Zenés színház

Rost Andrea és Fischer Ádám Brüsszelben

2012.12.18. 12:30
Ajánlom
Ifjabb Johann Strauss A denevér című klasszikus operettje magyar közreműködőkkel kerül színre december 19-én a La Monnaie-ben.

Rost Andrea a darab női főszerepét énekli, s az előadást vezénylő Fischer Ádám mellett a betanító karmester is magyar, Bartal László. A világhírű szoprán nem először személyesíti meg a bécsi dámát, aki a darabban Orlovszki herceg álarcos báljára egy magyar grófnő jelmezébe öltözik. Münchenben és Chicagóban is énekelte Rosalindát, december 31-én pedig Tokióban egy olyan esten lép fel, amelyen A denevér slágerszámai mellett népszerű Lehár-dallamokat is előad a Bécsi Volksoperrel, Guido Mancusi vezényletével. (Kapcsolódó hír, hogy Rost Andrea máris felfüggesztette a Magyar Művészeti Akadémiában hétvégén megkapott levelező tagságát.)

A brüsszeli produkció Fischer Ádám javaslatára került a La Monnaie repertoárjába, a karmester - a sajtóvisszhangok alapján - sikeres Traviata-premiert vezényelt december elején. Ebben először dolgozott a modern német rendezői színház egyik jelentős alakjával, Andrea Breth-tel.  "A denevér népszerűsége a keletkezése óta eltelt csaknem 140 óta semmit sem vesztett - legalábbis Közép-Európában, hiszen bécsi operett. De a történet szerintem az általunk kitalált 'brüsszelesített' változatban is érdekes lesz" - mondta el Fischer Ádám. Hozzátette, nem feltétlenül ért egyet az új dialógus minden részletével, amely a rendező, Guy Joosten munkája, és olyannyira aktualizál, hogy utal arra híresztelésre, amely szerint Gérard Depardieu Belgiumba menekítette a francia adóhatóság elől a vagyonát. 

Rost Andreától további részleteket is megtudtunk a rendezésről: "Frosch, a börtönőr végig követi a darabot, nemcsak kommentálva az eseményeket, hanem utalva a vezetésre és a botrányos előadásokra is. A zenekar a színpadon játszik, az énekesek a lefedett zenekari árok felett 'lézetnek', egész közel a nézőkhöz. A rendezői gondolat az, hogy a hétköznapokból a kivételes pillanatokba vágyunk, jelen esetben a színpadra. Érdekes, szokatlan térbeli helyzetbe kerültünk mi, énekesek. Egyébként a rendező nem nyúlt bele a darabba, nincsenek kosztümök, a saját ruháinkban játszunk."

"A zene természetesen érintetlen marad - hangsúlyozta a karmester. - Én inkább azért vélem örökérvényűnek A denevért, mert Froscht, a börtönőrt kivéve valamennyi szereplő menekül az unalmas hétköznapok elől, ha csak egy részeg, pezsgős éjszakára is. Az álomvilág, a képzelgés szépíti meg szürkeséget, és ezzel más szerzők művei is foglalkoznak, Mozart például a Cosi fan tuttéban, Shakespeare A szentivánéji álomban." Froscht Georg Nigl alakítja, akinek ugyancsak van magyar vonatkozása, bár Bécsben született. Münchenben a Bajor Állami Operában ő játszotta Lucifert Eötvös Péter Az ördög tragédiája című operájának ősbemutatóján. Dietrich Henschel lesz Eisenstein, Pavol Breslik pedig Alfréd.

A denevért a Magyar Állami Operaház is műsorra tűzi az év végén, Rosalinda szerepét az Andrássy úton Rőser Orsolya és Kolonits Klára éneklik majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.