Zenés színház

Retro Hamupipőke Bécsben

2013.01.31. 13:28
Ajánlom
Az ötvenes-hatvanas évekre jellemző ruhákba öltöztetett, a korszak autócsodáiban ülő énekeseket álmodott színpadra a Wiener Staatsoper Rossini-produkciója.

A bécsi operaház 29 év után újította fel Rossini közkedvelt operáját. Sven-Eric Bechtolf új Hamupipőke-rendezése egy képzeletbeli miniállamban, San Sognóban játszódik, és a látványos díszletek és kellékek mellett számos pantomimeszközt is bevet.

A 25 éves ír mezzo, Tara Erraught, a Bajor Állami Operaház stúdiójának tagja óriási sikert aratott az opera címszerepében. Az ítészek szerint kellően jelentéktelen volt az Angelina (Hamupipőke)-jelenetekben az orrán ósdi csontkeretes szemüveggel, hercegnőként pedig ragyogó és varázslatos volt. Egyáltalán nem jelentett problémát számára a mű egyik legbonyolultabb áriája, a Non piu mesta - amikor Angelina a herceggel az oldalán bejelenti, hogy megbocsát gonosz mostohatestvéreinek. Errught előadása tökéletesen tükrözte Angelina átalakulását egyszerű dalocskát énekelő szolgálólányból hercegnővé, amiként csodálatosan gazdagon szólt a hangja. (A szóban forgó áriát ide kattintva lehet megnézni a dekoratív énekesnővel, Jean-Yves Thibaudet kíséretével - a lényeg 2:30-nál kezdődik!)

A premieren egy másik fiatal énekes, Dmitrij Korcsak alakította az időnként álruhába bújó Don Ramiro herceget. Korcsak a kritikák szerint szinte ugyanolyan jól megoldotta szerepét, mint Erraught. Igaz kezdetben hangja egy kicsit elveszett a zenekar hangerejében, de később erőre kapott, és minden erőfeszítés nélkül énekelte ki a magas C-ket. Az Alidoro szerepét alakító Ildebrando D'Arcangelo, valamint Don Magnifico alakjában Alessandro Corbelli pedig tökéletes buffofigurákat teremtettek.

A Rossini-specialistaként is számon tartott karmesterről, Jesus Lopez-Cobosról azt írták, hogy egyenesen "zenekari tűzijátékokat" produkált, igaz, a hangerőt nem volt könnyű "áténekelniük" a szereplőknek. A produkció, amelyet a premier közönsége nagy ovációval fogadott - igaz, egy-két pfuj is elhangzott - 2013. júniusig lesz műsoron a bécsi Staatsoperben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Zenés színház

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.
Zenés színház hír

A jövő héten nyit a milánói Scala

A koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a koncerten a közönség és az énekesek számát is csökkentette az operaház.
Zenés színház koktélparti

Brünnhilde és Wotan pszichológiája – 150 éve mutatták be A walkürt

A főisten leszállt a halandók közé, hogy fiút nemzzen. A fiú és ikerhúga között szerelem gyúlt, amely nyomán felsejlettek a múlt traumái. Brünnhilde pedig integritást nyert azáltal, hogy szembeszállt apjával. Wagner tetralógiája nem csak a zenetudomány, hanem a pszichológia számára is kutatási terület.
Zenés színház hír

Jövőre halasztják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

A koronavírus-járvány miatt 2021 őszére halasztja az idén minden eddiginél több jelentkezőt vonzó IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt a Zeneakadémia.