Zenés színház

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

2021.09.14. 15:15
Ajánlom
Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.

(Szín)játék az élet – jut eszünkbe már az első dallamoknál, hiszen számos előadás kezdődött már ugyanezzel a képpel. A főszereplő ül a díszlet-kanapén a nézők felé fordulva, a színpadon pedig ott a zenekar – ezúttal Babicsek Bernát, egy személyben.

A helyzet azonban változik, a színpadi szituációból kitárulkozás lesz, a színésznő megmutatja magát, kételyeit és mindent, ami a néző elől egy est folyamán más esetben rejtve maradna. Aztán ugyanígy tesz a szerelmekkel is. Szobákba les be, beszélgetéseket hallgat ki, összekapcsol és szétválaszt, alfájává és ómegájává válik a társasház lakóközösségének.

A történetek egy része róla szól, mégsem állapítható meg egyértelműen, hol ér véget a valóság és hol kezdődik a fikció.

Csak egyszer árulja el magát, a félmondat – „talán ez a nő áll tőlem a legtávolabb” – azonban úgy olvad bele a háttér harmonikajátékába, mint egy röpke kikacsintás egy szellemes vígjátékban.

99x210mm_la4_liaison_szoro5_elolap-112620.jpg

LIAison - Pokorny Lia és Babicsek Bernát (Fotó/Forrás: Centrál Színház)

Jelen lenni és végig énekelni egyedül az estet önmagában is komoly vállalás, Pokorny Lia pedig tovább emeli a tétet: az egymással egyébként összecsengő sanzonok közé olyanokat is beválogat, amelyek sorai és dallamai összeforrtak az előadó személyével. Ilyen például Mezei Mária gyönyörű balladája, a Vigyázz magadra, vagy Psota Irén dala, a Levél egy kartársnőhöz, amely ezúttal egy (vélt) megcsalás történetét meséli el.

Babicsek Bernát pedig minden mozdulatát követi, szinte láthatatlanul kísérve végig harmonikajátékával a színésznőt a körfolyosókon és szobákon.

A tér majdhogynem végig változatlan marad, mégis állandóan megújul. Nem kell hozzá sok: egy másik papucs, egy kabátzsebből előkerülő mobiltelefon, egy laza mozdulattal áthelyezett kézitáska. Így lesz a szakítás után összetörő fiatal lány lakásából a férje mellett is magányos, ám tartásából mit sem veszítő bíró-feleség nappalija, vagy épp egy meghittnek gondolt középkorú pár reggeli és esti találkozásainak helyszíne.

Ismeretlen ismerősök, akikben a néző – ha elég bátor, hogy szembenézzen a múltbeli és jelenlegi kapcsolataival – magát láthatja. Itt nem kell bevonódni, de nem érdemes kívül maradni sem. Pokorny Lia mindent megtesz, hogy kapcsolatot teremtsen: kérdez, olykor provokál, néha pedig ő maga is bevallja, hogy izgul ebben a helyzetben. Elhiteti, hogy úgy olvashatunk benne, mint egy könyvben, az illúzió pedig, akár egy jó színdarabban, vagy egy elfojtott vágyak mentén szerveződő kapcsolatban, működik.

És hogy hol vannak ebből a darabból a férfiak? Sehol és mindenhol. Akárcsak Bernát, megkerülhetetlen „másik félként” lengik be a teret. Pokorny a nőkről beszél, de róluk szól, igazodik hozzájuk, pozicionál.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Vass Antónia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Zenés színház interjú

Folyamatos tanulás – interjú Kállai Ernővel, az Opera koncertmesterével

Nyolc éve a Magyar Állami Operaház Zenekarának koncertmestere, nemrég pedig ismét szólistaként hallhatta a közönség Kállai Ernőt, aki a 2023/24-es évadban az év zenekari művésze címet is kiérdemelte.
Zenés színház videó

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.
Zenés színház gyász

Elhunyt Jantyik Csaba

Az ötvenkilenc éves színművészt, a Budapesti Operettszínház társulatának tagját hosszan tartó betegség után, május 16-án érte a halál – tette közzé a hírt az intézmény.
Zenés színház hír

Haja Zsolt a következő évad Kamaraénekese az Operában

A kiváló baritont a szerdai Borisz Godunov-előadás tapsrendje alatt érte a meglepetésszerű bejelentés, hogy az Angol100 szezonban ő is a Magyar Állami Operaház legnagyobb elismerésének egyik kitüntetettje lesz.