Zenés színház

Salzburgban A muzsika hangja

2011.10.25. 10:30
Ajánlom
A Salzburgi Tartományi Színházban Andreas Gergen és Christian Struppeck új rendezésében, október 23-án mutatták be a helyi érdekű musicalt.

A darab története Maria Augusta Kutschera, később Maria von Trapp visszaemlékezésén alapul, Salzburgban és környékén játszódik. A történet Ausztria német megszállása előtt játszódik. Maria árvaként egy salzburgi zárdában nevelkedik. A fiatal novícia azonban többet foglalkozik az énekléssel, mint zárdai kötelességeivel. A főnökasszony, miután belátja, hogy Mariából sosem lesz igazi apáca, egy feladattal bízza meg. A nyugállományba helyezett tengeralattjáró-parancsnok, Georg von Trapp szolgálatába kell állnia, akinek felesége halála miatt gyermekei mellé dadára van szüksége. A megözvegyült, önmagát nem találó kapitány spártai módon, katonás szellemben neveli hét gyermekét. Maria nehezen viseli a szigorú és öröm nélküli életet a házban, mígnem a papa minden tiltása ellenére titokban megszeretteti a gyerekekkel az éneklést. A német megszállás idején az antináci szellemiségű von Trapp kapitány behívót kap a német haditengerészethez. Az időközben ismert énekegyüttesé vált család a menekülés mellett dönt, ám a Harmadik Birodalomból azonban nem könnyű elmenekülni sem.

A von Trapp családi kórus sztorijából Richard Rodgers és Oscar Hammerstein készített zenés játékot, amelyet 1959-ben mutattak be a Broadway-n, majd a filmvásznon világsikert aratott 1964-ben Robert Wise rendezésében, Maria szerepében Julie Andrews-zal, Georg von Trapp alakjában pedig Christopher Plummerrel.

A tartományi turisztikai hivatal szerint évente 40 ezer jegyet adnak el azokra a városnéző túrákra, amelyek a Trapp családhoz kötődő helyeket is érinti. Mivel a filmet rendszeresen sugározzák az amerikai és ázsiai televíziók, a távoli országokból Salzburgba érkező külföldi turisták negyven százaléka nem csupán a Mozart-emlékekre, hanem A muzsika hangját idéző relikviákra is kíváncsi, sokan pedig az edelweissről, a havasi gyopárról szóló dalt is nemzeti himnusznak tekintik. Ezt a népszerűséget kihasználva az október 23-i premierhez kapcsolódva november 3-án a városi múzeumban kiállítás nyílik A muzsika hangja történetéről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Klasszikus

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Vizuál

Mi a Casablanca titka?

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében készült életrajzi film Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről.
Könyv

Strandkönyvtárak az elmúlt 100 évben

Van, akinek a nyár a strandolást, a dinnyeevést vagy a lenge ruhákat jelenti, akad azonban olyan is, akinek még több olvasást. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

A fickó, aki az operát hiphoppal ötvözi

Mint annyi sztori mostanában, ez is így kezdődött: futótűzként terjedt a neten egy videó. Babatunde Akinboboye felvétele, amint a Largo al factotum cím áriát énekli, kíséretként pedig…
Zenés színház hír

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Zenés színház sziget

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Zenés színház puccini

A legrangosabb Puccini-fesztiválon mutatják be Káel Csaba rendezését

Puccini Lidércek című operáját a festői olasz városban viszik színpadra a PFZ és a Pécsi Balett előadásában.
Zenés színház opera

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.