Zenés színház

Richard, a szász

2013.05.22. 14:28
Ajánlom
Kiállítások sorával, emléktábla-avatással, koncertekkel emlékeznek Németországban a kétszáz éve, 1813. május 22-én született Richard Wilhelm Wagnerre, az opera műfajának megújítójára.

Richard, a lipcsei helyett helyesebb a Richard, a szász szlogent használni - állítják Drezdában. Az Elba partján ugyanis úgy vélik - nem is alaptalanul -, hogy zenei fejlődésének első szakasza inkább hozzájuk köti Wagnert. Ezt a véleményt az életmű számos kiemelkedő alkotásának keletkezés- és recepciótörténete is alátámasztja: a Rienzi, A bolygó hollandi és a Tannhäuser ősbemutatójára is itt került sor. A drezdai Városi Múzeum most Mítosz és történelem címmel nyitott kiállítást, amelyen a város zenei életének a zeneszerző munkásságára gyakorolt hatását, illetve Wagnernek az 1849-es forradalmi eseményekben játszott szerepét is bemutatják. Emellett arra is fény derül, mi módon sajátította ki a nemzetiszocializmus Wagner munkáit, és hogyan kezelték ezt a kérdést a szocializmus éveiben. A születésnap előestéjén, május 21-én egyébként a Staatskapelle Dresden és Jonas Kaufmann lépett fel a Semperoperben Christian Thielemann vezényletével.

A lipcsei Wagner Társaság ugyanakkor emléktáblát avatott a zeneszerző szülővárosában - ez az első Wagner-emlékmű Lipcsében. A komponista szülőházát ugyanis 1886-ban lebontották, helyén egy bevásárlóközpont áll. A domborművet így az egyik kirakatba építették be. A lipcsei Kulturális Alapítvány szorgalmazta az első állandó kiállítás létrejöttét is, amely a Szent Miklós-templom alagsorában kapott helyet: a különleges térben világító képek, illetve képernyőkön futó filmrészletek láthatók, amelyek Wagner fiatalkorát dokumentálják születésétől 1834-ig.

Ami Bayreuth-ot illeti, a város ünnepi hangulatába némi csalódottság is vegyül. Jóllehet a bajor kormány több millió eurót biztosított az 1976-ban Wagner Múzeummá alakított Wahnfried-villa felújítására, a dupla jubileumon, a zeneszerző születésének 200. és halálának 130. évfordulóján az ünnepi játékok közönsége csak a kerítésen át nézheti meg a Wagner-család egykori lakóhelyét. "Bayreuth-ban bosszantónak találják a Wahnfried-projekt helyzetét" - hangoztatta Brigitte Mark Erber polgármester. A felújítás sok kellemetlen meglepetéssel járt: mivel a ház a II. világháborúban bombatalálatot kapott, a korábbi helyreállítás pedig nem volt megfelelő, Sven Friedrich múzeumigazgató szerint most komoly beavatkozásokra van szükség. A 16 millió eurós projekt keretében a szobákat, amelyekbe kényes tárgyak és dokumentumok kerülnek, légkondicionálni kell, és elengedhetetlen egy lift beépítése is. A Wahnfried megnyitására 2015 előtt nincs esély.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.
Zenés színház opera

Megházasodott Jonas Kaufmann

Elnézést a bulvárhírért, de sok Jonas Kaufmann-rajongó olvas minket, ezért nekik fontos lehet. A világhírű tenor elkelt!
Zenés színház magazin

Egy női párbaj és egy gyorsan megírt operett története: Luxemburg grófja

Újra látható az Operettszínházban Lehár Ferenc klasszikusa, a Luxemburg grófja, főszerepben Fischl Mónikával. Az ünnepelt énekesnőről és az öregecske udvarlójáról, és persze az igaz és nem annyira igaz szerelemről és a nagy tévedésekről szóló operett, a műfaj egyik legmulatságosabb története.