Zenés színház

Salsaoperát vezényelt Dudamel

2012.07.26. 17:20
Ajánlom
A Maestra Vida című showprodukciót a venezuelai fővárosban kétszázezres tömeg előtt mutatták be július 22-én.

A produkcióban mintegy száznegyven muzsikus, színész és énekes játszott, a Simon Bolívar Ifjúsági Szimfonikus Zenekart a világhírnévnek örvendő, bozontos hajú karmester Gustavo Dudamel vezényelte. A La Carlota repülőtéren bemutatott hatalmas showban a szimfonikus együttes mellett Rubén Blades világhírű panamai zenész, a salsaopera szerzője és a Banda Latino Caribena is közreműködött. Blades még bő 30 évvel ezelőtt írta a darabot Willi Colónnal, így nem is nagy meglepetés, hogy a koncertet követően a zenész -komponista azt nyilatkozta a venezuelai lapoknak, több évtizedes álma valósult meg az előadás bemutatásával. A koncerten a Grammy-díjas Franco de Vita énekes-komponista is részt vett, aki az operaprodukció lírai dalait tolmácsolta.

A nem mindennapi népoperával kapcsolatban Dudamel is nyilatkozott a sajtónak. A 31 éves karmester - aki az El Sistema (bővebben itt olvashat róla) elnevezésű nevelési és szociális programnak köszönhetően szerzett hírnevet és jelenleg is a Los Angeles-i Filharmonikusokat vezeti - elárulta: bár elkötelezte magát Mozart és Mahler muzsikája mellett, nagyon örült, hogy részt vehetett a produkcióban, ugyanis a salsa egyszerűen a vérében van. A nem mindennapi koncert hamarosan CD-n és DVD-n is megjelenik, de addig is egy kis videós ízelítővel szolgálunk a salsaopera szerelmesinek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház sziget

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Zenés színház puccini

A legrangosabb Puccini-fesztiválon mutatják be Káel Csaba rendezését

Puccini Lidércek című operáját a festői olasz városban viszik színpadra a PFZ és a Pécsi Balett előadásában.
Zenés színház opera

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Zenés színház hír

Közleményt adott ki Domingo ügyében a nevét viselő fesztivál

A Plácido Domingo Classics Fesztivál közleménye nem utal arra, hogy a tenor #metoo-botrányára kíván reagálni, de beszédes, hogy két nappal a kirobbanása után tették közzé.
Zenés színház hír

A San Franciscó-i opera lemondta Domingo koncertjét

A világhírű spanyol operaénekes október elején koncertezett volna San Franciscóban, a szexuális zaklatások vádjai miatt mondták le fellépését.