Zenés színház

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

2022.05.19. 09:35
Ajánlom
A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.

A Rost Andrea Művészeti Alapítvány 2017-ben alakult. 2022-ben a megújult kuratórium fő célja, hogy a világszerte ismert és elismert opera-énekesnő, Rost Andrea átadhassa sokszínű szakmai tudását. A fiatal, pályakezdő énekesek a jövőben az alapítvány által szervezett kurzusokon, fesztiválokon nem csupán magyarországi, de nemzetközi ismertségre is szert tehetnek. Rost Andrea meghívására a workshopokat záró előadások vendégeként

külföldi és hazai rendezőknek, énektanároknak, karmestereknek éppen úgy bemutatkozhatnak majd a növendékek, mint impresszárióknak és operaház-igazgatóknak.

Az alapítvány első nagy eseménye az idén szeptember 26. és október 2-a között megrendezésre kerülő PályaStart Mesterkurzus, mely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre, együttműködésben az Operaházzal, a Zeneakadémiával és a Magyar Zene Házával. A kezdeményezéshez olyan kulturális intézmények is csatlakoztak, mint a Miskolci Nemzeti Színház, a Coopera vagy a Benczúr Kulturális Központ.

Az intenzív, egyhetes mesterkurzus során a képzés résztvevőinek lehetősége nyílik a közös napi munkára, a magyar és nemzetközi operaélet meghatározó alakjával, Rost Andrea opera-énekesnővel, a mesterkurzus művészeti vezetőjével és a kurzus megálmodójával, illetve olyan ismert szakemberekkel, akik a pályájuk korai szakaszában tudnak segíteni egy művész szakmai életének elindításában.

A résztvevők W. A. Mozart Figaro házassága című operájának szerepeit Rost Andrea opera-énekesnő és Béres Attila rendező vezetésével tökéletesítik.

Rost Andrea énektechnikailag és az interpretációval kapcsolatban is foglalkozik a növendékekkel, Béres Attila a karakterek színpadi megformálásában segíti a fiatal művészeket.

Az opera valamennyi szerepére egy-egy énekest választanak ki, meghallgatás keretében.

A hallgatóknak a kurzus során lehetőségük nyílik menedzsmenttel kapcsolatban Lőrinczy György kulturális menedzserrel és Meczner Vera művészmenedzserrel egyeztetni a karrierépítés lehetőségeiről, valamint brandépítéssel, illetve kommunikációval kapcsolatban is kapnak segítséget egy-egy szakembertől.

Az összetett kurzus színpadi mozgás, styling és egyéb más fontos területeken is fejleszti majd a résztvevőket.

A közös heti munka végén október 2-án a Zeneakadémia Solti-termében

nyilvános koncerten lesz alkalmuk az énekeseknek a mű áriáit és jeleneteit félszcenírozott formában a közönség, és számos más szakmai meghívott előtt is bemutatni.

A kurzusra elsősorban operatanszakos növendékek, illetve egyetemi szintű énekdiplomával rendelkező fiatal énekművészek jelentkezését várják. Szeretettel veszik azon személyek jelentkezést is, akik nem rendelkeznek konzervatóriumi vagy felsőfokú szakmai végzettséggel, operaházi tapasztalattal. Számukra kötelező egy előválogatón való részvétel, amely a jelentkezési laphoz egy darab, két évnél nem régebbi, YouTube videófelvétel linkjének feltöltését jelenti.

A mesterkurzus időpontja: 2022. szeptember 26. – október 2.
A mesterkurzus helyszíne: Magyar Állami Operaház

Jelentkezési határidő: 2022. június 10.

A kurzusról, a jelentkezésről és a díjakról további információ Rost Andrea honlapján érhető el.

Fejléckép: Rost Andrea (fotó: Dobos Tamás)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Zenés színház hír

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Zenés színház ajánló

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Zenés színház ajánló

A kard vagy a toll szolgálja jobban a hazát? – Koncerthangulatú előadáson elevenedik meg Petőfi Sándor és Szendrey Júlia élete

A szabadakarat>>>> című pop-up produkció alkotói arra tesznek kísérletet, hogy kiterjesszék a magyar zenés színház műfaji kereteit.
Zenés színház gyász

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.