Zenés színház

Salzburgban A muzsika hangja

2011.10.25. 10:30
Ajánlom
A Salzburgi Tartományi Színházban Andreas Gergen és Christian Struppeck új rendezésében, október 23-án mutatták be a helyi érdekű musicalt.

A darab története Maria Augusta Kutschera, később Maria von Trapp visszaemlékezésén alapul, Salzburgban és környékén játszódik. A történet Ausztria német megszállása előtt játszódik. Maria árvaként egy salzburgi zárdában nevelkedik. A fiatal novícia azonban többet foglalkozik az énekléssel, mint zárdai kötelességeivel. A főnökasszony, miután belátja, hogy Mariából sosem lesz igazi apáca, egy feladattal bízza meg. A nyugállományba helyezett tengeralattjáró-parancsnok, Georg von Trapp szolgálatába kell állnia, akinek felesége halála miatt gyermekei mellé dadára van szüksége. A megözvegyült, önmagát nem találó kapitány spártai módon, katonás szellemben neveli hét gyermekét. Maria nehezen viseli a szigorú és öröm nélküli életet a házban, mígnem a papa minden tiltása ellenére titokban megszeretteti a gyerekekkel az éneklést. A német megszállás idején az antináci szellemiségű von Trapp kapitány behívót kap a német haditengerészethez. Az időközben ismert énekegyüttesé vált család a menekülés mellett dönt, ám a Harmadik Birodalomból azonban nem könnyű elmenekülni sem.

A von Trapp családi kórus sztorijából Richard Rodgers és Oscar Hammerstein készített zenés játékot, amelyet 1959-ben mutattak be a Broadway-n, majd a filmvásznon világsikert aratott 1964-ben Robert Wise rendezésében, Maria szerepében Julie Andrews-zal, Georg von Trapp alakjában pedig Christopher Plummerrel.

A tartományi turisztikai hivatal szerint évente 40 ezer jegyet adnak el azokra a városnéző túrákra, amelyek a Trapp családhoz kötődő helyeket is érinti. Mivel a filmet rendszeresen sugározzák az amerikai és ázsiai televíziók, a távoli országokból Salzburgba érkező külföldi turisták negyven százaléka nem csupán a Mozart-emlékekre, hanem A muzsika hangját idéző relikviákra is kíváncsi, sokan pedig az edelweissről, a havasi gyopárról szóló dalt is nemzeti himnusznak tekintik. Ezt a népszerűséget kihasználva az október 23-i premierhez kapcsolódva november 3-án a városi múzeumban kiállítás nyílik A muzsika hangja történetéről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.