Zenés színház

Riccardo Muti a Római Opera tiszteletbeli örökös direktora

2011.10.12. 16:45
Ajánlom
A világhírű karnagy megbízatása életre szóló. Tiszteletbeli hivatalról van szó, amely nem kötelezi a maestrót arra, hogy koncerteket vagy előadásokat tervezzen.

 "Muti elfogadta felkérésünket, ez óriási megtiszteltetés számunkra" - nyilatkozta Róma polgármestere, Gianni Alemanno október 11-én egy sajtóértekezleten, amelyen az operaház új évadjáról adtak tájékoztatást. "Nemzetközi kötelezettségeim miatt nem áll módomban zenei igazgatóként vezetni az operaházat. Tiszteletbeli direktorként azonban szorosan kötődöm majd a Római Operához, amely művészi teljesítményével sok sikert hozhat Olaszországnak" - fogalmazott a világhírű karmester. Riccardo Muti november 27-én a Peter Stein rendezésében készült Machbeth előadással nyitja meg az évadot Rómában, ez a művet már a salzburgi operajátékokon is vezényelte.

A karnagy tavaly lemondott a lehetőségről, hogy átvegye a Teatro dell'Opera művészeti vezetését; azért döntött így, mert súlyosbodtak az operaház anyagi nehézségei. A Római Opera évek óta komoly adósságokkal küzd, Alemanno a színház megtartásáért harcol. A helyzet csak rosszabbodhat, mert a Silvio Berlusconi vezette kormány szeptemberben milliárdos kiadáscsökkentő programot hirdetett az állami kézben lévő intézményekre vonatkozóan. Több kulturális intézmény, alapítvány és intézet támogatása már meg is szűnt.

2011 márciusában efölötti aggodalmának Muti is hangot adott (a videó a linkre kattintva látható). Verdi Nabucco című operájának harmadik felvonásában a kórus éppen befejezte a darab leghíresebb kórusművét, a Va' pensierót (Zsidók kórusa), melyet hazafias szövege miatt számos olasz szívesen látna az ország himnuszaként is, amikor Muti hirtelen a közönség felé fordult és hangosan felkiáltott: "ráadás". Az olasz maestro az előadást azzal kezdte, hogy a kulturális költségvetés kormányzati megnyirbálásáról panaszkodott s közölte, csak akkor enged a ráadás követelésének, ha a közönség együtt énekli a kórusművet a kultúra támogatása érdekében, hazafias szellemben. A telt házas előadás összes operarajongója, még a magánpáholyokban is, felállt, és aki ismerte a kórusmű szövegét, együtt énekelt a kórussal.

Riccardo Muti 1941. július 28-án született Nápolyban. Édesapja fizikus volt, aki érdeklődött a zene iránt, fia ének- és zongoratanulmányait is ő szorgalmazta. Riccardo ezután a Conservatorio di Musica San Pietro a Majella növendéke lett Nápolyban, itt szerzett diplomát zongorából. Nino Rota, a híres filmzeneszerző is tanárai közé tartozott. Muti képzése a milánói Verdi Konzervatóriumban folytatódott, ahol Bruno Bettinellinél zeneszerzést és Antonio Vottonál vezénylést tanult. Velencében részt vett egy Franco Ferrara által tartott karmester-kurzuson. Széleskörű ismertségre akkor tett szert, amikor 1967-ben elnyerte a Guido Cantelli karmesteri díjat. Nem sokkal ezt követően debütált az Olasz Rádió és Televízió Zenekarával. 1970-től a firenzei Maggio Musicale állandó karmestere lett. 1971-től kezdve évente fellépett Salzburgi Fesztiválon, 1972-től pedig a Berlini Filharmonikusokat is dirigálta. Ugyanebben az évben Otto Klemperer utódaként a Londoni Filharmonikusok dirigenseként működött, és bemutatkozott az Egyesült Államokban a Philadelphia Orchestra-val, aminek 1980-ban zenei vezetője is lett. A '80-as évek elején többször vezényelte a bécsi Opera zenekarát. 1986-ban a milánói La Scala igazgatóságának tagja lett, olyan énekesekkel dolgozott együtt, mint Montserrat Caballé, Plácido Domingo és José Cura.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Zenés színház operett

Népi tánc színesíti idén a Budavári Palotakoncerteket

Elemi szenvedélyek – ez a címe a Budapesti Palotakoncertek idei gálaműsorának, amelyet a budai vár Oroszlános udvarában rendeznek augusztus 2-án és 3-án.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Ez az este örömzene lesz”

Első szerepe operaszerep volt, ma az Operettszínház primadonnájaként ismerjük Fischl Mónikát, akit nyáron egy operagálán is hallhatunk Szentendrén. Interjúnkban felelevenítettük pályájának lényeges mozzanatait.
Zenés színház koktélparti

5 dolog, amit talán nem tudtál Wagner Ringjéről

Wagner tetralógiája, A Nibelung gyűrűje megkerülhetetlen monstruma a zenetörténetnek. Összeszedtünk öt dolgot, amit talán nem tudtál róla.
Zenés színház interjú

Kendi Lajos: Sportot űztem a beugrásokból

Kendi Lajos baritont, a tavalyi szegedi Rigoletto főszereplőjét nem kell bemutatni a magyar operaszerető közönségnek. Az énekes elmesélte, hogy miért szerette sokáig a merész beugrásokat, és miért meghatározó mű a Figaro házassága karrierjében.