Zenés színház

Romlatlan fiúhang, romló testben – a kasztráció árnyoldalai

2016.07.01. 10:52
Ajánlom
Mindenki ámulattal csodálta őket csengő hangjukért, ám kegyetlen eljáráson átesett férfiaknak súlyos testi elváltozásokkal kellett szembenézniük.

Egészen a 19. század végéig élt az a gyakorlat, hogy a fiú operaénekeseket, annak érdekében, hogy megőrizzék csengő, gyermeki hangjukat, még a pubertás kor előtt kasztrálták. Kiderült, hogy a megcsonkított fiúk nem csak heréiket veszítették el, hanem más testi elváltozásokkal is szembe kellett nézniük – olvasható a Múlt-kor oldalán.

Gaspare Pacchierotti és koponyája

Gaspare Pacchierotti és koponyája (Fotó/Forrás: Nature.com)

A Padovai Egyetem szakértői megvizsgálták egy 19. században élt előadóművész, Gaspare Pacchierotti csontvázát, az eredményekről pedig a Scientific Reportsban számoltak be. A tanulmány kitér rá, hogy a kasztrált énekesek több esetben magasabbak voltak, mint a hasonló beavatkozáson át nem esett társaik. „A kasztráltak szokatlanul magasak voltak, nagy, hordó alakú mellkassal, gyermekekre jellemző gégével és hosszú, nyurga lábakkal” – írják. A felsorolt jellemzőket Pacchierotti csontjai is alátámasztják, magassága például a combcsontok, sípcsontok és felkarcsontok hossza alapján 191 cm lehetett.

A CT-vizsgálat alapján csigolyatörést és csontsűrűség-csökkenést is megállapítottak, ami mögött a kasztráció hatására kialakuló csontritkulást sejtik a kutatók, ám nem elhanyagolható a szakmai ártalom lehetősége sem, miszerint a nyakcsigolyakopást a próbák alatti folyamatos fej és a nyakmozgatása okozta.

A tanulmány megemlíti továbbá, hogy három légzőizom esetében is tapasztaltak elváltozást, valamint a lapockákon is megfigyelhetőek voltak olyan nyomok, amelyek arra utalnak, hogy Pacchierotti gyakran használta a karjait éneklés közben. Érdekesség, hogy a testi problémák ellenére 81 éves koráig élt, amelyben számos „érzéki” kapcsolatról van tudomásunk.

A kutatók mindeddig egyetlen operaénekes, Carlo Broschi, művésznevén Farinelli maradványait tanulmányozhatták. A leghíresebb kasztrált szoprán énekes 1705 és 1782 között élt. Gyermekkorában kasztrálták a gyönyörű hangja miatt, mondván a romlatlan fiúhang szárnyal a legszebben. Már életében legenda övezte, több novella jelent meg róla politikai és szexuális felhangokkal, 1994-ben pedig filmet készítettek életéről Farinelli címmel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Agyhullámok zenéje – interjú Somogyi Szilárddal

A Pendragon-legenda és az Abigél után új előadással bővül a Budapesti Operettszínház online repertoárja. A Virágot Algernonnak 2015-ben hódította meg a Raktárszínház színpadát, az előadás rendezőjével Somogyi Szilárddal a felvétel körülményeiről, a jelenről és a következő produkcióról beszélgettünk.
Zenés színház gyász

Elhunyt Palcsó Sándor operaénekes

A kétszeres Liszt Ferenc-díjas operaénekest, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagját 91 éves korában érte a halál.
Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.