Zenés színház

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

2022.05.19. 09:35
Ajánlom
A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.

A Rost Andrea Művészeti Alapítvány 2017-ben alakult. 2022-ben a megújult kuratórium fő célja, hogy a világszerte ismert és elismert opera-énekesnő, Rost Andrea átadhassa sokszínű szakmai tudását. A fiatal, pályakezdő énekesek a jövőben az alapítvány által szervezett kurzusokon, fesztiválokon nem csupán magyarországi, de nemzetközi ismertségre is szert tehetnek. Rost Andrea meghívására a workshopokat záró előadások vendégeként

külföldi és hazai rendezőknek, énektanároknak, karmestereknek éppen úgy bemutatkozhatnak majd a növendékek, mint impresszárióknak és operaház-igazgatóknak.

Az alapítvány első nagy eseménye az idén szeptember 26. és október 2-a között megrendezésre kerülő PályaStart Mesterkurzus, mely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre, együttműködésben az Operaházzal, a Zeneakadémiával és a Magyar Zene Házával. A kezdeményezéshez olyan kulturális intézmények is csatlakoztak, mint a Miskolci Nemzeti Színház, a Coopera vagy a Benczúr Kulturális Központ.

Az intenzív, egyhetes mesterkurzus során a képzés résztvevőinek lehetősége nyílik a közös napi munkára, a magyar és nemzetközi operaélet meghatározó alakjával, Rost Andrea opera-énekesnővel, a mesterkurzus művészeti vezetőjével és a kurzus megálmodójával, illetve olyan ismert szakemberekkel, akik a pályájuk korai szakaszában tudnak segíteni egy művész szakmai életének elindításában.

A résztvevők W. A. Mozart Figaro házassága című operájának szerepeit Rost Andrea opera-énekesnő és Béres Attila rendező vezetésével tökéletesítik.

Rost Andrea énektechnikailag és az interpretációval kapcsolatban is foglalkozik a növendékekkel, Béres Attila a karakterek színpadi megformálásában segíti a fiatal művészeket.

Az opera valamennyi szerepére egy-egy énekest választanak ki, meghallgatás keretében.

A hallgatóknak a kurzus során lehetőségük nyílik menedzsmenttel kapcsolatban Lőrinczy György kulturális menedzserrel és Meczner Vera művészmenedzserrel egyeztetni a karrierépítés lehetőségeiről, valamint brandépítéssel, illetve kommunikációval kapcsolatban is kapnak segítséget egy-egy szakembertől.

Az összetett kurzus színpadi mozgás, styling és egyéb más fontos területeken is fejleszti majd a résztvevőket.

A közös heti munka végén október 2-án a Zeneakadémia Solti-termében

nyilvános koncerten lesz alkalmuk az énekeseknek a mű áriáit és jeleneteit félszcenírozott formában a közönség, és számos más szakmai meghívott előtt is bemutatni.

A kurzusra elsősorban operatanszakos növendékek, illetve egyetemi szintű énekdiplomával rendelkező fiatal énekművészek jelentkezését várják. Szeretettel veszik azon személyek jelentkezést is, akik nem rendelkeznek konzervatóriumi vagy felsőfokú szakmai végzettséggel, operaházi tapasztalattal. Számukra kötelező egy előválogatón való részvétel, amely a jelentkezési laphoz egy darab, két évnél nem régebbi, YouTube videófelvétel linkjének feltöltését jelenti.

A mesterkurzus időpontja: 2022. szeptember 26. – október 2.
A mesterkurzus helyszíne: Magyar Állami Operaház

Jelentkezési határidő: 2022. június 10.

A kurzusról, a jelentkezésről és a díjakról további információ Rost Andrea honlapján érhető el.

Fejléckép: Rost Andrea (fotó: Dobos Tamás)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Zenés színház interjú

„A lelkem mélyén musicaltáncos vagyok” – interjú Kapitány Dorottyával

A balettkar oszlopos tagjaként Kapitány Dorottya az elmúlt években a Budapesti Operettszínház csaknem összes darabjában látható volt, tavasszal pedig egészen új szerepben próbálhatta ki magát: a Jekyll és Hyde koreográfus-asszisztensi feladatait látta el. Az indulásról, a háttérben zajló folyamatokról és az új feladatkörről is beszélgettünk.
Zenés színház hír

Cser Krisztián, Szántó Andrea, Rácz Rita és Balázsi Gergő Ármin is a Magyar Állami Operaház kamaraművésze

Bár július folyamán még tartanak előadásokat, a Magyar Állami Operaház hagyományos évadzáró Csillagóra-gáláján kamaraművészi és más rangos díjakkal tüntette ki munkatársait.
Zenés színház ajánló

Julien király színpadra lép a Pesti Magyar Színházban

A Pesti Magyar Színház új évadának első premierjét, a Madagaszkárt Gémes Antos rendezi, zenei vezetője pedig Szemenyei János.
Zenés színház interjú

„Ez lesz a mi Képzelt riportunk” – Csorba Lóránt, a 80 nap alatt a Föld körül zenei munkálatairól

Verne Gyula klasszikusából, a 80 nap alatt a Föld körül című regényből készül a TRIP legújabb koncertszínházi előadása, melynek premierjét a Városmajori Szabadtéri Színpadon augusztus 18-án tartják. Csorba Lóránttal a színházi zeneszerzés kihívásairól és a „Make Love, Not War” eszményéről is beszélgettünk.