Zenés színház

Renée Fleming kreatív konzultáns lesz

2010.12.14. 12:49
Ajánlom
Az énekesnő a chicagói Lyric Opera oktatási programjaiért felel.

Az amerikai szoprán számára újonnan hozták létre a pozíciót, amelyet a következő öt évben tölt be. A munka és a poszt egyébként annyira új, hogy a chicagóiak állítása szerint egyetlen más operaháznál nincs ilyen. Fleming amellett, hogy továbbra is énekel a Lyric Opera előadásaiban és a koncertezéstől sem vonul vissza - a Lyric Operában legutóbb 2008-ban játszotta a Traviatát, legközelebb pedig 2012 januárjában Dmitrij Hvorosztovszkijjal ad hangversenyt, egy évvel később Blanche DuBois-t énekli André Previn A vágy villamosa című operájának koncertszerű verziójában, majd Richard Strauss Capricciójában és a 2014 őszi, az intézmény hatvanadik évfordulóját ünneplő gálán láthatják a helyi nézők -, de együttműködésben a Chicagói Szimfonikusokkal, a helyi Művészeti Intézettel, a Goodman Theatre és a Harris Theater színházakkal részt vesz az oktatási és egyéb marketingprojektek kidolgozásában is. Az énekesnő közreműködik az operaház 2015/2016-os szezonjában bemutatandó új darabja zeneszerzőjének kiválasztásában, illetve a klasszikus amerikai musicalek promóciójának arca is lesz; a sorozatban elsőként 2013 tavaszán Rodgers és Hammerstein Oklahomáját új rendezésben mutatják be.

Fleming tagja a Carnegie Hall tanácsadó testületének, naptára tele van fellépésekkel, ezért először hezitált a felkérést illetően. Februárban kapta az ajánlatot a Lyricből, és sokáig gondolkodott. A lehetőség és a kihívás azonban vonzza, és bízik abban is, hogy az operavilágban egyedülálló kezdeményezés sikert arat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház armel

Keszei Bori: Közel kell mennünk a közönséghez!

Bécsben mutatja be a hazánkban sikert arató Figaro házassága-előadást az Armel Operafesztivál. A Susanna szerepét éneklő Keszei Borival a Mozart-műről és a fesztiválról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.