Zenés színház

Salzburg kontra Milánó

2013.06.06. 12:21
Ajánlom
Vegyes érzelmeket ébresztett a június 4-én bejelentett hír, amely szerint 2015-től Alexander Pereira osztrák kulturális menedzser, a Salzburgi Ünnepi Játékok jelenlegi vezetője lesz a milánói Scala új intendánsa. Olaszországban örülnek a neves szakembernek, Ausztriában azonban gondot okoz a kinevezés.

Pereira szerződése a Salzburgi Ünnepi Játékok élén ugyanis 2016-ig szól. Mivel a tervek a következő évekre teljesen elkészültek, az intendáns jelezte, hogy szeretné kitölteni hivatali idejét. Arra hivatkozik, hogy miután menedzserként komoly gyakorlatot szerzett, képes lenne párhuzamosan vezetni a nagy hagyományú olasz operaházat és a fesztivált.

Pereira szerdán bejelentette, hogy bár Stéphane Lissner 2015 szeptemberéig marad a Scala igazgatói irodájában, rövidesen együtt kezdik meg a következő évadok tervezését, és hamarosan sor kerül az új vezető karmester és művészeti vezető kinevezésére is. Közölte azt is, hogy visszahívja a Scalába Cecilia Bartolit, aki a milánói operaházzal hosszú ideje hadilábon áll (tizenkilenc év után 2012 decemberében lépett fel először a Scalában, előadása azonban igencsak vegyes fogadtatásra talált.)

Helga Rabl-Stadler, a salzburgi fesztivál kuratóriumának elnöke, Gabi Burgstaller tartományi kormányzó és a salzburgi polgármester, Heinz Schaden ugyanakkor egyaránt úgy véli, hogy a Pereira által tervezett "bigámia elképzelhetetlen". Az osztrák sajtó Pereira túlburjánzó ambíciójának jelét látja abban, hogy mindkét intézményt igazgatni akarja. Emlékeztetnek arra, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és nem hozott annyi pénzügyi támogatót Salzburgnak, mint amennyit a Zürichi Operában szerzett, sőt, első dolga volt a fesztivál költségvetésének növelését követelni. Milánóban azonban éppen pénzszerző képességét értékelik, bár a szakszervezeti tisztségviselők megjegyezték, nem kívánják, hogy a Scala teljes privatizációja legyen Pereira munkásságának gyümölcse. Az olasz sajtó emellett az osztrák menedzser olasz nyelvtudását és innovatív hajlandóságát is dicséri.

Andreas Mailath-Pokorny, Bécs város kulturális tanácsosa salzburgi kollégáival szemben arra az álláspontra helyezkedett, hogy célszerű lenne megtartani Pereirát Salzburgban 2016-ig. Hogy véleménye mennyiben egy kívülállóé, az legalábbis kérdéses, mivel a kialakult helyzetben Bécs is érintett. Az átmeneti időszakra kinevezhető utódok között ugyanis felvetődött a korábbi salzburgi zeneigazgató, a Bécsi Ünnepi Hetek jelenlegi művészeti vezetője, Markus Hinterhäuser neve is. Persze nem ő az egyetlen jelölt az interregnum művészileg gyümölcsöző átvészelésére: a salzburgi fesztivál prózai előadásaiért felelős Sven-Eric Bechtolf rendezőnek is jók az esélyei arra, hogy átmenetileg a híres kulturális rendezvénysorozat irányítója lehessen. Bechtolf egyébként korábban többször is dolgozott együtt Pereirával Zürichben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.