Zenés színház

Rövidített formában jön az idén 100 éves Salzburgi Ünnepi Játékok

2020.06.10. 11:55
Ajánlom
A klasszikus zene ünnepén az eredetileg meghirdetett előadások fele lesz látható augusztusban.

A Salzburgi Ünnepi Játékok tervezett 212 előadásából a koronavírus-járvány miatt csak 90-et tartanak meg, a rendezvény 16 helyszínét pedig 7-re csökkentik. A közönség létszámát is úgy szabják meg, hogy biztonságosan lehessen leültetni a nézőket: a nézőtéren csak minden második székre lehet majd ülni, a közönségnek maszkot kell viselnie a belépéskor, de az előadás alatt le lehet venni.

Az eredetileg július 18. és augusztus 30. közé meghirdetett fesztivál augusztus 1-jén kezdődik.

Centenáriumát ünnepli a Salzburgi Ünnepi Játékok

Kapcsolódó

Centenáriumát ünnepli a Salzburgi Ünnepi Játékok

Anna Nyetrebko Toscát énekelt, a fiatal női karmester, Mirga Grazinyte-Tyla rekviemet vezényel. Így készült a századik évre a Salzburgi Ünnepi Játékok.

Az operabemutatók között szerepel Mozart Così fan Tutte című műve, amelyet a megszokott 2300 néző helyett 1000 ember előtt visznek színre, valamint Richard Strauss Elektrája, amelyet 700 nézőnek játszanak.

Markus Hinterhauser művészeti igazgató elárulta, hogy a Così fan tuttét visszafogott díszletekkel, jelmezekkel és kevés próbával mutatják be. Hugo von Hofmannsthal Jedermann (Akárki) című művéből pedig 14 előadást tartanak a Dóm téren, a katedrális előtt. Ezek egyikén, augusztus 22-én emlékeznek meg arról, hogy éppen 100 éve nyílt meg először a fesztivál Salzburgban. A téren rendszerint 2300 férőhelyet rendeznek be, de most csak 1250 néző hallgathatja alkalmanként az előadást.

A rendezvény 230 ezer jegyéből 180 ezret már eladtak mintegy 80 ország vásárlóinak, de a korlátozások miatt csak 70 ezer férőhelyet tudnak biztosítani. A fesztivál ezért személyenként két jegyet ad ki és csak azok vehetnek részt az előadásokon. A vásárlók nevét rányomtatják a jegyre és ellenőrzik is azok felhasználását.

Fejléckép: A Salzburgi Fesztivál megnyitójának közvetítése 2011-ben (fotó: Martin Schalk / Getty Images Hungary)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Bagossy László: „A rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője közleményben reagált Vidnyánszky Attila az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozataira.
Plusz

Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs Pilinszky-estje és Budapest Bár koncert is lesz a Balaton-parton

Idén is közel hozza a Balaton-parton nyaraló közönséghez a kultúrát a Kultkikötő.
Vizuál

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Vizuál

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Jazz/World

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Világsztárokkal indul a nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A színház vezetése a már megtervezett programokból, valamint új eseményekből, koncertekből és előadásokból egy újraépített nyári repertoárral kívánja megszólítani és beinvitálni a közönséget.
Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.
Zenés színház hír

A jövő héten nyit a milánói Scala

A koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a koncerten a közönség és az énekesek számát is csökkentette az operaház.
Zenés színház koktélparti

Brünnhilde és Wotan pszichológiája – 150 éve mutatták be A walkürt

A főisten leszállt a halandók közé, hogy fiút nemzzen. A fiú és ikerhúga között szerelem gyúlt, amely nyomán felsejlettek a múlt traumái. Brünnhilde pedig integritást nyert azáltal, hogy szembeszállt apjával. Wagner tetralógiája nem csak a zenetudomány, hanem a pszichológia számára is kutatási terület.