Zenés színház

Rendőrségi vizsgálat az Operaházban

2012.11.29. 09:46
Ajánlom
Lapinformáció szerint nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást a Magyar Állami Operaházban a rendőrség. Az intézményben számítottak arra, hogy a főigazgatói pályázat lejártának szerda éjféli határideje ürügyet szolgáltat a dalszínház elleni támadásra, a posztra egyébként Ókovács Szilveszter jelenlegi megbízott vezető is pályázik.

A Népszava szerdai számában adott hírt arról, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt kezdett nyomozást az Operaházban. Az illetékes BRFK-főosztály a lap szerint dokumentumokat kért a dalszínháztól a 2010. december 31. és 2012. október 1. közötti időszakra vonatkozóan. A megkeresés szerint valamennyi olyan iratról szó van, amely tartalmazza a 2012 februárjában elrendelt közalkalmazotti elbocsátások dokumentumait, a szolgálati autók használati díjait bizonyító számlákat és nyilvántartásokat. Ezenkívül kérik a jelenlegi évadban az összes, szerződéssel foglalkoztatott operaénekes megbízási díjait fölsoroló jegyzékeket, az elbocsátások időpontjától 2012. október elsejéig, továbbá 2012. áprilisra és májusra tételes kimutatást azokról az operaénekesekről, akiket megbízási szerződésekkel újrafoglalkoztatnak - írta a lap.

Az intézménytől a 2010. december 31. és 2012. október 1. közötti időszakból bekért különböző dokumentumokat az Operaház a megjelölt határidőn belül rendelkezésre bocsátotta - közölte az intézmény az MTI megkeresésére. Mint írták, a "Magyar Állami Operaház hazánk legnagyobb kulturális intézménye, évi 7 és fél milliárd forintot mozgat. Hetente keresik meg apparátusunkat különböző szervek és hatóságok (Emmi, ME, KIM, NAV, KEHI, ÁSZ, rendőrség) a legkülönbözőbb kérdésekkel, amelyekre mindig időben és kimerítően válaszolunk". Tájékoztatásuk szerint a BRFK az adatbekéréskor nem közölte a feljelentő személyét, sem a feljelentés szövegét, idejét, így a vizsgálatról további részleteket sem, "mivel a dalszínház az ügy jelen állása szerint nem érintett" - állítják.

Az intézményben számítottak arra, hogy a főigazgatói pályázat lejártának szerda éjféli határideje ürügyet szolgáltat majd az Operaház támadására - olvasható a közleményben. Ezzel kapcsolatban Ókovács Szilveszter megbízott főigazgató az MTI kérdésére elmondta, hogy a rendelkezésre álló határidőn belül beadja pályázatát.
A Magyar Operaénekesek Egyesülete már korábban azt állította, hogy az elbocsátott művészek előadásokra szerződtetése több pénzbe kerül, mint a közalkalmazotti javadalmazásuk. Rácz István, az egyesület elnöke ennek értelmében helyesli és üdvözli a vizsgálatot.

Az Operaház sajtóirodája az MTI kérdésére hangsúlyozta, hogy az intézményben a csoportos létszámleépítés előtt már hosszú évek óta az elbocsátott 34 magánénekes a szerepekre való kitűzéseknek csupán az egyötödét tudta teljesíteni. A többi szerepre külsős, szerződéses operaénekeseket kellett igénybe venni, így a magánénekesek közalkalmazotti javadalmazásának teljes összege nem vethető össze az intézmény teljes énekesi honorárium-költésével. Ezt a rendelkezésre bocsátott dokumentumok is egyértelműen bizonyítják.

Az MTI az ügyben megkereste a BRFK-t is, kérdéseire azonban egyelőre nem kapott választ.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház vicces

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Zenés színház hír

Először van női zeneigazgatója a San Franciscó-i Operának

Kim Eun Sun dél-koreai karmestert nevezték ki a San Franciscó-i Opera zeneigazgatójának. Az operaház történetében először tölti be nő ezt a posztot az intézményben.
Zenés színház musical

Látványos musical született Nikola Tesláról

Februárban mutatják be a RaM Colosseumban a Nikola Tesla – Végtelen energia című új musicalt. A kétfelvonásos, rendkívül látványos zenés darab segít felfedezni és új oldaláról megismerni a közismert név – Nikola Tesla – mögött rejtőző zsenit, életének rejtélyeit.
Zenés színház opera

Minden, amit az Operaház új évadáról tudni akar

19 premier, köztük két ős- és három magyarországi bemutató is szerepel a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja elnevezésű tematikus évadában.
Zenés színház gyász

100 éves korában meghalt a bariton, aki öt koncentrációs tábort élt túl

Énekelt Callasszal, Pavarottival, de a lágerekben is a zene tartotta benne a lelket. Eno Mucchiutti 100 éves volt.