Zenés színház

Riccardo Chailly védelmébe vette a Scala Borisz Godunov-előadását

2022.11.14. 12:10
Ajánlom
A milánói Scala zeneigazgatója nyilatkozatban reagált az ukrán konzul azon felvetésére, hogy töröljék a műsorból az operaház december 7-i évadnyitójára tervezett Borisz Godunov-előadást.

Miután az ukrán konzul, Andrij Kartis azt kérte, hogy a milánói Scala ne a Borisz Godunovval nyissa meg az évadát, valamint Ukrajna határainak helyreállításáig mellőzze az orosz műveket és művészeket, az intézmény zeneigazgatója, Riccardo Chailly, aki a készülő premier karmestere is, védelmébe vette a produkciót – számolt be az Operawire.

Mindannyian Ukrajna mellett állunk, és várjuk, hogy a konfliktus véget érjen, de a politika és következményei nem gyakorolhatnak nyomást a kultúrára

– jelentette ki Chailly. „Egy hónappal a háború kezdete után száz zenésszel és nemzetközi szereplőgárdával léptünk színpadra, hogy kifejezzük, a színház Ukrajna mellett áll. Április 4-én Rossini Stabat materét adtuk elő, amely Milánó jajkiáltása volt a háború ellen. Az esten honorárium nélkül játszottunk, és 380 ezer eurót gyűjtöttünk össze egy ukrajnai menekülteket segítő alap számára.

Ha törlünk a műsorból egy remekművet, amely a cár őrületével és halálával végződik, azzal a kultúrát sújtjuk.

A Boriszt a közös téma miatt kapcsoltuk össze a Macbethtel: a hatalom megront, felemészt, és az őrületben kerget. Shakespeare-t is el akarjuk törölni? Januárban Csajkovszkijt fogunk játszani, aztán megemlékezünk az ukrán zseni, Prokofjev halálának hetvenedik évfordulójáról.

A művészetben nem létezik objektivitás. A művészet nem fizethet mindazért a pusztításért, ami február 24. óta történik.

Ahogyan a karmester is kiemelte, a Borisz Godunov cselekménye szerint a cár véres kézzel ragadta magához a hatalmat, ám tettei kísérteni kezdik, végül pedig a lelkiismeret-furdalás az őrületbe kergeti. Utolsó erejéből fiára bízza a trónt, majd meghal, miközben a palotán kívülről már a lázadás hangjai hallatszanak.

Fejléckép: Riccardo Chailly (fotó/forrás: Gert Mothes / DECCA)

Az orosz darabok kitiltását kéri a milánói Scalából az ukrán konzul

Kapcsolódó

Az orosz darabok kitiltását kéri a milánói Scalából az ukrán konzul

Az idénynyitó előadásnak tervezett Borisz Godunov című opera lecserélését, valamint az összes orosz darab és előadó kitiltását kérte a milánói Scala operaházból Andrij Kartis ukrán konzul – hozta nyilvánosságra a színház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Zenés színház ajánló

A kard vagy a toll szolgálja jobban a hazát? – Koncerthangulatú előadáson elevenedik meg Petőfi Sándor és Szendrey Júlia élete

A szabadakarat>>>> című pop-up produkció alkotói arra tesznek kísérletet, hogy kiterjesszék a magyar zenés színház műfaji kereteit.
Zenés színház gyász

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.
Zenés színház hír

Kínában is látható Mundruczó Kornél Lohengrin-rendezése

A Bajor Állami Operaházban bemutatott produkció két este kerül színre a Sanghaji Operában. A darab főszerepeiben neves Wagner-énekesek működnek közre.
Zenés színház ajánló

Októberben folytatódnak a Metropolitan-közvetítések az Urániában

Kilenc opera, klasszikus és kortárs művek is szerepelnek az Metropolitan Opera közvetítései között, amelyek idén is megtekinthetők az Uránia Nemzeti Filmszínházban.