Zenés színház

Richard, a szász

2013.05.22. 14:28
Ajánlom
Kiállítások sorával, emléktábla-avatással, koncertekkel emlékeznek Németországban a kétszáz éve, 1813. május 22-én született Richard Wilhelm Wagnerre, az opera műfajának megújítójára.

Richard, a lipcsei helyett helyesebb a Richard, a szász szlogent használni - állítják Drezdában. Az Elba partján ugyanis úgy vélik - nem is alaptalanul -, hogy zenei fejlődésének első szakasza inkább hozzájuk köti Wagnert. Ezt a véleményt az életmű számos kiemelkedő alkotásának keletkezés- és recepciótörténete is alátámasztja: a Rienzi, A bolygó hollandi és a Tannhäuser ősbemutatójára is itt került sor. A drezdai Városi Múzeum most Mítosz és történelem címmel nyitott kiállítást, amelyen a város zenei életének a zeneszerző munkásságára gyakorolt hatását, illetve Wagnernek az 1849-es forradalmi eseményekben játszott szerepét is bemutatják. Emellett arra is fény derül, mi módon sajátította ki a nemzetiszocializmus Wagner munkáit, és hogyan kezelték ezt a kérdést a szocializmus éveiben. A születésnap előestéjén, május 21-én egyébként a Staatskapelle Dresden és Jonas Kaufmann lépett fel a Semperoperben Christian Thielemann vezényletével.

A lipcsei Wagner Társaság ugyanakkor emléktáblát avatott a zeneszerző szülővárosában - ez az első Wagner-emlékmű Lipcsében. A komponista szülőházát ugyanis 1886-ban lebontották, helyén egy bevásárlóközpont áll. A domborművet így az egyik kirakatba építették be. A lipcsei Kulturális Alapítvány szorgalmazta az első állandó kiállítás létrejöttét is, amely a Szent Miklós-templom alagsorában kapott helyet: a különleges térben világító képek, illetve képernyőkön futó filmrészletek láthatók, amelyek Wagner fiatalkorát dokumentálják születésétől 1834-ig.

Ami Bayreuth-ot illeti, a város ünnepi hangulatába némi csalódottság is vegyül. Jóllehet a bajor kormány több millió eurót biztosított az 1976-ban Wagner Múzeummá alakított Wahnfried-villa felújítására, a dupla jubileumon, a zeneszerző születésének 200. és halálának 130. évfordulóján az ünnepi játékok közönsége csak a kerítésen át nézheti meg a Wagner-család egykori lakóhelyét. "Bayreuth-ban bosszantónak találják a Wahnfried-projekt helyzetét" - hangoztatta Brigitte Mark Erber polgármester. A felújítás sok kellemetlen meglepetéssel járt: mivel a ház a II. világháborúban bombatalálatot kapott, a korábbi helyreállítás pedig nem volt megfelelő, Sven Friedrich múzeumigazgató szerint most komoly beavatkozásokra van szükség. A 16 millió eurós projekt keretében a szobákat, amelyekbe kényes tárgyak és dokumentumok kerülnek, légkondicionálni kell, és elengedhetetlen egy lift beépítése is. A Wahnfried megnyitására 2015 előtt nincs esély.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Nem is ügyefogyott

Lesz maga juszt is az enyém, Holdvilágos éjszakán, Szerelemhez nem kell szépség – ugye már ön is dúdolja mindegyik slágert? És ha még hozzátesszük a „Fekete Péter öcsém, te kis ügyefogyott” kezdetű nótát, máris helyben vagyunk: a Szabadkai Népszínház 2019-ben bemutatott, azóta is repertoáron tartott, számos sikeres vendégjátékot megjárt előadása, a Fekete Péter a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatkozik be Budapest közönségének.
Zenés színház ajánló

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Zenés színház hír

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Zenés színház hír

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Zenés színház interjú

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.