Zenés színház

Richard, a szász

2013.05.22. 14:28
Ajánlom
Kiállítások sorával, emléktábla-avatással, koncertekkel emlékeznek Németországban a kétszáz éve, 1813. május 22-én született Richard Wilhelm Wagnerre, az opera műfajának megújítójára.

Richard, a lipcsei helyett helyesebb a Richard, a szász szlogent használni - állítják Drezdában. Az Elba partján ugyanis úgy vélik - nem is alaptalanul -, hogy zenei fejlődésének első szakasza inkább hozzájuk köti Wagnert. Ezt a véleményt az életmű számos kiemelkedő alkotásának keletkezés- és recepciótörténete is alátámasztja: a Rienzi, A bolygó hollandi és a Tannhäuser ősbemutatójára is itt került sor. A drezdai Városi Múzeum most Mítosz és történelem címmel nyitott kiállítást, amelyen a város zenei életének a zeneszerző munkásságára gyakorolt hatását, illetve Wagnernek az 1849-es forradalmi eseményekben játszott szerepét is bemutatják. Emellett arra is fény derül, mi módon sajátította ki a nemzetiszocializmus Wagner munkáit, és hogyan kezelték ezt a kérdést a szocializmus éveiben. A születésnap előestéjén, május 21-én egyébként a Staatskapelle Dresden és Jonas Kaufmann lépett fel a Semperoperben Christian Thielemann vezényletével.

A lipcsei Wagner Társaság ugyanakkor emléktáblát avatott a zeneszerző szülővárosában - ez az első Wagner-emlékmű Lipcsében. A komponista szülőházát ugyanis 1886-ban lebontották, helyén egy bevásárlóközpont áll. A domborművet így az egyik kirakatba építették be. A lipcsei Kulturális Alapítvány szorgalmazta az első állandó kiállítás létrejöttét is, amely a Szent Miklós-templom alagsorában kapott helyet: a különleges térben világító képek, illetve képernyőkön futó filmrészletek láthatók, amelyek Wagner fiatalkorát dokumentálják születésétől 1834-ig.

Ami Bayreuth-ot illeti, a város ünnepi hangulatába némi csalódottság is vegyül. Jóllehet a bajor kormány több millió eurót biztosított az 1976-ban Wagner Múzeummá alakított Wahnfried-villa felújítására, a dupla jubileumon, a zeneszerző születésének 200. és halálának 130. évfordulóján az ünnepi játékok közönsége csak a kerítésen át nézheti meg a Wagner-család egykori lakóhelyét. "Bayreuth-ban bosszantónak találják a Wahnfried-projekt helyzetét" - hangoztatta Brigitte Mark Erber polgármester. A felújítás sok kellemetlen meglepetéssel járt: mivel a ház a II. világháborúban bombatalálatot kapott, a korábbi helyreállítás pedig nem volt megfelelő, Sven Friedrich múzeumigazgató szerint most komoly beavatkozásokra van szükség. A 16 millió eurós projekt keretében a szobákat, amelyekbe kényes tárgyak és dokumentumok kerülnek, légkondicionálni kell, és elengedhetetlen egy lift beépítése is. A Wahnfried megnyitására 2015 előtt nincs esély.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.
Zenés színház magazin

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház közönségszavazás

Szavazzon: ki kapja az Operettszínház közönségdíját?

A közönségdíjat a legtöbb lájkot bezsebelő művész kapja majd a június 24-én tartandó díjátadón. Szavazásra fel!