Zenés színház

Salzburg kontra Milánó

2013.06.06. 12:21
Ajánlom
Vegyes érzelmeket ébresztett a június 4-én bejelentett hír, amely szerint 2015-től Alexander Pereira osztrák kulturális menedzser, a Salzburgi Ünnepi Játékok jelenlegi vezetője lesz a milánói Scala új intendánsa. Olaszországban örülnek a neves szakembernek, Ausztriában azonban gondot okoz a kinevezés.

Pereira szerződése a Salzburgi Ünnepi Játékok élén ugyanis 2016-ig szól. Mivel a tervek a következő évekre teljesen elkészültek, az intendáns jelezte, hogy szeretné kitölteni hivatali idejét. Arra hivatkozik, hogy miután menedzserként komoly gyakorlatot szerzett, képes lenne párhuzamosan vezetni a nagy hagyományú olasz operaházat és a fesztivált.

Pereira szerdán bejelentette, hogy bár Stéphane Lissner 2015 szeptemberéig marad a Scala igazgatói irodájában, rövidesen együtt kezdik meg a következő évadok tervezését, és hamarosan sor kerül az új vezető karmester és művészeti vezető kinevezésére is. Közölte azt is, hogy visszahívja a Scalába Cecilia Bartolit, aki a milánói operaházzal hosszú ideje hadilábon áll (tizenkilenc év után 2012 decemberében lépett fel először a Scalában, előadása azonban igencsak vegyes fogadtatásra talált.)

Helga Rabl-Stadler, a salzburgi fesztivál kuratóriumának elnöke, Gabi Burgstaller tartományi kormányzó és a salzburgi polgármester, Heinz Schaden ugyanakkor egyaránt úgy véli, hogy a Pereira által tervezett "bigámia elképzelhetetlen". Az osztrák sajtó Pereira túlburjánzó ambíciójának jelét látja abban, hogy mindkét intézményt igazgatni akarja. Emlékeztetnek arra, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és nem hozott annyi pénzügyi támogatót Salzburgnak, mint amennyit a Zürichi Operában szerzett, sőt, első dolga volt a fesztivál költségvetésének növelését követelni. Milánóban azonban éppen pénzszerző képességét értékelik, bár a szakszervezeti tisztségviselők megjegyezték, nem kívánják, hogy a Scala teljes privatizációja legyen Pereira munkásságának gyümölcse. Az olasz sajtó emellett az osztrák menedzser olasz nyelvtudását és innovatív hajlandóságát is dicséri.

Andreas Mailath-Pokorny, Bécs város kulturális tanácsosa salzburgi kollégáival szemben arra az álláspontra helyezkedett, hogy célszerű lenne megtartani Pereirát Salzburgban 2016-ig. Hogy véleménye mennyiben egy kívülállóé, az legalábbis kérdéses, mivel a kialakult helyzetben Bécs is érintett. Az átmeneti időszakra kinevezhető utódok között ugyanis felvetődött a korábbi salzburgi zeneigazgató, a Bécsi Ünnepi Hetek jelenlegi művészeti vezetője, Markus Hinterhäuser neve is. Persze nem ő az egyetlen jelölt az interregnum művészileg gyümölcsöző átvészelésére: a salzburgi fesztivál prózai előadásaiért felelős Sven-Eric Bechtolf rendezőnek is jók az esélyei arra, hogy átmenetileg a híres kulturális rendezvénysorozat irányítója lehessen. Bechtolf egyébként korábban többször is dolgozott együtt Pereirával Zürichben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”