Zenés színház

Salzburg kontra Milánó

2013.06.06. 12:21
Ajánlom
Vegyes érzelmeket ébresztett a június 4-én bejelentett hír, amely szerint 2015-től Alexander Pereira osztrák kulturális menedzser, a Salzburgi Ünnepi Játékok jelenlegi vezetője lesz a milánói Scala új intendánsa. Olaszországban örülnek a neves szakembernek, Ausztriában azonban gondot okoz a kinevezés.

Pereira szerződése a Salzburgi Ünnepi Játékok élén ugyanis 2016-ig szól. Mivel a tervek a következő évekre teljesen elkészültek, az intendáns jelezte, hogy szeretné kitölteni hivatali idejét. Arra hivatkozik, hogy miután menedzserként komoly gyakorlatot szerzett, képes lenne párhuzamosan vezetni a nagy hagyományú olasz operaházat és a fesztivált.

Pereira szerdán bejelentette, hogy bár Stéphane Lissner 2015 szeptemberéig marad a Scala igazgatói irodájában, rövidesen együtt kezdik meg a következő évadok tervezését, és hamarosan sor kerül az új vezető karmester és művészeti vezető kinevezésére is. Közölte azt is, hogy visszahívja a Scalába Cecilia Bartolit, aki a milánói operaházzal hosszú ideje hadilábon áll (tizenkilenc év után 2012 decemberében lépett fel először a Scalában, előadása azonban igencsak vegyes fogadtatásra talált.)

Helga Rabl-Stadler, a salzburgi fesztivál kuratóriumának elnöke, Gabi Burgstaller tartományi kormányzó és a salzburgi polgármester, Heinz Schaden ugyanakkor egyaránt úgy véli, hogy a Pereira által tervezett "bigámia elképzelhetetlen". Az osztrák sajtó Pereira túlburjánzó ambíciójának jelét látja abban, hogy mindkét intézményt igazgatni akarja. Emlékeztetnek arra, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és nem hozott annyi pénzügyi támogatót Salzburgnak, mint amennyit a Zürichi Operában szerzett, sőt, első dolga volt a fesztivál költségvetésének növelését követelni. Milánóban azonban éppen pénzszerző képességét értékelik, bár a szakszervezeti tisztségviselők megjegyezték, nem kívánják, hogy a Scala teljes privatizációja legyen Pereira munkásságának gyümölcse. Az olasz sajtó emellett az osztrák menedzser olasz nyelvtudását és innovatív hajlandóságát is dicséri.

Andreas Mailath-Pokorny, Bécs város kulturális tanácsosa salzburgi kollégáival szemben arra az álláspontra helyezkedett, hogy célszerű lenne megtartani Pereirát Salzburgban 2016-ig. Hogy véleménye mennyiben egy kívülállóé, az legalábbis kérdéses, mivel a kialakult helyzetben Bécs is érintett. Az átmeneti időszakra kinevezhető utódok között ugyanis felvetődött a korábbi salzburgi zeneigazgató, a Bécsi Ünnepi Hetek jelenlegi művészeti vezetője, Markus Hinterhäuser neve is. Persze nem ő az egyetlen jelölt az interregnum művészileg gyümölcsöző átvészelésére: a salzburgi fesztivál prózai előadásaiért felelős Sven-Eric Bechtolf rendezőnek is jók az esélyei arra, hogy átmenetileg a híres kulturális rendezvénysorozat irányítója lehessen. Bechtolf egyébként korábban többször is dolgozott együtt Pereirával Zürichben.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Zenés színház hír

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Zenés színház interjú

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház hír

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház ajánló

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.