Zenés színház

Richard, a szász

2013.05.22. 14:28
Ajánlom
Kiállítások sorával, emléktábla-avatással, koncertekkel emlékeznek Németországban a kétszáz éve, 1813. május 22-én született Richard Wilhelm Wagnerre, az opera műfajának megújítójára.

Richard, a lipcsei helyett helyesebb a Richard, a szász szlogent használni - állítják Drezdában. Az Elba partján ugyanis úgy vélik - nem is alaptalanul -, hogy zenei fejlődésének első szakasza inkább hozzájuk köti Wagnert. Ezt a véleményt az életmű számos kiemelkedő alkotásának keletkezés- és recepciótörténete is alátámasztja: a Rienzi, A bolygó hollandi és a Tannhäuser ősbemutatójára is itt került sor. A drezdai Városi Múzeum most Mítosz és történelem címmel nyitott kiállítást, amelyen a város zenei életének a zeneszerző munkásságára gyakorolt hatását, illetve Wagnernek az 1849-es forradalmi eseményekben játszott szerepét is bemutatják. Emellett arra is fény derül, mi módon sajátította ki a nemzetiszocializmus Wagner munkáit, és hogyan kezelték ezt a kérdést a szocializmus éveiben. A születésnap előestéjén, május 21-én egyébként a Staatskapelle Dresden és Jonas Kaufmann lépett fel a Semperoperben Christian Thielemann vezényletével.

A lipcsei Wagner Társaság ugyanakkor emléktáblát avatott a zeneszerző szülővárosában - ez az első Wagner-emlékmű Lipcsében. A komponista szülőházát ugyanis 1886-ban lebontották, helyén egy bevásárlóközpont áll. A domborművet így az egyik kirakatba építették be. A lipcsei Kulturális Alapítvány szorgalmazta az első állandó kiállítás létrejöttét is, amely a Szent Miklós-templom alagsorában kapott helyet: a különleges térben világító képek, illetve képernyőkön futó filmrészletek láthatók, amelyek Wagner fiatalkorát dokumentálják születésétől 1834-ig.

Ami Bayreuth-ot illeti, a város ünnepi hangulatába némi csalódottság is vegyül. Jóllehet a bajor kormány több millió eurót biztosított az 1976-ban Wagner Múzeummá alakított Wahnfried-villa felújítására, a dupla jubileumon, a zeneszerző születésének 200. és halálának 130. évfordulóján az ünnepi játékok közönsége csak a kerítésen át nézheti meg a Wagner-család egykori lakóhelyét. "Bayreuth-ban bosszantónak találják a Wahnfried-projekt helyzetét" - hangoztatta Brigitte Mark Erber polgármester. A felújítás sok kellemetlen meglepetéssel járt: mivel a ház a II. világháborúban bombatalálatot kapott, a korábbi helyreállítás pedig nem volt megfelelő, Sven Friedrich múzeumigazgató szerint most komoly beavatkozásokra van szükség. A 16 millió eurós projekt keretében a szobákat, amelyekbe kényes tárgyak és dokumentumok kerülnek, légkondicionálni kell, és elengedhetetlen egy lift beépítése is. A Wahnfried megnyitására 2015 előtt nincs esély.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Klasszikus

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Kortársak és klasszikusok a Bartók Plusz Operafesztiválon

Közzétette programját a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A klasszikus és modern zenés színházi élményt, opera-animációt és báboperát is kínáló fesztivál szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című művének hazai ősbemutatója ígérkezik. A jegyárusítás megkezdődött, egyes előadásokra 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet május 5-ig.
Zenés színház interjú

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!