Zenés színház

Romlatlan fiúhang, romló testben – a kasztráció árnyoldalai

2016.07.01. 10:52
Ajánlom
Mindenki ámulattal csodálta őket csengő hangjukért, ám kegyetlen eljáráson átesett férfiaknak súlyos testi elváltozásokkal kellett szembenézniük.

Egészen a 19. század végéig élt az a gyakorlat, hogy a fiú operaénekeseket, annak érdekében, hogy megőrizzék csengő, gyermeki hangjukat, még a pubertás kor előtt kasztrálták. Kiderült, hogy a megcsonkított fiúk nem csak heréiket veszítették el, hanem más testi elváltozásokkal is szembe kellett nézniük – olvasható a Múlt-kor oldalán.

Gaspare Pacchierotti és koponyája

Gaspare Pacchierotti és koponyája (Fotó/Forrás: Nature.com)

A Padovai Egyetem szakértői megvizsgálták egy 19. században élt előadóművész, Gaspare Pacchierotti csontvázát, az eredményekről pedig a Scientific Reportsban számoltak be. A tanulmány kitér rá, hogy a kasztrált énekesek több esetben magasabbak voltak, mint a hasonló beavatkozáson át nem esett társaik. „A kasztráltak szokatlanul magasak voltak, nagy, hordó alakú mellkassal, gyermekekre jellemző gégével és hosszú, nyurga lábakkal” – írják. A felsorolt jellemzőket Pacchierotti csontjai is alátámasztják, magassága például a combcsontok, sípcsontok és felkarcsontok hossza alapján 191 cm lehetett.

A CT-vizsgálat alapján csigolyatörést és csontsűrűség-csökkenést is megállapítottak, ami mögött a kasztráció hatására kialakuló csontritkulást sejtik a kutatók, ám nem elhanyagolható a szakmai ártalom lehetősége sem, miszerint a nyakcsigolyakopást a próbák alatti folyamatos fej és a nyakmozgatása okozta.

A tanulmány megemlíti továbbá, hogy három légzőizom esetében is tapasztaltak elváltozást, valamint a lapockákon is megfigyelhetőek voltak olyan nyomok, amelyek arra utalnak, hogy Pacchierotti gyakran használta a karjait éneklés közben. Érdekesség, hogy a testi problémák ellenére 81 éves koráig élt, amelyben számos „érzéki” kapcsolatról van tudomásunk.

A kutatók mindeddig egyetlen operaénekes, Carlo Broschi, művésznevén Farinelli maradványait tanulmányozhatták. A leghíresebb kasztrált szoprán énekes 1705 és 1782 között élt. Gyermekkorában kasztrálták a gyönyörű hangja miatt, mondván a romlatlan fiúhang szárnyal a legszebben. Már életében legenda övezte, több novella jelent meg róla politikai és szexuális felhangokkal, 1994-ben pedig filmet készítettek életéről Farinelli címmel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház soharóza

Lemez készülhet a Soharóza Tabu-előadásából, de a támogatásodra van szükségük

Halas Dóra és Nagy Fruzsina extravagáns projektjei felkavarták a zenés színházi műfaj állóvizét. Szívesen hallgatnánk a Tabu előadásuk dalait, de eddig nem készült róla felvétel. De majd most!
Zenés színház interjú

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Zenés színház operett

Népi tánc színesíti idén a Budavári Palotakoncerteket

Elemi szenvedélyek – ez a címe a Budapesti Palotakoncertek idei gálaműsorának, amelyet a budai vár Oroszlános udvarában rendeznek augusztus 2-án és 3-án.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Ez az este örömzene lesz”

Első szerepe operaszerep volt, ma az Operettszínház primadonnájaként ismerjük Fischl Mónikát, akit nyáron egy operagálán is hallhatunk Szentendrén. Interjúnkban felelevenítettük pályájának lényeges mozzanatait.
Zenés színház koktélparti

5 dolog, amit talán nem tudtál Wagner Ringjéről

Wagner tetralógiája, A Nibelung gyűrűje megkerülhetetlen monstruma a zenetörténetnek. Összeszedtünk öt dolgot, amit talán nem tudtál róla.