Zenés színház

Rost Andrea: „Domingóval minden találkozásom megerősíti a zenébe vetett hitemet”

2022.04.30. 12:10
Ajánlom
Noha több évtizedes kapcsolat fűzi a Magyar Állami Operaházhoz Plácido Domingót, színpadi szerepben idén áprilisban, Verdi Simon Boccanegrájában lépett fel először a spanyol tenor az Andrássy úti Ybl-palotában. Amelia szerepében a világhírű magyar szoprán, Rost Andrea volt partnere. VIDEÓ

278888555_10158918823818181_7415025427689392156_n-183453.jpg

Plácido Domingo (Simon Boccanegra) és Rost Andrea (Amelia Grimaldi) a Simon Boccanegra című operában (Fotó/Forrás: Kummer János / Magyar Állami Operaház)

Bár Domingo többször lépett már fel Budapesten, teljes szerepben most először állt az Operaház színpadán. Idén márciusban, az OPERA újranyitógáláján három szám erejéig karmesterként vezényelte az Opera Zenekarát a 81 éves művész, amely alkalomból interjút is adott lapunknak. Most viszont Verdi klasszikusában, magyar művészek társaságban aratott nagy sikert.

A Simon Boccanegra április 27-i előadását az MTVA rögzítette, és egy későbbi időpontban az M5 kulturális csatorna műsorára tűzi. Ezen az estén, a közönség nagy örömére, immár Rost Andreát láthattuk Amelia szerepében. A Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas szopránt – megbetegedése miatt – a főpróbán és az első előadáson Francesca Sassut helyettesítette, a soron következő alkalmakon azonban már a magyar operaénekesre lehet számítani.

Rost Andrea és Plácido Domingo szakmai kapcsolata hosszú évekre nyúlik vissza, számos alkalommal énekeltek már együtt, ám most először találkoztak színpadon operaelőadás keretében. A közös munka és a létrejött színházi élmény kapcsán az énekesnő az alábbi gondolatokat osztotta meg a Fidelióval:

„Plácido Domingóval énekelni mindig is ünnep volt számomra. Sok-sok éve ismerjük egymást, és koncerteken léptünk már fel együtt, de teljes operaelőadásban közösen nem énekeltünk még együtt. Amelia szerepe számomra új volt, nehéz és intenzív próbaidőszak áll a hátam mögött. Plácido Boccanegrája világhírű, így már nagyon vártam, hogy együtt próbálhassunk. Minden várakozásomat felülmúlta a közös próbaidőszak szűk egy hete, hiszen fantasztikusan figyelmes kolléga és roppant alázatos zenész.

Aláveti magát a zenének, az opera és a szerep szolgálatának.

A legmeghatóbb számomra, aki a darabban a lányát alakítom, hogy drámai halála olyan hatással volt rám a színpadon, hogy nem bepróbált módon játszottam, hanem tiszta, gyermeki érzelemből. Domingóval minden találkozásom megerősíti a zenébe vetett hitemet. Nem volt ez másként most sem!”

„360 fokban gondolkodom a zenéről” – Beszélgetés Plácido Domingóval

Kapcsolódó

„360 fokban gondolkodom a zenéről” – Beszélgetés Plácido Domingóval

Plácido Domingót tenoristaként ismerte meg a közönség, de elsősorban művésznek tartja magát: mostanában a zenetörténet nagy baritonjait kelti életre, az Operaház Újranyitógáláján pedig karmesteri pálcát ragad majd. A sokféle szerepkörről és a Magyarországhoz fűződő kapcsolatairól is mesélt nekünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Musical és klezmerzene is várja a Margitszigeti Színház közönségét

Nagyszabású sajtótájékoztató keretében ismertette nyári évadát a Margitszigeti Színház, amely a szórakoztató színházi előadások mellett könnyűzenei programokkal is várja az érdeklődőket.
Zenés színház interjú

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Zenés színház hír

Elisabeth Sobotka lesz a Berlini Állami Opera új főigazgatója

A Bregenzi Fesztivál vezetője 2024 szeptemberében kezdheti meg munkáját az intézmény élén. A jelenlegi főigazgató, Matthias Schulz 2025-től a Zürichi Operát vezeti majd.
Zenés színház hír

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.
Zenés színház hír

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.