Zenés színház

Rost Andrea kapta idén a Székely Mihály-emlékplakettet

2011.03.24. 15:40
Ajánlom
Az elismerést a művésznő a Figaro házassága című előadás előtt vette át szerdán délután az Operaház színpadán.

"Végigolvastam, hogy kik kapták meg az elmúlt majdnem ötven évben a Székely Mihály-emlékplakettet. Nagyszerű, hírneves művészek. Köztük 1970-ben szeretett és feledhetetlen mesterem, Bende Zsolt, akinek olyan sokat köszönhetek a pályám alakulásában. Ilyen társaságba kerülni jóval több, mint megtiszteltetés és nagy öröm" - nyilatkozta a Kossuth-díjas szoprán.

Rost Andrea Budapesten született 1962-ben. Zenei tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte Bende Zsolt növendékeként. Még főiskolás volt, amikor a budapesti Operaház ösztöndíjasaként elénekelte Gulyás Dénes rendezésében Júlia szerepét Gounod Rómeó és Júlia című operájában. Két évvel később, 1991-ben a bécsi Staatsoper magánénekese lett, ahol összes fontos szerepében megismerhette a bécsi közönség. A Milánói Scala 1994-es Rigoletto bemutatóján, amelyre Riccardo Muti hívta meg, átütő nemzetközi sikert aratott, s azóta a Scala állandó visszatérő vendége. Fellépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a párizsi Bastille Operában, a londoni Royal Opera House-ban, a chicagói Operában, a New York-i Metropolitan Operában és a Washingtoni Operában, de gyakori meghívott művésze a tokiói New National Operának is. A budapesti Operaházban kedvenc szerepeiben (Gilda, Violetta) lépett többször a hazai közönség elé. Az elmúlt szezonokban Budapesten a Grófné szerepe mellett Eurüdikét (A filozófus lelke) és Mimit (Bohémélet) énekelte Budapesten, Miskolcon pedig Richard Strauss Daphnéját szólaltatta meg. Érdemes művész, 1997-ben Liszt-díjjal, 2004-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

A Mozart Figaro házassága című művének újabb sorozatában, a Grófné szerepében a Kossuth-díjas szoprán, Rost Andrea itthon szeptemberben mutatkozott be. A hazai közönség számára újdonság lesz, hogy öt hét múlva Verdi Otellójában Desdemonaként debütál. "Meglehetősen régen, 2003-ban és 2005-ben Riccardo Muti vezényletével Japánban csupán három-három alkalommal énekeltem Desdemonát. Muti akkor elégedett volt, de mindketten éreztük, érdemes érlelni a szólamot. A következő hónapot rengeteg gyakorlással fogom tölteni, fel kell idéznem a darabot. Meghallgatok felvételeket, hogyan vezényelték olyan jeles karmesterek, mint például Solti György" - mondta új szerepéről az operaénekesnő.

A Székely Mihály-emlékplakettet a Fészek Művészklub Alapítványa 1964. március 22-én, Székely Mihály kétszeres Kossuth-díjas operaénekes halálának első évfordulójára alapította, azóta minden évben átadják. A plakettet Csillag István szobrászművész tervezte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.
Zenés színház magazin

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház közönségszavazás

Szavazzon: ki kapja az Operettszínház közönségdíját?

A közönségdíjat a legtöbb lájkot bezsebelő művész kapja majd a június 24-én tartandó díjátadón. Szavazásra fel!