Zenés színház

Renée Fleming kreatív konzultáns lesz

2010.12.14. 12:49
Ajánlom
Az énekesnő a chicagói Lyric Opera oktatási programjaiért felel.

Az amerikai szoprán számára újonnan hozták létre a pozíciót, amelyet a következő öt évben tölt be. A munka és a poszt egyébként annyira új, hogy a chicagóiak állítása szerint egyetlen más operaháznál nincs ilyen. Fleming amellett, hogy továbbra is énekel a Lyric Opera előadásaiban és a koncertezéstől sem vonul vissza - a Lyric Operában legutóbb 2008-ban játszotta a Traviatát, legközelebb pedig 2012 januárjában Dmitrij Hvorosztovszkijjal ad hangversenyt, egy évvel később Blanche DuBois-t énekli André Previn A vágy villamosa című operájának koncertszerű verziójában, majd Richard Strauss Capricciójában és a 2014 őszi, az intézmény hatvanadik évfordulóját ünneplő gálán láthatják a helyi nézők -, de együttműködésben a Chicagói Szimfonikusokkal, a helyi Művészeti Intézettel, a Goodman Theatre és a Harris Theater színházakkal részt vesz az oktatási és egyéb marketingprojektek kidolgozásában is. Az énekesnő közreműködik az operaház 2015/2016-os szezonjában bemutatandó új darabja zeneszerzőjének kiválasztásában, illetve a klasszikus amerikai musicalek promóciójának arca is lesz; a sorozatban elsőként 2013 tavaszán Rodgers és Hammerstein Oklahomáját új rendezésben mutatják be.

Fleming tagja a Carnegie Hall tanácsadó testületének, naptára tele van fellépésekkel, ezért először hezitált a felkérést illetően. Februárban kapta az ajánlatot a Lyricből, és sokáig gondolkodott. A lehetőség és a kihívás azonban vonzza, és bízik abban is, hogy az operavilágban egyedülálló kezdeményezés sikert arat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!
Zenés színház interjú

„Molnár Ferenc világraszóló zseni volt”

Április 26-án mutatja be az Operettszínház Béres Attila rendezésében a Liliomot. Az előadás két prózai szereplőjével, Nagy-Kálózy Eszterrel és Jordán Tamással arról is beszélgettünk, mi az a „molnárferenciség”, amihez a musicalben is ragaszkodni kell.
Zenés színház gyász

Elhunyt László Margit operaénekes

A Liszt-díjas lírai szopránénekesnőt, Érdemes művészt nyolcvannyolc éves korában érte a halál.