Zenés színház

Se show, se jazz

2008.11.01. 00:00
Ajánlom
Ha ezt Kander, Ebb, de különösen Fosse látná… még ezer szerencse, hogy nem jutottak el Zalaegerszegre.

Ha a Chicagót prózai színház tűzi műsorára, vagy azért teszi, mert megvan hozzá a társulatban az énekes-táncos képesség, és akkor pazar revü lehet az előadásból, vagy azért, mert a rendező allúziókat talál a mindenkori ma és a húszas évek szesztől, szextől fűtött, média irányította, korrupciótól nem mentes amerikai városa között. Stefán Gábor és Tucsni András rendezőknek azonban láthatóan egyik sem volt célja, az előadás így néhány rövid perc kivételével így a középiskolai szalagavatókat idézte. (Bár azokban meg talán több a lelkesedés és a svung.)

Pedig nem kezdődik rosszul a produkció. Vereczkei Rita díszlete kellemes, két évvel ezelőtti szolnoki élményeket idéz, ahol a rendező Bagó Bertalan, a zalaegerszegi színház művészeti vezetője volt – igaz, a galérián ezúttal nem ül zenekar, mi több: végig holt tér marad. (A zene pedig playbackről szól, a kórusokat pedig szintén a CD-ről erősítik meg.) A börtönben játszódó jeleneteknél félig leeresztenek hat-nyolc centis fémrudakat. Ha azért teszik, hogy a kedves nézőnek nyilvánvalóvá tegyék, hol is járunk, ezúton jelzem: értjük anélkül is. Funkciója nincs, esztétikailag pedig nem tesz semmit a látványhoz. Az is izgalmassá tenné az előadást, ha a Konferanszié (Farkas Ignác) kicsiny társulatának indító, semleges fekete ruhás bemutatkozó bevonulását követően végigjátszanák a "színház a színházban" ötletét. Egyetlen halvány utaláson kívül ("Itt a Roxie Rádió FM 102,4") semmi ilyenről nincs szó.

Szépen lassan következnek egymás után a számok – ehhez a lomha, vérszegényre (gyógy)koreografált Chicagóhoz csak azért kell jó idegrendszer a nézőtéren, hogy ne unjuk el magunkat. A színpadon levők úgy, ahogy eléneklik a dalok előírt hangjegyeit, de mintha arról, hogy a szöveg nem felesleges sallang, hanem értelmezést kíván, Pap Lujzán (Velma Kelly) és Kricsár Kamillon kívül mindenki más megfeledkezett volna. (Mentségükre szóljon, erre vonatkozóan túl sok rendezői instrukciót nem kaphattak.) Kricsár fénypászma után futó szerencsétlen, rongyos bohóc Amos Hartja valamit felvillant abból a drámából, ami a musical nem is annyira mély rétegeiben felfedezhető.

Csak színlap szerint találunk Roxie Hartot (Foki Veronika), aki se nem buta, se nem számító, se nem kétségbeesett. Szegény Morton mama (Debrei Zsuzsanna) kvázi-korabeli ruhában magyarnótásítva kénytelen énekelni dalát, majd aztán még egy csárdást is rop a tánckar a két colt történetére. Belépőjét tökéletesen dívátlanították (arccal lefelé feküdni a betolt lépcső közepén?!), Hertelendy Attila menti a majdnem menthetetlent, és kellemesít némi iróniával Mary Sunshine jelmezben ezúttal lilára – és túl decensre, nem pedig valóban könnyező pennájúra– vett szerepében, hogy aztán eredetinek korántsem mondható poénként lelepleződjön: transzvesztita, s negyed másodpercre még tangába bújtatott fenekét is megmutatja. Abszolút mellétrafálás azonban az ártatlan tekintetű, angyalruhában, glóriával a feje fölött érkező Urházy Gábor László zoknival kitömött alsónadrágú ügyvédje. (És ez nem irónia: titkárnője felmutatja neki a fekete és a fehér zoknik, a kettő közül választ a főnök, és az kerül a gatyába.) Ez a Billy Flynn merev, kisstílű és öntetszelgő, híján van minden eleganciának és finesznek. A többi névvel nevezett szereplő kétdimenziós rajzfilmfiguraként jelenik meg a színpadon.

Ebben az évadban öt bemutatót tartanak a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház nagyszínpadán, köztük három zenés előadás lesz. A teátrum honlapján még nem olvasható az alkotói névsor és a szereposztás, ezért csak remélhetjük, hogy helyzetgyakorlatok sorából álló Apácák és Huszka Jenő nagyoperettje, a Gül baba ennél izgalmasabbra sikerül.

(2008. október 30. 19:00 John Kander-Fred Ebb-Bob Fosse:
Chicago - Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg
km.: Foki Veronika, Papp Lujza, Urházy Gábor László, Kricsár Kamill, Debrei Zsuzsanna, Hertelendy Attila, Horváth-Fitacher Renáta, Tánczos Adrienn, Tisza Anita, Lőrincz Nikolett, Kovács Olga, Farkas Ignác, Szakály Aurél, György János, Andics Tibor, Deák Gábor, Pete Zsuzsanna, Balázs László, Spisák István, Horváth Petra, Magyar Cecília, Mrakovics Norbert, Szarka Zoltán, Tornyos Ervin
d.: Vereckei Rita; j.: Szőke Julianna; kor.: Stefán Gábor; zenei vez.: Horváth Károly; színpadra állították: Stefán Gábor, Tucsni András)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Zenés színház hír

Whoopi Goldberg nélkül mutatják be az Apáca Show-t a West Enden

Nagy dobásra készült tavaly a West End: az 1992-es Apáca Show musical-változatának főszerepére a nagysikerű film Delorisát, Whoopi Goldberget kérték fel, aki örömmel vállalta, hogy ismét magára ölti az apácaruhát. Az előadásra a borsos jegyárak ellenére gyorsan fogytak a jegyek, a bemutató azonban a koronavírus miatt elmaradt, az új változatban pedig úgy tűnik, hogy hiába is keresnénk az Oscar-díjas színésznőt.
Zenés színház ajánló

Online vetítik Plácido Domingo évfordulós gálaelőadását

A klasszikus zene rajongói számára különleges programot kínál Plácido Domingo gálaelőadásának otthonról nézhető, online vetítése február 20-21-én, amelyet a festői szépségű Veronai Arénában rögzítettek.