Zenés színház

Rímekbe fojtott sorsjátékok

2022.04.29. 16:45
Ajánlom
A Madách Színház új produkciója, A tizenötödik csatlakozott ahhoz az irányhoz, amely a popzene különböző stílusait integrálja színházi közegbe. Láttunk már külföldi előtanulmányt, a Hamiltont, ahol ez jól működött, és e tekintetben Derzsi György és Meskó Zsolt musicaljének sem kell szégyenkeznie.

Az azonban, hogy a szereplők olykor rapben mondanak el egy dramaturgiailag fontos változást, még nem jelenti azt, hogy szükségszerűen egybe kell vetni a két produkciót. Különösképpen, mivel a Hamilton egy teljesen más közönséget és kultúrkört igyekszik megszólítani egy olyan színházi közegben, amelyhez ugyan a Madách Színház évek óta közeledik, végső soron azonban a magyarországi hagyományok szabta kereteken belül marad. Éppen a miatt a kettősség miatt nyerhette meg a Madách Musical Pályázatot:

egyszerre hajt fejet a múlt előtt, és mutat utat a jövőbe.

A darab nem próbál meg mindenáron újító és úttörő lenni – mégis üde színfoltjává válik a magyar zenés színjátszásnak –, ez pedig kifejezetten jót tesz A tizenötödiknek: a 2000-es évek popmusicaljein felnövő generáció megkapja azt a látvány- és dallamvilágot, amely az ezredforduló elején olyan nagy tömegeket csábított be a nézőtérre, miközben friss és modern zenéjével, valamint történetvezetésével megszólítja a mai kor nézőit is.

II1021-144925.jpg

Jelenet A tizenötödikből (Fotó/Forrás: Jardek Szabina / Madách Színház)

Megjelenik benne ugyan az edukációs szándék, azonban a magyar történelem tankönyvekből ismert fejezeteit egészen más nézőpontból láttatja. És bár elsődleges célja – műfajából adódóan – a szórakoztatás, mégis sok tekintetben gondolkodásra késztet.

Mennyit áldozhat fel az ember egy eszméért, és mit jelent a hűség? – teszi fel a kérdést az előadás, egy olyan történelmi alakot állítva középpontba, aki a családi öröksége, valamint a félig kényszerből vállalt felelősség súlya alatt szinte összerogy.

„Mit jelent méltónak lenni?”

– világba kiáltott gyermeki kérdés ez egy temetési jelenetben, amely nélkülöz bármiféle pompát. Kazinczy Ferenc elvesztése fájdalmas űrt hagy maga után, és a feladatot: őrizni és ápolni egy gondolkodó, egy literátor emlékét és munkásságát úgy, hogy az ember ne veszítse el önmagát, és ahogy az a színpadon is testet ölt: a gyermeki tisztaságát.

Nehéz feladat, ám Kazinczy Lajos látszólag képes megbirkózni a feladattal. Csak egy-egy pillanatra jut eszünkbe, hogy alakja mennyire idealizált, mennyire csak a vívódó, bajtársaiért minden körülmények között kiálló, nagybetűs, makulátlan Embert látjuk. Hogy így is hiteles tud maradni, abban nagy szerepe van Borbély Richárdnak, aki elementáris erővel szólaltatja meg a világban helyét kereső, fiatal Lajost. „Add, hogy fiad méltó legyen” – kéri az égieket és apját Lajos még akkor is, amikor épp felségárulással vádolják, és az ítéletét várja.

Rendíthetetlen hittel kapaszkodik az idősebb Kazinczy emlékébe, minden gesztusával neki akar megfelelni.

Közben látjuk a szerelembe eső, vágyakozó fiatalt, a hűséges barátot, a csatába induló katonát és a hadbíróság előtt megrettenő, de életét – méltósággal – menteni próbáló, érett férfit.

Borbély Richárd, bár egyértelműen viszi a hátán az előadást, nincs egyedül a játékban, hiszen a darab szépen rendeli mellé a történelem többi legendás figuráját. Majthényi Zsófia (Békefi Viktória) a „híres elérhetetlen”, láthatatlan, plátói vágyálomként suhan át a történeten. A pár beteljesületlen szerelme fájdalmasan szép emlékként kíséri Kazinczy útját, és találkozásaikat minduntalan megidézik a levelek lapjain.

II1037-144926.jpg

Borbély Richárd és Békefi Viktória A tizenötödikben (Fotó/Forrás: Jardek Szabina / Madách Színház)

Egy ponton Zsófia kilép az álomvilágból a valóság talajára, és egy pillanatig a néző elhiszi: talán mégis van remény, az utolsó pillanatban egymásra találhatnak a szerelmesek. Hiú ábránd, a forradalom örökre elszakítja őket egymástól.

