Zenés színház

Romlatlan fiúhang, romló testben – a kasztráció árnyoldalai

2016.07.01. 10:52
Ajánlom
Mindenki ámulattal csodálta őket csengő hangjukért, ám kegyetlen eljáráson átesett férfiaknak súlyos testi elváltozásokkal kellett szembenézniük.

Egészen a 19. század végéig élt az a gyakorlat, hogy a fiú operaénekeseket, annak érdekében, hogy megőrizzék csengő, gyermeki hangjukat, még a pubertás kor előtt kasztrálták. Kiderült, hogy a megcsonkított fiúk nem csak heréiket veszítették el, hanem más testi elváltozásokkal is szembe kellett nézniük – olvasható a Múlt-kor oldalán.

Gaspare Pacchierotti és koponyája

Gaspare Pacchierotti és koponyája (Fotó/Forrás: Nature.com)

A Padovai Egyetem szakértői megvizsgálták egy 19. században élt előadóművész, Gaspare Pacchierotti csontvázát, az eredményekről pedig a Scientific Reportsban számoltak be. A tanulmány kitér rá, hogy a kasztrált énekesek több esetben magasabbak voltak, mint a hasonló beavatkozáson át nem esett társaik. „A kasztráltak szokatlanul magasak voltak, nagy, hordó alakú mellkassal, gyermekekre jellemző gégével és hosszú, nyurga lábakkal” – írják. A felsorolt jellemzőket Pacchierotti csontjai is alátámasztják, magassága például a combcsontok, sípcsontok és felkarcsontok hossza alapján 191 cm lehetett.

A CT-vizsgálat alapján csigolyatörést és csontsűrűség-csökkenést is megállapítottak, ami mögött a kasztráció hatására kialakuló csontritkulást sejtik a kutatók, ám nem elhanyagolható a szakmai ártalom lehetősége sem, miszerint a nyakcsigolyakopást a próbák alatti folyamatos fej és a nyakmozgatása okozta.

A tanulmány megemlíti továbbá, hogy három légzőizom esetében is tapasztaltak elváltozást, valamint a lapockákon is megfigyelhetőek voltak olyan nyomok, amelyek arra utalnak, hogy Pacchierotti gyakran használta a karjait éneklés közben. Érdekesség, hogy a testi problémák ellenére 81 éves koráig élt, amelyben számos „érzéki” kapcsolatról van tudomásunk.

A kutatók mindeddig egyetlen operaénekes, Carlo Broschi, művésznevén Farinelli maradványait tanulmányozhatták. A leghíresebb kasztrált szoprán énekes 1705 és 1782 között élt. Gyermekkorában kasztrálták a gyönyörű hangja miatt, mondván a romlatlan fiúhang szárnyal a legszebben. Már életében legenda övezte, több novella jelent meg róla politikai és szexuális felhangokkal, 1994-ben pedig filmet készítettek életéről Farinelli címmel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.