Zenés színház

Rendőrségi vizsgálat az Operaházban

2012.11.29. 09:46
Ajánlom
Lapinformáció szerint nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást a Magyar Állami Operaházban a rendőrség. Az intézményben számítottak arra, hogy a főigazgatói pályázat lejártának szerda éjféli határideje ürügyet szolgáltat a dalszínház elleni támadásra, a posztra egyébként Ókovács Szilveszter jelenlegi megbízott vezető is pályázik.

A Népszava szerdai számában adott hírt arról, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt kezdett nyomozást az Operaházban. Az illetékes BRFK-főosztály a lap szerint dokumentumokat kért a dalszínháztól a 2010. december 31. és 2012. október 1. közötti időszakra vonatkozóan. A megkeresés szerint valamennyi olyan iratról szó van, amely tartalmazza a 2012 februárjában elrendelt közalkalmazotti elbocsátások dokumentumait, a szolgálati autók használati díjait bizonyító számlákat és nyilvántartásokat. Ezenkívül kérik a jelenlegi évadban az összes, szerződéssel foglalkoztatott operaénekes megbízási díjait fölsoroló jegyzékeket, az elbocsátások időpontjától 2012. október elsejéig, továbbá 2012. áprilisra és májusra tételes kimutatást azokról az operaénekesekről, akiket megbízási szerződésekkel újrafoglalkoztatnak - írta a lap.

Az intézménytől a 2010. december 31. és 2012. október 1. közötti időszakból bekért különböző dokumentumokat az Operaház a megjelölt határidőn belül rendelkezésre bocsátotta - közölte az intézmény az MTI megkeresésére. Mint írták, a "Magyar Állami Operaház hazánk legnagyobb kulturális intézménye, évi 7 és fél milliárd forintot mozgat. Hetente keresik meg apparátusunkat különböző szervek és hatóságok (Emmi, ME, KIM, NAV, KEHI, ÁSZ, rendőrség) a legkülönbözőbb kérdésekkel, amelyekre mindig időben és kimerítően válaszolunk". Tájékoztatásuk szerint a BRFK az adatbekéréskor nem közölte a feljelentő személyét, sem a feljelentés szövegét, idejét, így a vizsgálatról további részleteket sem, "mivel a dalszínház az ügy jelen állása szerint nem érintett" - állítják.

Az intézményben számítottak arra, hogy a főigazgatói pályázat lejártának szerda éjféli határideje ürügyet szolgáltat majd az Operaház támadására - olvasható a közleményben. Ezzel kapcsolatban Ókovács Szilveszter megbízott főigazgató az MTI kérdésére elmondta, hogy a rendelkezésre álló határidőn belül beadja pályázatát.
A Magyar Operaénekesek Egyesülete már korábban azt állította, hogy az elbocsátott művészek előadásokra szerződtetése több pénzbe kerül, mint a közalkalmazotti javadalmazásuk. Rácz István, az egyesület elnöke ennek értelmében helyesli és üdvözli a vizsgálatot.

Az Operaház sajtóirodája az MTI kérdésére hangsúlyozta, hogy az intézményben a csoportos létszámleépítés előtt már hosszú évek óta az elbocsátott 34 magánénekes a szerepekre való kitűzéseknek csupán az egyötödét tudta teljesíteni. A többi szerepre külsős, szerződéses operaénekeseket kellett igénybe venni, így a magánénekesek közalkalmazotti javadalmazásának teljes összege nem vethető össze az intézmény teljes énekesi honorárium-költésével. Ezt a rendelkezésre bocsátott dokumentumok is egyértelműen bizonyítják.

Az MTI az ügyben megkereste a BRFK-t is, kérdéseire azonban egyelőre nem kapott választ.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.