Békefi Viktória éneke hol lágyan idéz meg egy ismerős dallamot, hol élesen hasít bele a csendbe. Borbély Richárddal közös első jelenetükben megszólaltatja Csokonai Vitéz Mihály A reményhez című versét, a titkos vallomást, amely refrénként tér vissza a második felvonásban. Mint ahogyan Petőfi szavai is ismerősen csengenek: a lánglelkű költő Nemzeti dala ezúttal újfajta megközelítésben hangzik el.

Ahogy a szerelem, úgy a barátság is fontos szerephez jut az előadásban.

Von Larsberg (Sánta László) azonban nem Sancho Panzaként követi a már-már Don Quijote-i eszméket valló Kazinczy Lajost, hanem nem egyszer hangosan vitába száll vele, hogy a jó úton tartsa. Csak pár kisebb jelenet jut nekik, dacszövetségük mégis a darab egyik legelementárisabb duettjében teljesedik ki.

II1041-144926.jpg

Sánta László és Borbély Richárd A tizenötödikben (Fotó/Forrás: Jardek Szabina / Madách Színház)

A szereplők feje felett árnyékként lebeg a kötél és a hadbírósági tárgyalásnak réme, Haynau rémuralma elérhető közelségbe kerül. Az alkotók azonban az embert akarják láttatni a maga teljességében, nem egy vérengző, lelketlen sorozatgyilkost, ahogyan az utókor hivatkozik rá.

Miller Zoltán mindent meg is tesz annak érdekében, hogy megmutassa Haynau belső vívódásait, a döntései mögött húzódó motivációit.

Értelmezésében a táborszernagy minden gesztusa valamiféle kisebbségi komplexus, az árulástól való félelem eredménye.

Zsarnokká válik, hogy szava lehessen egy olyan világban, ahol békés körülmények között talán csak egy arctalan tucatember lenne.

Bár az okok árnyaltabbá válnak, a darab nem akarja a férfit felmenteni a bűnök alól, sőt az alkotók minden lehetőséget megragadnak arra, hogy érzékeltessék: egy ponton túl Haynau számára nincs feloldozás. Pusztítani akar és eltávolítani az útból mindenkit, akiről úgy véli, megingathatja a hatalmát.

II1033-144926.jpg

Miller Zoltán A tizenötödikben (Fotó/Forrás: Jardek Szabina / Madách Színház)

Csak Kazinczy Lajossal nem bír. Erős gesztus, hogy a börtöncellában tett látogatásakor leül a rabként ítéletre váró fiú mellé, majd amikor Kazinczy nem hódol be neki, érzelmi zsarolással próbálkozik:

„Legyen férfi. Újra”

– mondja, a csel pedig beválik, hiszen Lajos utána saját maga kéri, hogy bajtársai sorsában osztozhasson.

A darab csúcspontján Szirtes Tamás rendező megidézi az aradi vértanúkat. Fekete angyalok kísérik a halálraítélteket a vár tövébe és a bitóhoz, térdet hajtva a hazát védő hősök előtt, akiknek a vére vörösre festi az eget. Látványos kép, beleég a néző emlékezetébe, mint ahogyan Kazinczy utolsó útja is, aki csukott szemmel, imádkozva várja az elkerülhetetlen halált.

A kritika a 2022. április 23-i előadás alapján született.

Az előadás legközelebb április 29-én látható a Madách Színházban.

Fejléckép: Békefi Viktória és Borbély Richárd az előadásban (fotó: Jardek Szabina / Madách Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Zenés színház interjú

„A zene kapocs a Menny és a Föld között” – beszélgetés Vadász Zsolttal

A Budapesti Operettszínház március 10-én, 11-én és 12-én, hármas szereposztásban mutatta be Huszka Jenő Mária főhadnagy című művét, amelyben a népszerű bonvivánt, Vadász Zsoltot Draskóczy Ádám szerepében láthatja a közönség.
Zenés színház kritika

Egyetlen történet a sok közül – Eötvös Péter Bécsben

A MusikTheater an der Wien mutatta be Eötvös Péter Az Aranysárkány című operáját, melyet a magyar közönség mindössze egyszer láthatott. A Bécsi Kamaraoperában tartott, február 25-i előadáson jártunk.
Zenés színház ajánló

Rendhagyó koncerttel kapcsolódik nagypéntekhez az Operettszínház  

A nagypénteki Feltámadás koncerten fellép Fischl Mónika, Ninh Duc Huang Long, Süle Dalma, Vadász Zsolt és Pete Ádám, a Budapesti Operettszínház Zenekara és Énekkara, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékei.
Zenés színház hír

Ligeti-bemutatóval és Mundruczó-rendezéssel készül jövőre a müncheni operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Bajor Állami Operaház, az évad végi operafesztiválon Ligeti György Le Grand Macabre című művét mutatják be, emellett több magyar művész is közreműködik a produkcióikban.