Zenés színház

Rozsda ősz – Mécsesszemű remény

2016.10.10. 09:36
Ajánlom
60 vers, kispróza és zenei részlet 60 évvel az 1956-os forradalom után. Október 13-án zenés irodalmi estet tartanak az Óbudai Társaskörben.

Az irodalmi-zenei összeállítás elsősorban arra törekszik, hogy egyfelől az 1956-os forradalmi eseményeket átélő egykori fiatalok, majd a későbbi idők mindenkori múlt- és emlékidéző fiataljai szólaljanak meg benne. Az úgynevezett „rozsda ősz” tudatos és érzelmi forradalmárai között említhető az 1960-70-es évekből Gérecz Attila, Petri György, Veress Miklós, Rakovszky Zsuzsa, Visky András, valamint a Hetek és Kilencek költőcsoport. Későbbről azok, akik 1956-ban még gyerekek voltak vagy meg sem születtek, s bár 1956-ot csupán az írásos és szóbeli, társadalmi és családi, irodalmi és művészeti hagyomány hagyta történelmi és morális örökül számukra, mégsem felejtenek. Alkotásaikban újrateremtik az 1956-os nagytörténetet, ők: Petrőczi Éva, Térey János, Szálinger Balázs és mások.

Rozsda ősz

Rozsda ősz

A Mécsesszemű remény körképéből (a szimbolikus számú, összesen hatvan szöveg sorából) nem hiányozhat 1956 néhány nagy tanúságverse (például Illyés Gyulától a korábban íródott, mégis ide tartozó, az Irodalmi Ujságban ekkor megjelent Egy mondat a zsarnokságról). Továbbá az olyan hirdetések, falragaszok, levélrészletek, rádió-üzenetek sem, amelyek akár ama tíz nap humorával és hétköznapiságával is a forradalom hősiességét, pátoszát fényesíthetik.

A zenei válogatás érinti az akkor hallgatott klasszikusokat, a kor rádióban elhangzó műveit és az akkori zenei átalakulás tényleges résztvevőit (Járdányi Pál, Lajtha László, Kodály Zoltán).

Rozsda Ősz - Emlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharcra

Mécsesszemű remény - Hatvan vers és kispróza – hatvan évvel 1956 forradalma után

Közreműködik:

Kútvölgyi Erzsébet, Őze Áron,

a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjai:

Tfirst Péter, Hargitai Géza – hegedű

Várnagy Mihály – brácsa

Kertész Ottó – gordonka

Irodalmi szerkesztő, műsorvezető: Tarján Tamás irodalomtörténész

Zenei szerkesztő: Várnagy Mihály

A műsorban az alábbi zeneszerzők és írók művei hangzanak el:

Bartók, Beethoven, Járdányi, Kodály, Sosztakovics

Ágh István, Albert Camus, Baka István, Bereményi Géza, Buda Ferenc, Déry Tibor, Esterházy Péter, Gérecz Attila, Illyés Gyula, Moldova György, Nagy Gáspár, Nagy László, Örkény István, Petri György, Simonffy András, Spiró György, Turczi István, Utassy József, Vas István

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.
Zenés színház interjú

„Nem viszem haza a szerepeimet”

Volt már Mozart, Bóni, Mágnás Miska, zongorakísérő a világ legrosszabb énekesnője mellett. Nem csak színész, zenét is szerez. Szemenyei János a hazai zenés színházi élet független személyisége. Nem képzelhetjük már el nélküle a műfajt, még szép, hogy az idei KULT50 kiadványunkban is szerepel.