Zenés színház

Riccardo Muti a Római Opera tiszteletbeli örökös direktora

2011.10.12. 16:45
Ajánlom
A világhírű karnagy megbízatása életre szóló. Tiszteletbeli hivatalról van szó, amely nem kötelezi a maestrót arra, hogy koncerteket vagy előadásokat tervezzen.

 "Muti elfogadta felkérésünket, ez óriási megtiszteltetés számunkra" - nyilatkozta Róma polgármestere, Gianni Alemanno október 11-én egy sajtóértekezleten, amelyen az operaház új évadjáról adtak tájékoztatást. "Nemzetközi kötelezettségeim miatt nem áll módomban zenei igazgatóként vezetni az operaházat. Tiszteletbeli direktorként azonban szorosan kötődöm majd a Római Operához, amely művészi teljesítményével sok sikert hozhat Olaszországnak" - fogalmazott a világhírű karmester. Riccardo Muti november 27-én a Peter Stein rendezésében készült Machbeth előadással nyitja meg az évadot Rómában, ez a művet már a salzburgi operajátékokon is vezényelte.

A karnagy tavaly lemondott a lehetőségről, hogy átvegye a Teatro dell'Opera művészeti vezetését; azért döntött így, mert súlyosbodtak az operaház anyagi nehézségei. A Római Opera évek óta komoly adósságokkal küzd, Alemanno a színház megtartásáért harcol. A helyzet csak rosszabbodhat, mert a Silvio Berlusconi vezette kormány szeptemberben milliárdos kiadáscsökkentő programot hirdetett az állami kézben lévő intézményekre vonatkozóan. Több kulturális intézmény, alapítvány és intézet támogatása már meg is szűnt.

2011 márciusában efölötti aggodalmának Muti is hangot adott (a videó a linkre kattintva látható). Verdi Nabucco című operájának harmadik felvonásában a kórus éppen befejezte a darab leghíresebb kórusművét, a Va' pensierót (Zsidók kórusa), melyet hazafias szövege miatt számos olasz szívesen látna az ország himnuszaként is, amikor Muti hirtelen a közönség felé fordult és hangosan felkiáltott: "ráadás". Az olasz maestro az előadást azzal kezdte, hogy a kulturális költségvetés kormányzati megnyirbálásáról panaszkodott s közölte, csak akkor enged a ráadás követelésének, ha a közönség együtt énekli a kórusművet a kultúra támogatása érdekében, hazafias szellemben. A telt házas előadás összes operarajongója, még a magánpáholyokban is, felállt, és aki ismerte a kórusmű szövegét, együtt énekelt a kórussal.

Riccardo Muti 1941. július 28-án született Nápolyban. Édesapja fizikus volt, aki érdeklődött a zene iránt, fia ének- és zongoratanulmányait is ő szorgalmazta. Riccardo ezután a Conservatorio di Musica San Pietro a Majella növendéke lett Nápolyban, itt szerzett diplomát zongorából. Nino Rota, a híres filmzeneszerző is tanárai közé tartozott. Muti képzése a milánói Verdi Konzervatóriumban folytatódott, ahol Bruno Bettinellinél zeneszerzést és Antonio Vottonál vezénylést tanult. Velencében részt vett egy Franco Ferrara által tartott karmester-kurzuson. Széleskörű ismertségre akkor tett szert, amikor 1967-ben elnyerte a Guido Cantelli karmesteri díjat. Nem sokkal ezt követően debütált az Olasz Rádió és Televízió Zenekarával. 1970-től a firenzei Maggio Musicale állandó karmestere lett. 1971-től kezdve évente fellépett Salzburgi Fesztiválon, 1972-től pedig a Berlini Filharmonikusokat is dirigálta. Ugyanebben az évben Otto Klemperer utódaként a Londoni Filharmonikusok dirigenseként működött, és bemutatkozott az Egyesült Államokban a Philadelphia Orchestra-val, aminek 1980-ban zenei vezetője is lett. A '80-as évek elején többször vezényelte a bécsi Opera zenekarát. 1986-ban a milánói La Scala igazgatóságának tagja lett, olyan énekesekkel dolgozott együtt, mint Montserrat Caballé, Plácido Domingo és José Cura.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

A hazai vásárlókra épít a közeljövőben a Faur Zsófi Galéria

„Meg fog változni a piac, a lokális vásárlókra kell felkészülni” – mondja Faur Zsófi, a Faur Zsófi Galéria tulajdonosa és vezetője, aki nagyon szeretné, ha az lenne ennek az elmúlt két hónapnak a tapasztalata, hogy igenis fontosak a lokális közösségek, a család, a barátok. Ők is ezt erősítik a Bartók Béla úton, azaz a Bartók Béla Boulevard-on, ahol a Kulturális Tizenegy Egyesület elnökeként online fesztivál szervezését vezeti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.
Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.