Operaházban. Az illetékes BRFK-főosztály a lap szerint dokumentumokat kért a dalszínháztól a 2010. december 31. és 2012. október 1. közötti időszakra vonatkozóan. A megkeresés szerint valamennyi olyan iratról szó van, amely tartalmazza a 2012 februárjában elrendelt közalkalmazotti elbocsátások dokumentumait, a szolgálati autók használati díjait bizonyító számlákat és nyilvántartásokat. Ezenkívül kérik a jelenlegi évadban az összes, szerződéssel foglalkoztatott operaénekes megbízási díjait fölsoroló jegyzékeket, az elbocsátások időpontjától 2012. október elsejéig, továbbá 2012. áprilisra és májusra tételes kimutatást azokról az operaénekesekről, akiket megbízási szerződésekkel újrafoglalkoztatnak - írta a lap.

Az intézménytől a 2010. december 31. és 2012. október 1. közötti időszakból bekért különböző dokumentumokat az Operaház a megjelölt határidőn belül rendelkezésre bocsátotta - közölte az intézmény az MTI megkeresésére. Mint írták, a "Magyar Állami Operaház hazánk legnagyobb kulturális intézménye, évi 7 és fél milliárd forintot mozgat. Hetente keresik meg apparátusunkat különböző szervek és hatóságok (Emmi, ME, KIM, NAV, KEHI, ÁSZ, rendőrség) a legkülönbözőbb kérdésekkel, amelyekre mindig időben és kimerítően válaszolunk". Tájékoztatásuk szerint a BRFK az adatbekéréskor nem közölte a feljelentő személyét, sem a feljelentés szövegét, idejét, így a vizsgálatról további részleteket sem, "mivel a dalszínház az ügy jelen állása szerint nem érintett" - állítják.

Az intézményben számítottak arra, hogy a főigazgatói pályázat lejártának szerda éjféli határideje ürügyet szolgáltat majd az Operaház támadására - olvasható a közleményben. Ezzel kapcsolatban Ókovács Szilveszter megbízott főigazgató az MTI kérdésére elmondta, hogy a rendelkezésre álló határidőn belül beadja pályázatát.
A Magyar Operaénekesek Egyesülete már korábban azt állította, hogy az elbocsátott művészek előadásokra szerződtetése több pénzbe kerül, mint a közalkalmazotti javadalmazásuk. Rácz István, az egyesület elnöke ennek értelmében helyesli és üdvözli a vizsgálatot.

Az Operaház sajtóirodája az MTI kérdésére hangsúlyozta, hogy az intézményben a csoportos létszámleépítés előtt már hosszú évek óta az elbocsátott 34 magánénekes a szerepekre való kitűzéseknek csupán az egyötödét tudta teljesíteni. A többi szerepre külsős, szerződéses operaénekeseket kellett igénybe venni, így a magánénekesek közalkalmazotti javadalmazásának teljes összege nem vethető össze az intézmény teljes énekesi honorárium-költésével. Ezt a rendelkezésre bocsátott dokumentumok is egyértelműen bizonyítják.

Az MTI az ügyben megkereste a BRFK-t is, kérdéseire azonban egyelőre nem kapott választ.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.