Zenés színház

Riccardo Muti a Római Opera tiszteletbeli örökös direktora

2011.10.12. 16:45
Ajánlom
A világhírű karnagy megbízatása életre szóló. Tiszteletbeli hivatalról van szó, amely nem kötelezi a maestrót arra, hogy koncerteket vagy előadásokat tervezzen.

 "Muti elfogadta felkérésünket, ez óriási megtiszteltetés számunkra" - nyilatkozta Róma polgármestere, Gianni Alemanno október 11-én egy sajtóértekezleten, amelyen az operaház új évadjáról adtak tájékoztatást. "Nemzetközi kötelezettségeim miatt nem áll módomban zenei igazgatóként vezetni az operaházat. Tiszteletbeli direktorként azonban szorosan kötődöm majd a Római Operához, amely művészi teljesítményével sok sikert hozhat Olaszországnak" - fogalmazott a világhírű karmester. Riccardo Muti november 27-én a Peter Stein rendezésében készült Machbeth előadással nyitja meg az évadot Rómában, ez a művet már a salzburgi operajátékokon is vezényelte.

A karnagy tavaly lemondott a lehetőségről, hogy átvegye a Teatro dell'Opera művészeti vezetését; azért döntött így, mert súlyosbodtak az operaház anyagi nehézségei. A Római Opera évek óta komoly adósságokkal küzd, Alemanno a színház megtartásáért harcol. A helyzet csak rosszabbodhat, mert a Silvio Berlusconi vezette kormány szeptemberben milliárdos kiadáscsökkentő programot hirdetett az állami kézben lévő intézményekre vonatkozóan. Több kulturális intézmény, alapítvány és intézet támogatása már meg is szűnt.

2011 márciusában efölötti aggodalmának Muti is hangot adott (a videó a linkre kattintva látható). Verdi Nabucco című operájának harmadik felvonásában a kórus éppen befejezte a darab leghíresebb kórusművét, a Va' pensierót (Zsidók kórusa), melyet hazafias szövege miatt számos olasz szívesen látna az ország himnuszaként is, amikor Muti hirtelen a közönség felé fordult és hangosan felkiáltott: "ráadás". Az olasz maestro az előadást azzal kezdte, hogy a kulturális költségvetés kormányzati megnyirbálásáról panaszkodott s közölte, csak akkor enged a ráadás követelésének, ha a közönség együtt énekli a kórusművet a kultúra támogatása érdekében, hazafias szellemben. A telt házas előadás összes operarajongója, még a magánpáholyokban is, felállt, és aki ismerte a kórusmű szövegét, együtt énekelt a kórussal.

Riccardo Muti 1941. július 28-án született Nápolyban. Édesapja fizikus volt, aki érdeklődött a zene iránt, fia ének- és zongoratanulmányait is ő szorgalmazta. Riccardo ezután a Conservatorio di Musica San Pietro a Majella növendéke lett Nápolyban, itt szerzett diplomát zongorából. Nino Rota, a híres filmzeneszerző is tanárai közé tartozott. Muti képzése a milánói Verdi Konzervatóriumban folytatódott, ahol Bruno Bettinellinél zeneszerzést és Antonio Vottonál vezénylést tanult. Velencében részt vett egy Franco Ferrara által tartott karmester-kurzuson. Széleskörű ismertségre akkor tett szert, amikor 1967-ben elnyerte a Guido Cantelli karmesteri díjat. Nem sokkal ezt követően debütált az Olasz Rádió és Televízió Zenekarával. 1970-től a firenzei Maggio Musicale állandó karmestere lett. 1971-től kezdve évente fellépett Salzburgi Fesztiválon, 1972-től pedig a Berlini Filharmonikusokat is dirigálta. Ugyanebben az évben Otto Klemperer utódaként a Londoni Filharmonikusok dirigenseként működött, és bemutatkozott az Egyesült Államokban a Philadelphia Orchestra-val, aminek 1980-ban zenei vezetője is lett. A '80-as évek elején többször vezényelte a bécsi Opera zenekarát. 1986-ban a milánói La Scala igazgatóságának tagja lett, olyan énekesekkel dolgozott együtt, mint Montserrat Caballé, Plácido Domingo és José Cura.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Színház

A színházvezető, aki jegesember lett – Szentiványi Béla

Szentiványi Béla színész, rendező és felesége, Zimonyi Márta primadonna a két világháború közötti hazai színjátszás sztárjai voltak. A férj megalapította az Országos Művész Színházat: stagione-típusú vándortársulatával járták a vidéket. A Trianon utáni Magyarországon a magyar színművészet életben tartása volt a cél. Ám Szentiványi anyagilag belebukott vállalkozásába. Aztán 1944-ben félreállította a szélsőjobboldali vezetésű Színészkamara. 1945-ben az új politikai rendszer is eltiltotta a pályától. Feleségével együtt segédmunkákból éltek. Színházi múltjukról soha többé nem beszéltek. Még lányuknak, Mártának sem, aki nemrég átadta szülei színházi albumát – fotókkal, dokumentumokkal – az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek. Szentiványi Mártát felkereste a Fidelio.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.